[b3] Zasilanie rozrusznika...jak podłączyć przewody?
- M@rcus
- Forum Audi 80
- Kontakt:
[b3] Zasilanie rozrusznika...jak podłączyć przewody?
Witam, mam mały problem a mianowicie regenerowałem rozrusznik ale przy wyjmowaniu nie zwróciłem uwagi jak były założone przewody, a konkretnie chodzi o to czy tam gdzie idą dwa jeden gruby z zasilaniem 12V i drugi cienki od samego rozrusznika. Jest tam taka plastikowa podkładka z wcięciami wygląda tak i teraz pytanie czy jeden kabel idzie pod podkładką a drugi za nią czy idą już za podkładką a na nie nakrętka? generalnie chodzi o to że rozładowuje mi się aku mimo iż jest nowy, a przy przekręceniu kluczyka i próbie uruchomienia idzie z tam tąd istny ogień dlatego może ktoś kojarzy jak to było poskładane? z góry wielkie dzięki za pomoc
- M@rcus
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Dzięki za informacje, przy okazji dostrzegłem że kabelek od alternatora do rozrusznika był skorodowany i 3mał się na połowie zwoi może to też miało udział w rozładowywaniu się aku ale mimo to przy przekręceniu kluczyka iskrzy coś w okolicy rozrusznika, wygląda to mniej więcej tak iż jak stacyjka wysyła impuls wtedy iskrzy przez jakieś 0,5 s po czym ustępuje,nie wiem co jest grane sprawdzałem przed dokręceniem i oprócz tych dwóch kabli czyli jeden od 12 V a drugi do alternatora nic nie styka
Dobrze dokrecone masz te przewody.Sprawdz na elektromagnesie czy ten przewód od elektromagnesu co idzie do stojanu jest dokręcony.I czy nie ma tam jakiegś zwarcia.M@rcus pisze:ale mimo to przy przekręceniu kluczyka iskrzy coś w okolicy rozrusznika, wygląda to mniej więcej tak iż jak stacyjka wysyła impuls wtedy iskrzy przez jakieś 0,5 s po czym ustępuje,nie wiem co jest grane sprawdzałem przed dokręceniem i oprócz tych dwóch kabli czyli jeden od 12 V a drugi do alternatora nic nie styka
rozumiem, że stary post. Ja wymieniałem wczoraj tj. 19,03,2011. Nic nie trzeba odkręcać, jak masz kanał to dolną śrubę odkręcisz bez problemu,górną za pomocą "łamanej" 19. Wszystko z dołu. W moim przypadku to najpierw była plastikowa podkładka potem dwa kable na śrubie o dużej średnicy. Potem, patrząc od przodu z lewej strony cienki przewód na wsuwkę. Jeśli koś odpowie to z góry dziękuję. Czy były rozruszniki o różnej mocy do Audi?
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80
- Imię: Przemek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z