[B4]Quattro Avant od eSPe
Zgadzam sie, mnie tez najbardziej podoba sie klasyczna piecioramienna felga, ladnie sie prezentuje i daje rade na polskich drogach.eSPe pisze: Ogólnie ten model zawsze mi się podobał - jest prosty, bez szału ale elegancki i dyskretny.
Napisz cos wiecej o tym oklejaniu, bedzie z tego jakis material z rezania? Jezdzilem ostatnio taka Insignia Super Sport z czarna podsufitka i czarnymi slupkami ... daje rade, mysle o czyms takim w swojej czarnulce tylko nie chcialbym odklejac ori podsufitki, tylko obkleic to lub pomalowac w aucie.
- eSPe
- Forum Audi 80
- Imię: Sławek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.6 ABC
- Kontakt:
monkahead pisze:Napisz cos wiecej o tym oklejaniu, bedzie z tego jakis material z rezania? Jezdzilem ostatnio taka Insignia Super Sport z czarna podsufitka i czarnymi slupkami ... daje rade, mysle o czyms takim w swojej czarnulce tylko nie chcialbym odklejac ori podsufitki, tylko obkleic to lub pomalowac w aucie.
"Let the battle begin".
ROUND 2
Miejsce: tomkom's Garage - Audiklinika
Czas: wczoraj i przedwczoraj popołudniami
Wykonawca: tomkom1
Pomagier i przeszkadzacz: eSPe
Pomagier z doskoku: Marcin80
---> POKAZ SLAJDÓW (jak ktoś nie lubi klikać pojedynczo)<---
FOTKI LUZEM
Zużyte materiały:
- materiał tapicerski do podsufitek 1.5x2m czarny
- Klej BONATERM A+ (do nanoszenia pędzlem) - 1.5 puszki 0,5L
- 7-8 pędzli płaskich 2cm
- 2 butelki acetonu do oczyszczenia podsufitki ze starej gąbki i przeczyszczenia i odtłuszczenia plastików
- trochę farby czarny mat na plastiki
- kupa nerwów tomkom1 jak mu wsadzałem swoje łapy w robotę
Ogólnie tylnie plastiki schną dzisiaj i je będę zakładał - jeszcze malujemy dziś słupki środek i tylne przy kanapie, słoneczniki i lampkę.
"Cykorłapki" jak starczy czasu ale docelowo też na czarno idą.
- eSPe
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Nie da rady.monkahead pisze:mysle o czyms takim w swojej czarnulce tylko nie chcialbym odklejac ori podsufitki, tylko obkleic to lub pomalowac w aucie.
Te szmaty co wiszą na podsufitkach po tylu latach są w takim stanie że jak byś złapał to bez żadnego wysiłku być oderwał go od podsufitki.
Problemem jest ta stara gąbka pod materiałem.
Po tylu latach ona parcieje i jest wiór.
Wyłożysz kasę na materiały i nakleisz na stary materiał to wsio ci się odklei przez starą gąbkę.
Jedyne wyjście to trzeba robić tak jak ja czyli wyczyścić "do dechy" podsufitkę ze starej gąbki i na świeżo, na czystej podsufitce (odtłuszczonej acetonem) kleić. Każdy tapicer ci to powie i nikt ci tego nie obklei tak jak mówisz.
Trzeba ją zdjąć z auta.
Zdjąć podsufitkę to jakieś 20 minut roboty.
1 dzień oczyszczenie i zostawienie do oschnięcia.
2 dzień obklejanie
3 dzień obklejanie zakładau, słupków, szybra i montaż
Mówię oczywiście 1dzień=popołudnie po pracy czyli 16-20.
Jakby zasiadł od rana to 1 weekend na lajcie ogarniasz temat.
Mamy już zlecenie na kolejną podsufitkę więc jak ktoś z regionu to zapraszamy - montaż w cenie obklejenia.
Mam jedną podsufitkę z Avanta (swoją starą) którą można obkleić.
Tą jak robiłem to załatwiłem drugi komplet ze słupkami i po obklejeniu tylko wymieniłem na aucie wsio.
żartujesz czy mówisz serio ? :roll:eSPe pisze:Zdjąć podsufitkę to jakieś 20 minut roboty.
ja akurat mam złe wspomnienia z wyciąganiem podsufitki z Avanta, bo była ona u nas przyklejona do dachu :-> baliśmy się o dach, bo trzeba było się na nią kłaść i spachelką pomalutku odrywać ją od dachu... a co za tym idzie trochę się pogięła i chyba jedno oczko pod rączki się porwało
samo wyciągnięcie jej zeszło około 5-6h + cały środek w tej lepiącej się gąbce :-x
jednym słowem KOSZMAR
- eSPe
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Boże to co wy ją łopatą zrywaliście?MarcinC pisze:żartujesz czy mówisz serio ? :roll:eSPe pisze:Zdjąć podsufitkę to jakieś 20 minut roboty.
ja akurat mam złe wspomnienia z wyciąganiem podsufitki z Avanta, bo była ona u nas przyklejona do dachu :-> baliśmy się o dach, bo trzeba było się na nią kłaść i spachelką pomalutku odrywać ją od dachu... a co za tym idzie trochę się pogięła i chyba jedno oczko pod rączki się porwało
samo wyciągnięcie jej zeszło około 5-6h + cały środek w tej lepiącej się gąbce :-x
jednym słowem KOSZMAR
5-6h to by było zdejmowanie z oklejaniem materiału bez zakładu wokoło.
Oczywiście jakby tej starej gąbki nie trzeba było ściągać.
Założenie z powrotem już obklejonej to jakieś pół godziny plus 3 godziny skręcania tych dupereli.
Co do plastików to zostały już psiknięte wsio (poza żyrandolem bo muszę skołować pstrken bo blaszka poszła w świat).
Ogólnie na razie tak zostaje.
Słoneczniki schną ale na razie te standardowe - już nie było czasu bawić się z tymi z lampkami.
Ogarnie się je przy okazji.
Podsumowując wsio już pomalowane i na aucie poza słonecznikami.
Fotek brak bo raz że nie było czasu pstryknąć a dwa to zmęczony jak koń po westernie jestem i i tak by mi się nie chciało ich zapodawać dzisiaj.
Niewykluczone. Już zaczęło bo przy montażu jest to nieuniknione ale myślę że jak z twardnieje dobrze farba bo było wsadzane na pół mokro będzie git.slugs pisze:Nie boisz sie ze ten sprej na slupkach przy byle tkniecu bedzie sie rysowal?
To co gdzieś coś odskoczyło poleci marker i tyle.
Nie skacze się po tym butami żeby to miało odpadać na potęgę.
Zawsze jak się teraz patrzy na to po robocie gdzieniegdzie człowiek widzi mankamenty i chciałby lepiej ale na pewno jest lepiej niż pikowana pinezkami.Słonik pisze:Piekna robota <ok>
Zapomniałeś dodać i przeszkadza tomkomowi.IC69 pisze:No jak zwykle, eSPe podpiera boki, a tomkom zapieprza. :mrgreen:
Wczoraj miał prawie że pianę na mój widok hehehehe.
Skończone już. Jutro wrzucę fotki jakieś.IC69 pisze:Piekne to masz gościu, tylko te jasne elementy w oczy kolą - kończ to jak najszybciej.
Wpadaj na Grabinę to obadasz na żywo.
Nie - ten z ryjem i włosami jak z awatara. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:trepek pisze:eSPe to ten z pokaźnym mięśniem piwnym? <ok>
ej no kawal dobrej roboty
chodzilo mi to po glowie juz od dluzszego czasu ale nie wiedzialem jak sie za to zabrac, dzieki eSPe
a z pytan takich czysto technicznych, podklad do malowania plastikow dawales? czy sam spray?
chodzilo mi to po glowie juz od dluzszego czasu ale nie wiedzialem jak sie za to zabrac, dzieki eSPe
a z pytan takich czysto technicznych, podklad do malowania plastikow dawales? czy sam spray?
Ostatnio zmieniony 25 kwie 2012, 22:15 przez Maszu, łącznie zmieniany 1 raz.