[b4 ABT 2.0] kontrolka temperatury
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
Kontrolka może migać przez to że masz albo mało płynu w zbiorniczku,albo padł czujnik w zbiorniczku od płynu chłodniczego albo może wystarczy przeczyścić styki.Co do bulgotania to wygląda na zapowietrzony układ chłodzenia.To by tez powodowało że nie masz ciepłego nawiewu.A co do temperatury to mozliwe że czujnik który wskazuje temperaturę na zegary jest walnięty...
Witam,
Mam podobny problem. Od kilku dni kontrolka temperatury zaczyna migać po kilku sekundach od odpalenia silnika, nawet gdy jest zimny. Płynu nie brakuje. W zbiorniczku wyrównawczym nie ma żadnego czujnika ani przewodu czy kostki w pobliżu. Wentylator na chłodnicy sprawdziłem i po zetknięciu styków we wtyczce uruchamia się. Tylko temperatura na liczniku coś za mała, może max do 70 stopni dochodziła ale ogrzewanie działa dobrze. Po wyciągnięciu wtyczki od czujnika temperatury (szary) kontrolka przestaje migać. Wszystko wskazywało na to, że ten czujnik jest walnięty więc go wymieniłem na nowy a kontrolka jak migała tak dalej miga. Jedynie co się zmieniło to temperatura na liczniku. Teraz przekracza grubo 90 stopni.
Jakieś pomysły?
Z góry dzięki
Mam podobny problem. Od kilku dni kontrolka temperatury zaczyna migać po kilku sekundach od odpalenia silnika, nawet gdy jest zimny. Płynu nie brakuje. W zbiorniczku wyrównawczym nie ma żadnego czujnika ani przewodu czy kostki w pobliżu. Wentylator na chłodnicy sprawdziłem i po zetknięciu styków we wtyczce uruchamia się. Tylko temperatura na liczniku coś za mała, może max do 70 stopni dochodziła ale ogrzewanie działa dobrze. Po wyciągnięciu wtyczki od czujnika temperatury (szary) kontrolka przestaje migać. Wszystko wskazywało na to, że ten czujnik jest walnięty więc go wymieniłem na nowy a kontrolka jak migała tak dalej miga. Jedynie co się zmieniło to temperatura na liczniku. Teraz przekracza grubo 90 stopni.
Jakieś pomysły?
Z góry dzięki
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
Czujnik pewnie wymieniłeś na zamiennik i dlatego tak wskazuje. Trafić dobry zamiennik to sztuka. Jeśli nie masz czujnika poziomu płynu w zbiorniczku a mruga kontrolka to może problem leży po stronie elektryki (licznik, przewody) Nic innego raczej nie może powodować mrugania. A ta temperatura to ile ponad 90?
Dodam tylko, że jakieś dwa miesiące temu miałem wymieniony cały silnik. Na starym silniku temperatura zawsze dochodziła do 90 stopni i może minimalnie je przekraczała. Od momentu wymiany silnika wskaźnik temperatury zaczął pokazywać zbyt małą temperaturę (wentylator na chłodnicy dosyć często się uruchamiał mimo niskiej temperatury wg licznika). Ale nie przeszkadzało mi to dopóki nie zaczęła się świecić kontrolka.
Tak, czujnik to zamiennik za 50zł. Trudno powiedzieć ile dokładnie ponad 90 bez zmierzenia ale takiej wysokiej temperatury jeszcze nigdy mi licznik nie pokazywał. Między 90 a 120 ale bliżej 90 i wentylator jeszcze nie zdążył się uruchomić.
Tak, czujnik to zamiennik za 50zł. Trudno powiedzieć ile dokładnie ponad 90 bez zmierzenia ale takiej wysokiej temperatury jeszcze nigdy mi licznik nie pokazywał. Między 90 a 120 ale bliżej 90 i wentylator jeszcze nie zdążył się uruchomić.
Nic nie wskazuje na uszkodzoną uszczelkę pod głowicą. Pod korkiem wlewu oleju i na szabelce nie widać żadnych osadów. W zbiorniczku wyrównawczym nie ma żadnych bąbelków.
Wszystko wydaje się być ok ale miga ciągle ta kontrolka. Może tak być przez ten nowy czujnik temperatury? Czy on tylko odpowiada za wskazania na liczniku?
Wszystko wydaje się być ok ale miga ciągle ta kontrolka. Może tak być przez ten nowy czujnik temperatury? Czy on tylko odpowiada za wskazania na liczniku?
Winny okazał się nowy czujnik. Po założeniu starego przestała kontrolka migać. Na starym musiało coś nie łączyć.
Wadliwy czujnik wymieniłem na inny w sklepie i na nim też nie miga ale.. Teraz temperatura na wskaźniku dochodzi do 115 stopni i przy tej temperaturze uruchamia się wentylator. Na starym znowu zaniża i koło 70 się włącza. Ten wadliwy jeszcze najlepiej wskazywał temperaturę tzn koło 90-95 ale znowu ta kontrolka..
Wadliwy czujnik wymieniłem na inny w sklepie i na nim też nie miga ale.. Teraz temperatura na wskaźniku dochodzi do 115 stopni i przy tej temperaturze uruchamia się wentylator. Na starym znowu zaniża i koło 70 się włącza. Ten wadliwy jeszcze najlepiej wskazywał temperaturę tzn koło 90-95 ale znowu ta kontrolka..
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80