Podłączenie wzmacniacza [MRP-F200] pod głośniki
Podłączenie wzmacniacza [MRP-F200] pod głośniki
Witam. Dorwałem wzmacniacz Alpine MPR-F200.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/77b ... 7088b.html
Jestem zielony w tych sprawach i proszę o pomoc.
A mianowicie mogę go kupić za 70 PLN (warto?) Ale nie jestem do końca pewien co danych technicznych.. Znalazłem dwa rodzaje F200 a wyglądają one tak:
http://www.audiophile.pl/p/1201_alpine_mrp-f200
http://www.crutchfield.com/S-bImAGwcHv4 ... -F200.html
Bardziej mi pasuję na ten drugi (napis POWER AMPLIFIER pod logo Alpine) czyli powienien mieć 4x 40W 4 OHM.
Sprawa wygląda w ten sposób że chcę pod niego podłączyć głośniki Helix db 62.1c (50RMS 4ohm) + tweetery + zwrotnice. Radio mam Pioneera DEH140 UB.
Przewody mam.
Prąd do wzmacniacza jak i mase i sterowanie radiem ogarniam. Problem leży w podłączeniu głośnikow i ewentualnej konfiguracji mocą GAIN, filtrem itp..
Na zdjęciu zaznaczyłem jak według mnie to podłączyć.. i czego nie wiem.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/692 ... d7304.html
No i czy to jest napewno ten model (4x 40 W a nie 4x75 W)..
I jeszcze co do zwrotnic, rozumiem że podłączam je WZMACNIACZ --> ZWROTNICA --> GŁOŚNIK
Zaznaczam że nie miałem nigdy do czynienia z tym...
Z góry dziękuję. Pozdrawiam
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/77b ... 7088b.html
Jestem zielony w tych sprawach i proszę o pomoc.
A mianowicie mogę go kupić za 70 PLN (warto?) Ale nie jestem do końca pewien co danych technicznych.. Znalazłem dwa rodzaje F200 a wyglądają one tak:
http://www.audiophile.pl/p/1201_alpine_mrp-f200
http://www.crutchfield.com/S-bImAGwcHv4 ... -F200.html
Bardziej mi pasuję na ten drugi (napis POWER AMPLIFIER pod logo Alpine) czyli powienien mieć 4x 40W 4 OHM.
Sprawa wygląda w ten sposób że chcę pod niego podłączyć głośniki Helix db 62.1c (50RMS 4ohm) + tweetery + zwrotnice. Radio mam Pioneera DEH140 UB.
Przewody mam.
Prąd do wzmacniacza jak i mase i sterowanie radiem ogarniam. Problem leży w podłączeniu głośnikow i ewentualnej konfiguracji mocą GAIN, filtrem itp..
Na zdjęciu zaznaczyłem jak według mnie to podłączyć.. i czego nie wiem.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/692 ... d7304.html
No i czy to jest napewno ten model (4x 40 W a nie 4x75 W)..
I jeszcze co do zwrotnic, rozumiem że podłączam je WZMACNIACZ --> ZWROTNICA --> GŁOŚNIK
Zaznaczam że nie miałem nigdy do czynienia z tym...
Z góry dziękuję. Pozdrawiam
ta kostka z levelem spikersów :lol: :lol: to gdybyś podłączał bezpośrednio z radia, nie chinchami ( czy też innymi czinczami)
Wzmocnienie - tym musisz sobie wysterować, żeby grało Ci jak chcesz.
Filtr - low pass gdy chcesz puścić po wzmacniaczu tylko niski bass
hight pass - puszczasz wszystko co powyżej 80dB czyli właściwie, jeśli masz głośnik basowy po innym wzmacniaczu to ustawiasz HP i po tym idzie wszystko co potrzeba na odseparowany (bądź też wielodrożne)
off - leci po wzmacniaczu wszystko to co do niego dociera z radia.
[ Dodano: 2012-04-22, 09:18 ]
taka ciekawostka jeszcze - jeśli podłączysz po dwa głośniki na kanał - robi się wtedy 2 Ohm i ten wzmacniacz steruje tym z mocą 60W
Jeślli podłączysz jako bridge (czyli zewnętrzne piny kanału pod jeden głośnik) to masz wtedy subwoofer zasilany mocą 120W.
Te konfiguracje są w instrukcji więc należy wierzyć, że ten piecyk czysto tym steruje.
[ Dodano: 2012-04-22, 09:20 ]
a cha, jeszczew bass boost - wzmacnia sygnał wejściowy basu, nie wiem tylko czy o 6, czy o 12 dB. To działa na kanale 3 i 4 tylko
Wzmocnienie - tym musisz sobie wysterować, żeby grało Ci jak chcesz.
Filtr - low pass gdy chcesz puścić po wzmacniaczu tylko niski bass
hight pass - puszczasz wszystko co powyżej 80dB czyli właściwie, jeśli masz głośnik basowy po innym wzmacniaczu to ustawiasz HP i po tym idzie wszystko co potrzeba na odseparowany (bądź też wielodrożne)
off - leci po wzmacniaczu wszystko to co do niego dociera z radia.
[ Dodano: 2012-04-22, 09:18 ]
taka ciekawostka jeszcze - jeśli podłączysz po dwa głośniki na kanał - robi się wtedy 2 Ohm i ten wzmacniacz steruje tym z mocą 60W
Jeślli podłączysz jako bridge (czyli zewnętrzne piny kanału pod jeden głośnik) to masz wtedy subwoofer zasilany mocą 120W.
Te konfiguracje są w instrukcji więc należy wierzyć, że ten piecyk czysto tym steruje.
[ Dodano: 2012-04-22, 09:20 ]
a cha, jeszczew bass boost - wzmacnia sygnał wejściowy basu, nie wiem tylko czy o 6, czy o 12 dB. To działa na kanale 3 i 4 tylko
Dzięki za odpowiedz
Podłączyłem, ale szczerze mówiąc nie jestem zadowolony..
Ma on napewno 4x 40 W RMS. Podkręcenie gain na max i grają.
Tylko że miałem uszkodzone czincze i znalazłem takie cienkie i krótkie ogólnie bardzo złej jakości.. podłączylem na próbę.
Podłączyłem jeden głośnik pod 1 kanał i drugi pod 2.
Tylko nie jest to dźwięk czysty.. są zniekształcenia. Nie jestem jakimś znawcą ale wydaje mi się że powinny ładniej grać.
I tu moje pytanie.. Czy czincze mają duży wpływ na jakość brzmienia?
Podłączyłem, ale szczerze mówiąc nie jestem zadowolony..
Ma on napewno 4x 40 W RMS. Podkręcenie gain na max i grają.
Tylko że miałem uszkodzone czincze i znalazłem takie cienkie i krótkie ogólnie bardzo złej jakości.. podłączylem na próbę.
Podłączyłem jeden głośnik pod 1 kanał i drugi pod 2.
Tylko nie jest to dźwięk czysty.. są zniekształcenia. Nie jestem jakimś znawcą ale wydaje mi się że powinny ładniej grać.
I tu moje pytanie.. Czy czincze mają duży wpływ na jakość brzmienia?
- damianek1234561
- Forum Audi 80
nie tyle co chincze zlej jakosci jako grubosc kabla ma wplyw na granie ale kolego jesli masz gain na maxa to sie nie dziw ze masz znieksztalcenia podlaczyles zwrotnice? jakiej firmy sa jaka maja wytrzymalosc itp? jak gruby masz przewod masy do wzmacniacza? (im grubszy tym lepszy) wg mnie w zaleznosci od wzmaka oczywiscie optymalne ustawienie glosnosci to polowa badz delikatnie ponad a reszta to radio jesli masz na max wzmaka to beda znieksztalcenia
damianek1234561, z tym gainem na max, to jak wyżej napisałem że miałem wątpliwości co do modelu wzmacniacza czy to f200 4x40W czy też f200 4x75W.. bo 75W RMS to głośniki by poleciały?..
A głośniki mam Helix Dark Blue 62.1 zestaw odseparowany 50W RMS 4ohm, woofer 165mm + tweetery, zwrotnice (zestaw). Wszystko podpięte jak należy.
Kabel prądowy jest naprawdę konkretny, nie znam średnicy ale na bank sie nadaję.
Wymontowałem z innego auta, jest z wbudowanym bezpiecznikiem.
Razem z nim wymontowałem chincze jak i kabel masowy.
Przewody konkret. Poza chinczami bo okazały się uszkodzone.
Masowy jest krótki ok. 30 cm a grubością taki sam jak prądowy.
Chodzi o to że dźwięk nie jest czysty nawet na połowie mocy wzmacniacza..
Nie chodzi o jakies trzaski czy coś, najbardziej to słychac w wokalu. Że jest nie tak..
A tak wgl, opłaca się go wziąść za 70 PLN?
A głośniki mam Helix Dark Blue 62.1 zestaw odseparowany 50W RMS 4ohm, woofer 165mm + tweetery, zwrotnice (zestaw). Wszystko podpięte jak należy.
Kabel prądowy jest naprawdę konkretny, nie znam średnicy ale na bank sie nadaję.
Wymontowałem z innego auta, jest z wbudowanym bezpiecznikiem.
Razem z nim wymontowałem chincze jak i kabel masowy.
Przewody konkret. Poza chinczami bo okazały się uszkodzone.
Masowy jest krótki ok. 30 cm a grubością taki sam jak prądowy.
Chodzi o to że dźwięk nie jest czysty nawet na połowie mocy wzmacniacza..
Nie chodzi o jakies trzaski czy coś, najbardziej to słychac w wokalu. Że jest nie tak..
A tak wgl, opłaca się go wziąść za 70 PLN?
- damianek1234561
- Forum Audi 80
- damianek1234561
- Forum Audi 80
zapewne nie duza mysle ze do 100w i jakis 20cm glosnik daloby rade w sumie nie ma co sie rewelacji spodziewac, wiem ze koledzy zaraz mnie zbesztaja, ale mialem wzmacniacz firmy voicecraft (teraz BLOW) kosztowal 259zl nowy (2 lub 3 lata temu) i ciagnal subwoofer tonsila z dwoma 30cm glosnikami bez problemu myslalem ze karoseria sie rozpadnie :mrgreen: pozdro
Jeszcze jedno, chodzi o puszczenie kabla prądowego z aku do przestrzeni kabinowej..
Znalazłem na forum nawet fotostory, którę pewnie by mi się przydało. Ale zdjęcia usunięte.
Zaglądałem wczoraj pod kierownice, żeby może tam z wiązką go puścić, ale stwierdziłem że jednak muszę poszukać innej drogi..
Ktoś pomoże?
Znalazłem na forum nawet fotostory, którę pewnie by mi się przydało. Ale zdjęcia usunięte.
Zaglądałem wczoraj pod kierownice, żeby może tam z wiązką go puścić, ale stwierdziłem że jednak muszę poszukać innej drogi..
Ktoś pomoże?
- damianek1234561
- Forum Audi 80
- damianek1234561
- Forum Audi 80
Czyli podłączam głośniki 1 i 2 kanał, trzeci i czwarty daje na bridge i mam coś ok. 80 W pod jakiś głośnik basowy. Dobrze kombinuje?
A czy jest taka możliwość zrobić tą samą konfiguracje podłączając się pod
SPEAKER LEVEL INPUT?, czincze mam uszkodzone i sobie podłączyłem kable sygnałowe z radia pod 1 i 2 kanał, i wychodzą na woofery. Ale mam też głośnik basowy, zabudowany. I chciałbym do podłączyć właśnie w tej konfiguracji 2 woofery i 1 basowy.. Bez chinczy.
A czy jest taka możliwość zrobić tą samą konfiguracje podłączając się pod
SPEAKER LEVEL INPUT?, czincze mam uszkodzone i sobie podłączyłem kable sygnałowe z radia pod 1 i 2 kanał, i wychodzą na woofery. Ale mam też głośnik basowy, zabudowany. I chciałbym do podłączyć właśnie w tej konfiguracji 2 woofery i 1 basowy.. Bez chinczy.