[B4 2.0 ABK] Zliczanie spalonych litrów LPG
[B4 2.0 ABK] Zliczanie spalonych litrów LPG
Witajcie , ostatnio jechałem sobie w troche dłuższa trase i po jakimś czasie mój mózg zaczął się nudzić a co za tym idzie szukal sobie lużnych rozkmin , i tak rozgladajac sie po aucie moim oczom ukazal sie przełacznik od gazu , a nastepnie moje oczy pokierowały się na wyświetlacz BC gdzie pokazane akurat było ile litrów LPG zostało spalone od czasu rozruchu silnika.No i dużo ni etrzeba bylo aż w mojej głowie zrodził sie taki pomysł.
A gdyby tak podłączyć pod BC coś jakby kalkulator który zlicza sobie dane z BC a dokladniej ilość spalonego paliwa...Bo na wyświetlaczu przelaczania B/G niby jest jakies cos co pokazuje ile mam gazu , ale mozna jechac na rezerwie 50km , albo 30km , a jak sie postram i zaczne upalać to i 15 przejade , a ja chciałbym wiedziec ile dokładnie mam litrów w zbiorniku gazu , czy zostały mi 3l czy 7 :lol: do tego modułu przydałby sie jeszcze tylko przycisk "reset" tak abym mógl zerować licznik po każdym tankowaniu.
Da się to jakoś zrobic nieduzym kosztem?
A gdyby tak podłączyć pod BC coś jakby kalkulator który zlicza sobie dane z BC a dokladniej ilość spalonego paliwa...Bo na wyświetlaczu przelaczania B/G niby jest jakies cos co pokazuje ile mam gazu , ale mozna jechac na rezerwie 50km , albo 30km , a jak sie postram i zaczne upalać to i 15 przejade , a ja chciałbym wiedziec ile dokładnie mam litrów w zbiorniku gazu , czy zostały mi 3l czy 7 :lol: do tego modułu przydałby sie jeszcze tylko przycisk "reset" tak abym mógl zerować licznik po każdym tankowaniu.
Da się to jakoś zrobic nieduzym kosztem?
Ostatnio zmieniony 03 maja 2012, 13:14 przez Fanthom, łącznie zmieniany 1 raz.
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
No własnie dość mocno orientacyjnie , zależnie od mojego humoru auto w mieście moze mi spalić 10,5L i może 15 , z trasą tak samo.Do tej pory robię tak jak napisałes z licznikiem km , ale nigdy nie wiem czy mi sie gaz skonczy za 20km czy 100km.Więc chce wiedziec czy jest do wykonania moj pomysl a nie jak to robić na łatwizne :lol:
- shellah
- Forum Audi 80
- Imię: Artur
- Model: Inny
- Nadwozie: Coupe
- Silnik: 2.8 AAH+lpg
nie wiem jak masz to podłączone ale napewno nie pokazuje ci LPG tylko PB nawet jeśli nie jeździsz na benzynie komp bierze sygnał z eku o spalaniu który jest fabrycznie PB a nie LPG.
Co do ilości paliwa w zbiorniku to aby pokazał nam to bc należy trzymać przycisk reset i przekręcić stacyjką zapłon wyskoczy nam wersja kompa a następnie 3 cyfry (2 pierwsze liczby całkowite a trzecia dziesiętna)
Co do ilości paliwa w zbiorniku to aby pokazał nam to bc należy trzymać przycisk reset i przekręcić stacyjką zapłon wyskoczy nam wersja kompa a następnie 3 cyfry (2 pierwsze liczby całkowite a trzecia dziesiętna)
shellah pisze: ale napewno nie pokazuje ci LPG tylko PB nawet jeśli nie jeździsz na benzynie komp bierze sygnał z eku o spalaniu który jest fabrycznie PB a nie LPG.
Jak więc wyjaśnisz fakt że jadąc ze stała predkością , po równym podlozu trzymajac pedał gazu caly czas w tej samej pozycji i przelaczajac gaz - benzyna wartosci są różne i zmieniaja sie podczas przelączeń?
1.8s, Bardzo proste i efektywne rozwiazanie , zatrzymywac sie na pobuczu , wywalac wszystko z bagaznika , podnosic dywany i osłone zeby zobaczyc ile mam gazu :mrgreen: Kamera przesyłajaca obraz w calkowitych ciemnosciach tez swoje kosztuje...