Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[b4 ABT] drganie kierownicy podczas hamowania

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
grubby_m
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

[b4 ABT] drganie kierownicy podczas hamowania

Post autor: grubby_m » 30 mar 2012, 19:40

Witam
Uprzedzę wielu forumowiczów ze było dużo takich tematów ITP, ten temat jest inny przynajmniej mi sie wydaje ze nie podepne sie pod inny temat.€

Mam B4 z 1994 z silnikiem ABT 90KM z ABS.
Górne mocowanie jest nowe
Łącznik stabilizatora nowy
Swożnie wachaczy na zime wymienione
Tuleje wahaczy jakieś 15tys ale bez luzów
Tarcze nowe jakies 15tyś klocki tez byly nowe
Łożyska bez nadmiernych luzów

Mimo nowych tarcz i klocków cały czas mam drgania podczas hamowania, stare tarcze były toczone dwa razy i klocki szlifowane i nic to nie dawało wiec nowe tarcze OPTIMAL nabyłem a klocki decermana
Naciskam delikatnie na pedal hamulca a kierownica drga tak samo gdy mocniej naciskam :/

Zastanawiam sie co zrobić aby było OK :/
Ostatnio zmieniony 28 kwie 2012, 01:43 przez grubby_m, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Jarek3601
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Jarek3601 » 30 mar 2012, 20:24

Stawiam że to tarcze, sam kupiłem jakieś badziewne z braku kasy i musiałem kupować inne bo tak trzepało przy hamowaniu. A po drugie to wyczyść dobrze felgę, tarczę przy mocowaniu i piastę. Chyba że było coś puknięte i się piasta zwichrowała minimalnie bo takie rzeczy tez już widziałem.

Awatar użytkownika
grubby_m
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: grubby_m » 30 mar 2012, 20:30

tarczki stare dwa razy przetaczałem a potem nowe kupiłem.
Sam nie wiem ale mi sie wydaje ze możliwe jest zwichrowanie piasty bo kiedyś w zime(2lata temu] cofając skręcałem w prawo i przywaliłem w cos ze zeszło mi powietrze z opony ale ani wahacz ani felga sie nie wgieła.

Awatar użytkownika
tomek1982
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: tomek1982 » 30 mar 2012, 20:53

u mnie bicie wystepowalo na starych tarczach ktore byly dosc mocno juz wydarte pomagalo przeszlifowanie klocków ,w twoim przypadku odpada,sam wspomniales ze to robiles juz ta sama sytułacja widze na starych i nowych tarczach.
Warto by bylo zobaczyc jak wyglada piasta lewa i prawa,czy płaszczyzna do ktorej przylega tarcza jest oczyszczona dobrze to samo tyczy sie do felg.
U mnie po tych zabiegach bylo ok po jakims czasie dziwnie hamulce sie zachowywaly tak ja kby nierownomiernie hamował po usunieciu rantow na tarczach z tylu problem sie rozwiazał całkowicie

Awatar użytkownika
Ross
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Ross » 07 kwie 2012, 13:37

może bije ci piasta. Widziałem taki przypadek. Zciągnij tarcze, i zobacz na podniesionym przodzie na 1 biegu czy bije.

Awatar użytkownika
grubby_m
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: grubby_m » 08 kwie 2012, 09:18

wymieniałem łączniki stabilizatora i oglądałem tarcze z piastami i tam jest równo ale mysle ze zrobie tak jak Ross mówi a w ostatecznosci kupie zwolnice z piastą oraz z jażmem i zaciskiem.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hamulce tarczowe, bębnowe.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl