[b3 1.8 RU] Huczenie z przodu podczas jazdy prosto i po łuku
[b3 1.8 RU] Huczenie z przodu podczas jazdy prosto i po łuku
witam mam audi 80 z 1991 roku z silnikiem Ru 1.8 i skrzynia manualna 5biegowa.
i objawy sa takie ze podcas jazdy 100/120km/h prosto lub po luku slychac huczenie z przodu auta lozyska raczej sa dobre. przeguby zew tez znalazlem tez jedna dziwna rzecz.
taki jak na zdjeciu http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9 ... 55CLFJeW1Q
ma luzy czyli moge reka poruszyc go tak jakby suwac wysuwac wzdluz jego osi o jakies 5mm moze ciut wiecej
jakie moga byc przyczyny tego huczenia. odrazy mowie zadne stuki. tylko huczenie ktore cichnie jak predkosci auta spadnie do jakichs 90/80 km/h
i objawy sa takie ze podcas jazdy 100/120km/h prosto lub po luku slychac huczenie z przodu auta lozyska raczej sa dobre. przeguby zew tez znalazlem tez jedna dziwna rzecz.
taki jak na zdjeciu http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9 ... 55CLFJeW1Q
ma luzy czyli moge reka poruszyc go tak jakby suwac wysuwac wzdluz jego osi o jakies 5mm moze ciut wiecej
jakie moga byc przyczyny tego huczenia. odrazy mowie zadne stuki. tylko huczenie ktore cichnie jak predkosci auta spadnie do jakichs 90/80 km/h
- kroliqster
- Forum Audi 80
- Kontakt:
dodaje lepsze zdjecie. tam co przegub zaznaczony strzalka sa luzy w tych kierunkach co strzalka. i wydaje mi sie ze tam powinny byc lozyska i czy da sie je jakos dokrecic mocniej tak jak te w kolzyskach kol np tylnych czy trzeba je zmieniac na nowe??
http://imageshack.us/photo/my-images/19 ... 0f9f6.jpg/
[ Dodano: 2012-03-29, 20:20 ]
aa Zdjecie wypozyczone z internetu bo niema jak zrobic bez podnosnika etc.
- kroliqster
- Forum Audi 80
- Kontakt:
nie no tu chyba musi byc luz nie jestem do konca pewien ale na 99 % . Po za tym jak u siebie w nissanie wyciagałem silnik to tam luzy byly na 100 % bo sie tym bawilem:) i nic nie slyszałem zeby huczalo po zlozeniutomeklup pisze:dodaje lepsze zdjecie. tam co przegub zaznaczony strzalka sa luzy w tych kierunkach co strzalka. i wydaje mi sie ze tam powinny byc lozyska i czy da sie je jakos dokrecic mocniej tak jak te w kolzyskach kol np tylnych czy trzeba je zmieniac na nowe??
Zapytaj na warsztatach panów mechaników czy też instruktorów od budowy samochodu , czy przypadkiem takie huczenie nie pochodzi od wyeksploatowanych przegubów wewnętrznych.
Wrzuciłem ( jeśli się udało ) dwie fotki skrajnie zużytego przegubu wewnętrznego, a w powiększeniu widać również, że jakiejś badziewnej firmy.
No chyba , że zamiast smaru napchał ktoś żrącego kwasu i stąd te ubytki w materiale.Nie opowiadaj mechaniorom że takie coś widziałeś, bo ich przestraszysz i wezmą cie za mądralę co wszystko wie. Wtedy nici z jakiejkolwiek porady .
Załatw to dyplomatycznie .
Wrzuciłem ( jeśli się udało ) dwie fotki skrajnie zużytego przegubu wewnętrznego, a w powiększeniu widać również, że jakiejś badziewnej firmy.
No chyba , że zamiast smaru napchał ktoś żrącego kwasu i stąd te ubytki w materiale.Nie opowiadaj mechaniorom że takie coś widziałeś, bo ich przestraszysz i wezmą cie za mądralę co wszystko wie. Wtedy nici z jakiejkolwiek porady .
Załatw to dyplomatycznie .
Udalo sie sprawdzic ze Tylne kola przy predkosci jakichs 100km/h nie hucza a przednie delikatnie, szybciej sie niedalo rozpedzic tymprzyrzadem. i nie wiadomo co dokladnie napewno z przodu i strony pasazera. jak narazie specemowili na lozysko zmienic i wtedy sprawdzic ev sprawdzic luz lozyska czy niejest zamocno docisniete sruba przegubu. ajak nie to wlasnie przegub wewnetrzny albo lozyska ktoresa pod nim.
Jeśli ich żle zrozumiałeś to pół biedy . Jeśli dobrze i wiesz co mówili,to omijaj ich szerokim łukiem.
Póki co to nie próbuj odkręcać ( luzować ) śruby przegubu i nie pozwól , żeby ktoś to zrobił. Mówię o przegubie zewnętrznym. Śruby przegubu wewnętrznego też muszą być mocno ( odpowiednio) dokręcone .
Innych śrub tam nie widzę,którymi by można było manewrować.
Póki co to nie próbuj odkręcać ( luzować ) śruby przegubu i nie pozwól , żeby ktoś to zrobił. Mówię o przegubie zewnętrznym. Śruby przegubu wewnętrznego też muszą być mocno ( odpowiednio) dokręcone .
Innych śrub tam nie widzę,którymi by można było manewrować.
- damianek1234561
- Forum Audi 80
kolego jakiego typu to chuczenie? bo moze masz juz stare opony? i to one chucza? na przegubie wewnetrznym musi byc luz, i NIGDY nie luzuj srub od przegubu chyba ze lubisz gubic kola na drodze... przeguby zuzyte terkocza badz strzelaja nie spotkalem sie zeby chuczaly, mozesz ewentualnie sciagnac gumowa oslone i napchac smaru a chuczec moze skrzynia biegow, lozyska badz opony
Ja miałem to samo co w temacie, <osohozi> Wymieniłem wszystkie przeguby i nic dopiero po wymianie skrzyni huczenie ustąpiło, jak łożyska w mechaniźmie róźnicowym są wyrobione to pojawia sie to specyficzne huczenie.Ale jak kolega nie jest pewien co do łożysk to radziłbym najpierw je wymienić i najlepiej na jakieś dobre np SKF... <ok>
- andrzejsz23
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
- Kontakt:
-
- Forum Audi 80
Witam jestem tu nowy i nie wiem czy dobrze trafiłem ponieważ mam problem z moim b3 tylne koła jak złapie ręką i poruszam nimi to latają czuć luz i ostatnio gdy zacząłem jechać to zaczęła huczeć i gdy skr ence mono w lewo to przestaję a gdy w prawo to jeszcze mocniej niż jadę prosto co to jest łożyska ??