[B4 1Z] Wskaźnik tem. okłamuje!
[B4 1Z] Wskaźnik tem. okłamuje!
Witam.
Przejdę od razu do sedna sprawy a mianowicie, od kilku miesięcy zaczął mi szwankować wskaźnik temp. i paliwa.
Poczytałem na forum i dokonałem wymiany stabilizatora napięcia + dodatkowo przeczyściłem wszystkie styki i ścieżki.
Po podłączeniu licznika okazało się że objawy ustały aleeeeeee... okazało się również że wskaźnik temp. silnika pokazuje o ponad 10 stopni więcej !
Czy jest możliwość skalibrowania??? Zauważyłem na tylnej ściance licznika że jest w miejscu wskaźnika temp. takie plastikowe małe pokrętło wie może ktoś do czego???
Pozdrawiam
szkodnik
Przejdę od razu do sedna sprawy a mianowicie, od kilku miesięcy zaczął mi szwankować wskaźnik temp. i paliwa.
Poczytałem na forum i dokonałem wymiany stabilizatora napięcia + dodatkowo przeczyściłem wszystkie styki i ścieżki.
Po podłączeniu licznika okazało się że objawy ustały aleeeeeee... okazało się również że wskaźnik temp. silnika pokazuje o ponad 10 stopni więcej !
Czy jest możliwość skalibrowania??? Zauważyłem na tylnej ściance licznika że jest w miejscu wskaźnika temp. takie plastikowe małe pokrętło wie może ktoś do czego???
Pozdrawiam
szkodnik
- Pieterb
- Forum Audi 80
- Imię: Piotr
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
Tym pokrętłem możesz podregulować właśnie wskaźnik temp., problem polega na tym że aby tym pokrętłem przekręcić trzeba rozbierać cały licznik bo ono bardzo ciężko chodzi. A że jest to robota na wyczucie to trzeba rozbierać i poprawiać kilka razy przynajmniej ja tak robiłem. A wskaźnik poziomu paliwa nie przekłamuje tak samo jak wsk. temp. bo u mnie tak właśnie było po wymianie stabilizatora napięcia.
Witam, podepnę się bo mam podobny dziw w ABK, mianowicie wariują mi wskaźniki temperatury i paliwa, temperaturę raz pokazuje o 10 st za dużo a raz o 10 st za mało, czasem też prawidłowo , sprawdziłem czujnik temperatury , jest sprawny. Paliwo raz jet przed rezerwą a raz kreskę wyżej, myślałem ze pływak się wiesza ale wyjąłem, wyczyściłem i wszystko tam jest ok, może u mnie tez padł ten stabilizator, gdzie toto się znajduje i jak wygląda?
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
- Silnik: 1.9 1Z
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
- Silnik: 1.9 1Z
Witam kolegów!!!
U mnie jest podobna sytuacja,ale wskaźnik temp.pokazuje mniej o 10st.
Wskaźnik paliwa pokazuje za dużo o jakieś 10L.
Nadmienię że kilka lat temu miałem taką sytuacje, że wskaźnik paliwa pokazywał
ciut powyżej rezerwy,a okazało się że zbiornik już był pusty(tzn,pompka już nie była wstanie pociągnąć paliwa).Pogrzebałem wtedy przy wskaźniku,i sytuacja się poprawiła.
Teraz znowu wskaźnik paliwa mnie oszukał.Próbowałem go regulować, ale brakuje zakresu regulacji!!!.
Jeśli chodzi o wskaźnik temp. wymieniałem w ubiegły roku,bo już całkiem fiksował.
Po wymianie, przez kilka miesięcy pokazywał prawidłowo, ale od jakiegoś czasu pokazuje o 10st. mniej!!!(Wentylator włącza się przy wskazaniu nieznacznie powyżej 90st.)
Czy żby to była wina tego regulatora napięcia????
U mnie jest podobna sytuacja,ale wskaźnik temp.pokazuje mniej o 10st.
Wskaźnik paliwa pokazuje za dużo o jakieś 10L.
Nadmienię że kilka lat temu miałem taką sytuacje, że wskaźnik paliwa pokazywał
ciut powyżej rezerwy,a okazało się że zbiornik już był pusty(tzn,pompka już nie była wstanie pociągnąć paliwa).Pogrzebałem wtedy przy wskaźniku,i sytuacja się poprawiła.
Teraz znowu wskaźnik paliwa mnie oszukał.Próbowałem go regulować, ale brakuje zakresu regulacji!!!.
Jeśli chodzi o wskaźnik temp. wymieniałem w ubiegły roku,bo już całkiem fiksował.
Po wymianie, przez kilka miesięcy pokazywał prawidłowo, ale od jakiegoś czasu pokazuje o 10st. mniej!!!(Wentylator włącza się przy wskazaniu nieznacznie powyżej 90st.)
Czy żby to była wina tego regulatora napięcia????
Ostatnio zmieniony 16 paź 2016, 19:16 przez uve2107, łącznie zmieniany 1 raz.
- rodzynek87
- Forum Audi 80
Witam.
Podłączę się pod ten temat.
U mnie jest tak, że wskaźniki paliwa i temperatury pokazują prawidłowo, ale gdy włączę dmuchawę, to zaczynają się cyrki. Wygląda to tak, że po włączeniu dmuchawy przygasa podświetlenie zegarów i na wskaźnikach zaczyna przybywać temperatury i paliwa. Według nowych wskazań wentylator chłodnicy włącza się przy ok. 103 st C. Bez dmuchawy przy ok 98 st C. Teraz moje pytanie. Czy to jest także wina stabilizatora napięcia w zegarach, czy może coś innego.
Z góry dzięki za odpowiedź.
Podłączę się pod ten temat.
U mnie jest tak, że wskaźniki paliwa i temperatury pokazują prawidłowo, ale gdy włączę dmuchawę, to zaczynają się cyrki. Wygląda to tak, że po włączeniu dmuchawy przygasa podświetlenie zegarów i na wskaźnikach zaczyna przybywać temperatury i paliwa. Według nowych wskazań wentylator chłodnicy włącza się przy ok. 103 st C. Bez dmuchawy przy ok 98 st C. Teraz moje pytanie. Czy to jest także wina stabilizatora napięcia w zegarach, czy może coś innego.
Z góry dzięki za odpowiedź.
-
- Forum Audi 80
- Pieterb
- Forum Audi 80
- Imię: Piotr
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
na początek sprawdź zimne luty w liczniku :!: A w szczególności miejsce zaznaczone na czerwono na fotce wyżej.kiszka1989 pisze:teraz akurat mi opadł na sam dół i sie nie podnosi . Co moze byc ? prosze pomozcie mi o wskaznie przyczyny:)
Rozumiem że wskaźnik temperatury działa poprawnie a jedynie paliwa działa nieprawidłowo :?:
to możliwe bo przecież paliwo w zbiorniku też pływa co powoduje opadanie i podnoszenie się pływakakiszka1989 pisze:Mam jedno pytanie wskaznik od paliwa mi zwariwał szaleje na ostrych zakretach