[80 B4 2.0 ABK] rozrządco się stało?
[80 B4 2.0 ABK] rozrządco się stało?
pytanko odnośnie rozrządu bo nie widziałem czegoś takiego.
Więc od początku rozrząd wymieniałem w mojej niuni przy przebiegu 160 tyś/km. przy 172 padła mi chłodnica oleju czego efektem był olej w płynie chłodniczym oczywiście pierwsze co przyszło na myśl to uszczelka i tak wymieniłem uszczelkę pod głowicą potem zaś okazało sie ze to nie przez nią uciekł ten olej i wtedy przyszła kolej na chłodnicę 100% celny strzał tylko co prawda drogi (uszczelka planowanie głowicy uszczelniacze itp.) W tamtym tygodniu pompa lekko puściła płyn wiec samochod do mechanika zmiana pompy co sie okazało ze po zdjęciu obudowy od paseczka rozrządu brakowało jego drugiej połówki był o połowę cieńszy i wszędzie pełno nitek gumy z paska.
NIe wiem od czego mogło sie tak stać przebieg 180 tyś wiec na pasku 20 tyś jak i na rolce, rolka juz gruchotała w środku. czemu tak szybko to sie zużyło ? Rolka SKF pasek nie pamietam producenta ale chyba jais zwykły duco był włozony
Więc od początku rozrząd wymieniałem w mojej niuni przy przebiegu 160 tyś/km. przy 172 padła mi chłodnica oleju czego efektem był olej w płynie chłodniczym oczywiście pierwsze co przyszło na myśl to uszczelka i tak wymieniłem uszczelkę pod głowicą potem zaś okazało sie ze to nie przez nią uciekł ten olej i wtedy przyszła kolej na chłodnicę 100% celny strzał tylko co prawda drogi (uszczelka planowanie głowicy uszczelniacze itp.) W tamtym tygodniu pompa lekko puściła płyn wiec samochod do mechanika zmiana pompy co sie okazało ze po zdjęciu obudowy od paseczka rozrządu brakowało jego drugiej połówki był o połowę cieńszy i wszędzie pełno nitek gumy z paska.
NIe wiem od czego mogło sie tak stać przebieg 180 tyś wiec na pasku 20 tyś jak i na rolce, rolka juz gruchotała w środku. czemu tak szybko to sie zużyło ? Rolka SKF pasek nie pamietam producenta ale chyba jais zwykły duco był włozony
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
- Kokolino
- Forum Audi 80
- Imię: Radomir
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK
- Kontakt:
Witam. Umnie dla przykładu ścięło pół paska i napinacz się nie rozleciał okazało się choć nie wiem jakim cudem że była lekko zgięta ośka od rolki napinającej. Zauważyłem to bo po wymianie paska musiałem jeszcze później wymienić tą osłone z znakiem do ustawienia wałka rozrządu. Jak to rozebrałem to to szok :shock: pasek 500 km przebiegu a tu już go tnie dopiero wymiana ośki pomogła i jak na razie 2 tyś km i pasek wygląda jak nowy. Nowa ośka orginał 25 zl.nitro20 pisze:NIe wiem od czego mogło sie tak stać przebieg 180 tyś wiec na pasku 20 tyś jak i na rolce, rolka juz gruchotała w środku. czemu tak szybko to sie zużyło ? Rolka SKF pasek nie pamietam producenta ale chyba jais zwykły duco był włozony
Ja zrobiłem to w sposób nastepujący - najpierw zmieniłem małe koło na wale - pasek chodził na równo z krawędzią górnego kółka i nie wystawał. Z racji tego że efekt był połowiczny zmieniłem też koło zębate na wałku rozrządu. Po wymianie tych dówch kół teraz pasek przemieszcza się centralnie na górnym kółku.nitro20 pisze:Jak powinien w takim razie smigać pasek po zębatce tej pierwszej na górze? jakoś blisko krawędzi czy po środku zębatki???
Ostatnio zmieniony 11 paź 2007, 20:26 przez czarekj, łącznie zmieniany 1 raz.
Patrzy łem u siebie i jest na krawedzi gornego koła zebatego nie wiem czy minimalnie nie wystaje. ok przejade troszke na tym i sie okaże.
Czarku jezeli sie okaze ze scina mi sie ponownie ten pasek to istnieje mozliwos umowinia sie na wymiane tych kół zebatych?Ew gdzie musiał bym smignąć na tę wymiane
Czarku jezeli sie okaze ze scina mi sie ponownie ten pasek to istnieje mozliwos umowinia sie na wymiane tych kół zebatych?Ew gdzie musiał bym smignąć na tę wymiane