[audi 100 2.8 AAH] Czynnik R12
[audi 100 2.8 AAH] Czynnik R12
Koledzy mam takie pytanie. Mam u siebie w klimatyzacji czynnik R12 teraz z tego co wiem już go nie ma. Czy warsztaty zajmujące się klimatyzacją poradzą sobie z jej napełnieniem :?: i Jakim czynnikiem powinna zostać teraz napełniona :?:
ysiul,
Jeżeli chodzi o przeróbkę to musisz wymienić:
- wszystkie o-ringi,
- osuszacz,
- wstawić adaptery (lub wymienić węże na takie, które mają odpowiednie wyprowadzenia),
- sprężarkę (jednak nie we wszystkich przypadkach, ponieważ niektóre się nadają do r134a),
- olej w klimatyzacji na pełny syntetyk,
- przydałoby się wymienić węże ponieważ stare zostaną bardzo szybko zniszczone przez nowy czynnik chłodzący.
W przypadku, gdy sprężarka będzie pasować, należy ją wykręcić, opróżnić ze starego oleju, wyczyścić i zalać nowym olejem w odpowiedniej ilości.
Do tego mogą dojść jeszcze jakieś usterki, klimatyzacje w starszych autach mają swoje kaprysy.
Jeżeli chodzi o przeróbkę to musisz wymienić:
- wszystkie o-ringi,
- osuszacz,
- wstawić adaptery (lub wymienić węże na takie, które mają odpowiednie wyprowadzenia),
- sprężarkę (jednak nie we wszystkich przypadkach, ponieważ niektóre się nadają do r134a),
- olej w klimatyzacji na pełny syntetyk,
- przydałoby się wymienić węże ponieważ stare zostaną bardzo szybko zniszczone przez nowy czynnik chłodzący.
W przypadku, gdy sprężarka będzie pasować, należy ją wykręcić, opróżnić ze starego oleju, wyczyścić i zalać nowym olejem w odpowiedniej ilości.
Do tego mogą dojść jeszcze jakieś usterki, klimatyzacje w starszych autach mają swoje kaprysy.
-
- Forum Audi 80
Re: [audi 100 2.8 AAH] Czynnik R12
Oczywiście,mam u siebie r113a i już 3 rok lata aż milo..ysiul pisze:Koledzy mam takie pytanie. Mam u siebie w klimatyzacji czynnik R12 teraz z tego co wiem już go nie ma. Czy warsztaty zajmujące się klimatyzacją poradzą sobie z jej napełnieniem :?: i Jakim czynnikiem powinna zostać teraz napełniona :?:
Nic nie przerabiałem,dziś ciężko o r12 i nawet ci co mają to już sporadycznie..
pozdro