[B3 1.8 PM LPG] Kontrolka ciśnienia oleju długo świeci.
[B3 1.8 PM LPG] Kontrolka ciśnienia oleju długo świeci.
Witam przyszedł czas na wymianę oleju. Olej wymieniany u jednego mechanika na ten sam rodzaj. Filtr kupiłem HARTOWSKI bo taki dostałem w sklepie i od wymiany jest taka przypadłość że jak auto postoi z 2 dni bez jazdy to po zapaleniu kontrolka ciśnienia gaśnie ale np po 3 czterech minutach, z tym że to się dzieje po postoju a tak to gaśnie ok 2-3 sekundy po zapaleniu. Silnik chodzi normalnie jak zawsze czyli po zapaleniu trochę klekocze ale tak zawsze było. Poziom Oleju na bagnecie 3/4. Mechanik obstawia czujnik ciśnienia oleju że niby czujnik dostał świeży olej i głupieje aczkolwiek może to też wina filtra i teraz pytanie czujnik bym wymienił bo to grosze ale własnie który wymienić bo na obudowie nad filtrem są dwa pod czarną gumką oraz pod białą i teraz proszę powiedzieć który wymienić??? Oraz drugie pytanie. Jak bym chciał wymienić filtr na jakiś inny bo ten kosztował 11 zł a poprzedni był FILTRONU to czy dużo oleju wyleci z silnika jak go wykręcę ? Z góry dziękuję za odpowiedź
- pawelw_1986
- Forum Audi 80
Olej to wg kartki SHELL Helix 15w40. No a 3/4 poziom hmm kurcze ja słyszałem że wymieniając olej nie można nalać do pełna?? Mechanik wymieniał olej i zostawił stan na 3/4 w sumie ja też słyszałem ze nie może być oleju na full. Czyli mówicie że czujniki odpuścić?? czy może spróbować z filtrem ?? Proszę o informację czy mogę sam odpowietrzyć ten układ i jak tego dokonać?
Jak najbardziej olej może być, a nawet powinien być do znaku MAX na miarce. 3-4 minuty do zgaśnięcia lampki to masakra. Do sprawdzenia czujniki, jak dobre to trzeba sprawdzić realne ciśnienie oleju u mechanika. Jak za małe to do sprawdzenia pompa i panewki. Być może też jest tak że ci spływa olej w czasie dłuższego postoju, możesz spróbować wtedy zalać pompę od góry przez otwór czujnika oleju.
Silnik głośniej chodzi przez ten czas jak kontrolka świeci?
Silnik głośniej chodzi przez ten czas jak kontrolka świeci?
- pawelw_1986
- Forum Audi 80