[B2/B3/b4] komputer pokladowy...o co w nim chodzi
[B2/B3/b4] komputer pokladowy...o co w nim chodzi
mam komputer pokladowy, ale totalnie nie wiem o co mu chodzi, pokazuje jakies dziwne informacje, albo ja ich nie rozumiem tylko spalanie srednie i chwilowe rozumiem, reszta to czarna magia. powiedzcie o co w tym chodzi, powiedzmy tak ze mamy 2 rzedy i w kazdym po trzy wskazania, powiedzmy ze liczymy od gornego lewego (1,2,3, i nizej od lewej 4,5,6)
Ostatnio zmieniony 03 paź 2007, 13:46 przez koko666, łącznie zmieniany 1 raz.
Ehhhh lenistwo, było kilka razy
1. Spalanie chwilowe w l/100km
2. Zasięg w km, na tym paliwie które masz w baku, gdy paliwa jest mniej niż 50 wyświetla się "L" (niem. leer - pusto) i mruga/
3. Ilość spalonych litrów od momentu uruchomienia silnika, kasuję się automatycznie po zgaszeniu i ponownym uruchomieniu auta, można też skasować w czasie jazdy za pomoca przycisku "Reset"
4. Czas jazdy, po 2h ciągłej jazdy włącza się alarm, aby zrobić sobie 15 minut postoju, możesz to zignorować naciskajac dowolny przycisk, ale wtedy po 4h znowu się zapali i trzeba będzie zrobić dłuższy postuj itp, można sobie to dowolnie kasować przyciskiem "Reset"
5. Średnie zużycie paliwa, kasuję się przyciskiem "Reset"
6. Średnia prędkość, kasuje się przyciskiem "Reset"
1. Spalanie chwilowe w l/100km
2. Zasięg w km, na tym paliwie które masz w baku, gdy paliwa jest mniej niż 50 wyświetla się "L" (niem. leer - pusto) i mruga/
3. Ilość spalonych litrów od momentu uruchomienia silnika, kasuję się automatycznie po zgaszeniu i ponownym uruchomieniu auta, można też skasować w czasie jazdy za pomoca przycisku "Reset"
4. Czas jazdy, po 2h ciągłej jazdy włącza się alarm, aby zrobić sobie 15 minut postoju, możesz to zignorować naciskajac dowolny przycisk, ale wtedy po 4h znowu się zapali i trzeba będzie zrobić dłuższy postuj itp, można sobie to dowolnie kasować przyciskiem "Reset"
5. Średnie zużycie paliwa, kasuję się przyciskiem "Reset"
6. Średnia prędkość, kasuje się przyciskiem "Reset"
srednia predkosc jest ok, juz wiem o co w tym chodzi. zastanawia mnie tylko 3 od lewej na gorze pozycja, ile niby litrow spalilem od poczatku jazdy. pokazuje mi tak, 0,1, 0,2, 0,3 itd. wiec albo cos jest nie tak albo auto mi nic nie pali
no i druga rzecz, nie kasuje sie na czas jazdy ani inne wskazania, nawet jak przez noc postoi
no i druga rzecz, nie kasuje sie na czas jazdy ani inne wskazania, nawet jak przez noc postoi
koko666 pisze:srednia predkosc jest ok, juz wiem o co w tym chodzi. zastanawia mnie tylko 3 od lewej na gorze pozycja, ile niby litrow spalilem od poczatku jazdy. pokazuje mi tak, 0,1, 0,2, 0,3 itd. wiec albo cos jest nie tak albo auto mi nic nie pali
Hehe, to zobacz co ile km Ci przesakkuje 0.1l a potem wylicz sobie spalanie na 100km, gwarantuję Ci, ze tak mało Ci nie wyjdzie
hmmm, ale jak po 40km mam spalone 0,6 to chyba jest sie z czego cieszyc heheheh, octavia tdi mi pali 10 razy tylejmm pisze:koko666 pisze:srednia predkosc jest ok, juz wiem o co w tym chodzi. zastanawia mnie tylko 3 od lewej na gorze pozycja, ile niby litrow spalilem od poczatku jazdy. pokazuje mi tak, 0,1, 0,2, 0,3 itd. wiec albo cos jest nie tak albo auto mi nic nie pali
Hehe, to zobacz co ile km Ci przesakkuje 0.1l a potem wylicz sobie spalanie na 100km, gwarantuję Ci, ze tak mało Ci nie wyjdzie
koko666 pisze:hmmm, ale jak po 40km mam spalone 0,6 to chyba jest sie z czego cieszyc heheheh, octavia tdi mi pali 10 razy tylejmm pisze:koko666 pisze:srednia predkosc jest ok, juz wiem o co w tym chodzi. zastanawia mnie tylko 3 od lewej na gorze pozycja, ile niby litrow spalilem od poczatku jazdy. pokazuje mi tak, 0,1, 0,2, 0,3 itd. wiec albo cos jest nie tak albo auto mi nic nie pali
A czy to było 40km ciągłej jazdy bez gaszenia silnika?
wychodzi na to ze wszystko dziala, choc wymaga to przyzwyczajenia. wczesniej w passacie mialem troszke inny komputer, i szczerze mowiac byl chyba bardziej udany. mial dwa tryby, jeden kasowal sie gdy temp silnika spadla ponizej 50 stopni, drugi byl dlugodystansowy. a moze to tylko kwestia tego ze jeszcze malo jezdze audi. informacji ogolnie jest wiecej niz w passacie (mam jeszcze te trzy male zegarki i termometr na zegarach).