Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[b4 ABT] czas wtrysku, uboga mieszanka.

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
Awatar użytkownika
fabia
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[b4 ABT] czas wtrysku, uboga mieszanka.

Post autor: fabia » 06 maja 2012, 12:50

Witam wszystkich, od dwóch tygodni walczę z problemem przymulenia silnika na 1,5-2,5 tyś.obrotów i braku mocy. Po podkładaniu rożnych czujników, wymianie filtra paliwa,świece,zapłon, rozrząd,kable,pomiar sondy{mechanik powiedział,sonda sprawna,i pokazuje,za ubogi skład mieszanki}. Podpinałem kilka razy pod vaga brak błędów ,porównywałem dane z bloków z drugim sprawnym audi, doszłem do wniosku,że na zimnym silniku czas wtrysku za długi-1,80 ,i za uboga mieszanka, w całym zakresie temperatur-128 do diagnozy użyłem polski vag 409. podejrzewam pompę paliwową, za słabe ciśnienie, mam pytanie . jak wyjąć pompę wraz z filtrem, przed pompą spróbuje jeszcze podmienić cały wtrysk,podyskutujmy <ok> .

Awatar użytkownika
karolas123
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: karolas123 » 06 maja 2012, 12:57

Wepnij manometr w wąz zasilający i sprawdz cisnienie przed rozbieraniem wszystkiego.

Awatar użytkownika
fabia
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: fabia » 06 maja 2012, 13:16

karolas123 pisze:
Wepnij manometr w wąz zasilający i sprawdz cisnienie przed rozbieraniem wszystkiego.
Chcę tak zrobić tylko musze znaleść kogoś kto ma manometr,ciśnienie, powinno chyba być 4-9 bara?

ananas

Post autor: ananas » 06 maja 2012, 13:26

Tak starczy, z tego co pamiętam ciśnienie powinno wynosić w zakresie 0.9-1.1 bara.

PS. Sonda też może wskazywać jakieś wartości, ale nie koniecznie adekwatne do tego co jest w spalinach. Niestety to są skutki jej "zużycia". Najlepiej jest sprawdzić ją dokładnie na oscyloskopie - da najwierniejszy obraz działania sondy.

rejdzik
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: rejdzik » 07 maja 2012, 09:10

Jak ciśnienie za pompką będzie okej to szukałbym problemu w sondzie a na końcu w regulatorze ciśnienia paliwa.

Awatar użytkownika
Kokolino
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Radomir
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABK
Kontakt:

Post autor: Kokolino » 07 maja 2012, 10:34

Walcząc długo kiedyś z moim ABT to właśnie mimo prawidłowych wskazań to sonda byla wszystkiemu winna. Odłącz czarny pojedynczy przewód od sony i się przejedź a będziesz widział bo jeżeli to sonda to problem powinien zniknąć.

Awatar użytkownika
tomek1982
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: tomek1982 » 07 maja 2012, 11:50

znajomemu w ABK zalewało auto o dziwo silnik pracował dosc dobrze na jałowym co kilka sekund bujneło silnikiem tylko
jak sprawdziłem to na vagu na początku czas wtrysków stał na 2ms po ok 20-30 sek okropny odór z rury ze w oczy szczypało nie do opisania te spaliny i było juz 4 nawet 4,5ms
oczywiscie nic nie trzymało parametrów przepływka wtryski sonda
auto niby sie niezle zbierało w pełnym zakresie obrotów szło ładnie
po sprawdzeniu sondy która z minuty na minute chyba juz umierała że by na koncu pokazać 0,02 V wiec długo nie myślałem tylko wymieniłem na swoją ori sonde sprawną wszystko wruciło do normy jak sie sąsiad przejechał banan na twarzy stwierdził ze inne auto

Awatar użytkownika
fabia
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: fabia » 08 maja 2012, 17:35

sam też podejrzewam sądę ale wzbraniam się bo to 270zł. W piątek będą gazowniki poprawiać LPG z 1 gen. na 2 gen. zobaczymy co powiedzą na sądę, pewnie nie mają oscyloskopu, tylko połączą się do bingo m ,zapewne będę opisywał dalszy przebieg leczenia audi, pozdrawiam <ok>

[ Dodano: 2012-05-13, 15:28 ]
Jeszcze sobie narobiłem pracy, podmiana wtrysku, podmiana pompy paliwa,zero poprawy ,jednak sonda lambda, już wymieniłem, auto śmiga bardzo ładnie, dziękuję wszystkim za zainteresowanie, pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl