Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B2] Krzywa tylna belka a ustawienie zbieżności i geometrii

ODPOWIEDZ
adamrychu

[B2] Krzywa tylna belka a ustawienie zbieżności i geometrii

Post autor: adamrychu » 18 kwie 2012, 12:18

Witam.Zeszłej zimy przytrafił się mi mały wypadek, wpadłem w poślizg i uderzyłem prawym bokiem w krawężnik. Doszło do skrzywienia przedniego sworznia. Został on wymieniony na nowy (lewy i prawy) . Skrzywiła się również tylna belka (wymieniłem czop na nowy ale koło nadal jest do środka). Problem jest taki: czy da się ustawić zbieżność na przednich kołach przy skrzywionej tylnej belce? Zakupiłem nowy prawy drążek kierowniczy bo stary byl już zastany a na dodatek krzywy. Chodzi mi o to czy konieczna jest wymiana tylnej belki, aby dało się ustawić zbieżność i geometrię z przodu, czy belkę można zmienić później. Na tylnej belce nie ma i tak żadnej możliwości regulacji położenia kół.

Awatar użytkownika
Kokolino
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Radomir
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABK
Kontakt:

Post autor: Kokolino » 18 kwie 2012, 12:40

Ustawić przednią os da sie jak najbardziej, niestety po wymianie belki tylnej będziesz musiał powtórzyć regulacje zbieżności bo przód się ustawia względem tylu i jak później zmienisz belkę to może a nawet będzie krzywo kiera. Sama zbieżność sumaryczna będzie ok ale połówkowa będzie do bani. No i przy krzywej belce może być geometryczna oś jazdy dość sporo poza dopuszczalnym zakresem i nie wiadomo będzie jak sie może zachowywać tyłprzy ślizgiej nawierzchni.

adamrychu

Post autor: adamrychu » 18 kwie 2012, 13:06

Tył na lodzie zarzucało straszliwie więc chyba najpierw wymienię belkę a potem się wezmę za ustawiane reszty. Tylne prawe koło jest skrzywione nie tylko w pionie ale także lekko w lewo.

Awatar użytkownika
Kokolino
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Radomir
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABK
Kontakt:

Post autor: Kokolino » 18 kwie 2012, 13:09

Wiesz, jak nie chcesz placić dwa razy za tą sama robotę to napewno najpierw wymień belkę.
U mnie czasami mimo uszkodzonego tyłu klienci każą sobie robić przód ale to nie jazda i robią to tylko na własne życznie.

adamrychu

Post autor: adamrychu » 18 kwie 2012, 14:08

Ok. Dzięki. A to prawda że belka z B3 pasuje do B2 tylko trzeba przykręcić piasty z B2 bo B3 ma inny rozstaw śrub???

ODPOWIEDZ

Wróć do „Maglownice, końcówki drążków, geometria.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl