Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[100 C4 2.3 AAR]Problem z odpalenie po rozebraniu kolektora

Wszystko co tyczy się silników rzędowych pięciocylindrowych.
ODPOWIEDZ
Piotr4888
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[100 C4 2.3 AAR]Problem z odpalenie po rozebraniu kolektora

Post autor: Piotr4888 » 14 kwie 2012, 20:14

Witam
Dzis przyszedl czas na wymiane uszczelki od kolektora wydechowego zatem wziałem się do roboty, wyjalem kolektor ssący, przy okazji wyczyściłem przepustnice odkręciłem też osłone kolektora wydechowego... i guzik, nie mogę odkręcić wydechowego,do jednej śrubki nie ma dojścia blokuje wszystko kolanko chyba od 3 garu ,(ktoś to przerabiał?trzeba zdjąc mocowanie silnika?bo tylko takie znalazłem wyjście) nie pozostało Mi nic innego więc składam wszystko do kupy, silnik odpalił, wyłączyłem, odpalam drugi raz i nic, kręci kręci i nic to samo na gazie kompletnie nic, zrobiłem reset kompa i nic, podociskałem wtyczki i nic...odpaliłem na popych bez problemu zagadał, przejechałem się 5 km , wyłączyłem i też nic, kręci i kręci i nic. Mam pytanie czy to może być wina masy?bo nie przykręciłem osłony kolektora wydechowego, z tego co pamietam przykręcona ona była u góry do kolektora ssącego a na dole do wydechowego.( założenie wydawało Mi się to bez celowe gdyż jeszcze raz tam będę zaglądał). Spotkał się ktoś z tym? Bo nie wydaje Mi się aby tak od rozlożenia i złożenia były takie problemy...
Prosze o pomoc.

Awatar użytkownika
Davido2.3
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Davido2.3 » 15 kwie 2012, 21:03

Wina masy odpada,masa jest "masą" , stawiam na lewe powietrze,gdzieś w okolicach kolektora ssącego,ponieważ był ściągany i nie wiadomo jak to wszystko siadło...

Piotr4888
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Piotr4888 » 15 kwie 2012, 21:13

Tak pomyslalem o masie bo ostatnio kolega mial taki przypadek ze podskoczyl na progu zwalniajacym, i samochod Mu nie chcial odpalić tylko na popych ale wtedy nawet nie kręcił , okazało się że mase zgubil silnik... hmmm nie wiem co źle podlaczylem, wydawało Mi sie że chyba dobrze, kilka razy sprawdzałem...

Awatar użytkownika
Davido2.3
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Davido2.3 » 15 kwie 2012, 21:16

Posprawdzaj wszystko dokładnie,powolutku i do wszystkiego dojdziesz.

Piotr4888
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Piotr4888 » 15 kwie 2012, 21:33

Przypomniałem Sobie jedną rzecz, podczas gdy zdjałem kolektor ssacy musialem rowniez zdjac te gumowe połaączenie z jednej strony laczy sie z ( przeplywomierzem ) a z drugiej z przepustnicą, podczas gdy przed sama przepustnica jest jeszcze korpus przykrecony na 3 malutkie imbusiki do niego wchodza przeowdy odpowietrzenia oraz od gazu zauwazylem...to jest chyba podcisnienie no i pomiedzy tym korpusem a przepustnicami byla okrągła gumowa uszczelka peknieta wywaliłem ją i przykrecilem mocno tylko tymi imbusikami, może to tam problemale skoro byla peknieta to Swojego zadania nie spelniala i tak...zdjałem równiez rure aluminiową co łaczy filtr powietrza z osłona kolektora wydechowego ale to chyba spełnia tylko zadanie w zimne dni, cieple powietrze podgrzewa chyba...zastanawia Mnie własnie ta blaszka( na etce patrze i jest 055 129 723a tak się zastanawiam po co ta blaszka łaczy kolektor ssacy z wydechowym, raczej to zadanie mocowania nie spełnia...dziwna sprawa :|

[ Dodano: 2012-04-16, 14:39 ]
Wiec tak, udało się naprawić problem jednak winna była ta uszczelka peknięta przy przepustnicy ..Temat zamykam.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki pięciocylindrowe.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl