[B3 1.6 TD SB] Metaliczne cykanie
- Patrique
- Forum Audi 80
- Imię: Patryk
- Model: Audi A4
- Nadwozie: Avant
- Silnik:
Panowie już bez przesady. Owszem olej powinien być jak najlepszy, ale prawda jest taka, że każdy olej w temperaturze roboczej silnika uzyskuje tą samą lepkość. Nie straszcie chłopaka, że mu się silnik zgubi ciśnienie. Kiedyś nie było oliwy 5W40 czy 0W30, tylko wszyscy lali minerała 15W lub nawet 20W40. Znam przypadek gdzie gościu zrobił Passatem 1.9TD 75KM z 1992 roku 550000km jeżdżąc na mineralnym mobilu 1 i wymieniając co 10kkm. Auto pali na strzała, turbo nie szumi i auto jeździ. Jedyne co to zimny rozruch silnika na mineralnym oleju przy -15`C to jest katorga. Silnik zalany syntetykiem ma praktycznie natychmiastowe smarowanie bo ma niższą krzepliwość przy ujemnych temperaturach.
Chodzi tylko o uświadomienie, bo dziwne że silnik głośno chodzi.Patrique pisze:Kiedyś nie było oliwy 5W40 czy 0W30, tylko wszyscy lali minerała 15W lub nawet 20W40. Znam przypadek gdzie gościu zrobił Passatem 1.9TD 75KM z 1992 roku 550000km jeżdżąc na mineralnym mobilu 1 i wymieniając co 10kkm.
Superol np. taki http://www.orlenoil.pl/oferta/samochody ... 1,112.html nie spełnia wymagań silnika VW.
Nie ma co porównywać, bo mobil 1 nawet mineral 15w40 spełnia wymagania VW 505 i można go lać do TDI.
Właśnie wszyscy szukają winy od razu w motorze samym. A napisz jaką ropkę lejesz kolego. Mi tak głośno zaczęły kiedyś cykać wtryski jak wlałem OO niewiadomego pochodzenia. I tak miałem co prawda pompę do robienia i wtryski ale zaryzykowałem, skończyło się właśnie najpierw na cykaniu (głośnym) wtrysków a potem ich zatarciu. A może lałeś jeszcze jakieś specyfiki do czyszczenia wtryskiwaczy?