Witam,
mam taki oto problem w moim audiku: nie świeci mi z prawej strony światło pozycyjne z przodu ani z tyłu. Na razie udało mi się ustalić tyle, że to nie bezpiecznik i nie żarówka. Tak samo jeśli zapalę postojowe na lewą stronę, jest ok. Przełącznik w pozycji na prawą stronę - ciemność, przy czym brzęczyk sygnalizuje pobór prądu przy otwartych drzwiach. Gdzie szukać problemu?
[B4] Nie świecą pozycyjne prawe przód i tył
Sprawdziłem bezpieczniki zamieniając 6 z 7 - nadal świeci tylko lewa strona. Przy podniesieniu manetki świateł jeden raz świeci lewa strona, to samo przy drugim podniesieniu. Przy uruchamianiu świateł postojowych manetką kierunkowskazów - przy przełączeniu na lewo świeci lewa strona (i brzęczy głośniczek przy otwartych drzwiach), przy przełączeniu w prawo głośniczek brzęczy, ale nie świeci się żadna strona.kojak85 pisze:Sprawdzałeś bezpiecznik nr 6? Porządnie? Miernikiem, czy na oko? Czasami przepala się w takim miejscu, że można nie zauważyć. A co się dzieje jak zapalisz postojowe - manetka raz do góry. Świecą obie strony, czy tylko lewa?
[ Dodano: 2011-09-17, 18:20 ]
A jednak czegoś nie dopatrzyłem. Dziś wymieniłem przepaloną żarówkę z przodu i sprawa wygląda tak:
- Po włączeniu kierunkowskazem postojowego prawego zapala się przód i tył, normalnie pojawia się napięcie na bezpieczniku nr 6.
- Po włączeniu pozycyjnych świeci tylko lewa strona przód i tył, na bezpieczniku nr 6 nie pojawia się napięcie.
Przyczyna będzie zapewne w pająku? Jakie styki posprawdzać?
Panowie podłączę sie do tematu...
brak pozycji prawej tył i przód, bezpieczniki całe, żarówki też i pająk również...
przy przy próbie regeneracji starego rozsypała się troszkę kostka i mogło sie zrobic jakies zwarcie, wiec dla tego podejrzewalem ze to pająk.
poniewaz bylem prawie pewien ze to pająk to kupiłem nowy a tu lipa
wiec pająk cały a swieci wszystko oprócz prawego postoju tylnego i przedniego
jakies pomysły??
[ Dodano: 2012-04-29, 09:11 ]
z uwagi na duze zainteresowanie tematem zmuszony byłem do wizyty
u pana elektryka...
po rozbrojeniu i sprawdzeniu polowy intalacji :mrgreen: okazało sie ze zwarcie robiła oprawka lub sama zarówka...
w kwestii wyjasnienia:bezpiecznik wyglądał na cały...niestety tylko wyglądał
brak pozycji prawej tył i przód, bezpieczniki całe, żarówki też i pająk również...
przy przy próbie regeneracji starego rozsypała się troszkę kostka i mogło sie zrobic jakies zwarcie, wiec dla tego podejrzewalem ze to pająk.
poniewaz bylem prawie pewien ze to pająk to kupiłem nowy a tu lipa
wiec pająk cały a swieci wszystko oprócz prawego postoju tylnego i przedniego
jakies pomysły??
[ Dodano: 2012-04-29, 09:11 ]
z uwagi na duze zainteresowanie tematem zmuszony byłem do wizyty
u pana elektryka...
po rozbrojeniu i sprawdzeniu polowy intalacji :mrgreen: okazało sie ze zwarcie robiła oprawka lub sama zarówka...
w kwestii wyjasnienia:bezpiecznik wyglądał na cały...niestety tylko wyglądał