[ABC] Szarpania, ale inne od wszystkich....
- PiotrLublin
- Forum Audi 80
[ABC] Szarpania, ale inne od wszystkich....
Witam,
mam pewien problem i borykam sie z nim od miesiąca, mam skrzynie automatyczna i nie wiem czy to ona jest winna czy cos innego.
A zatem tak, szarpania, po odjęciu lub dodaniu gazu, obojętnie na którym biegu, lecz przy wyższych prędkościach, większe szarpniecie.
Wytłumaczę, dosłownie jak najlepiej to sie odczuwa, jedziesz sobie 80km/h i odejmujesz gas, puszczasz pedał gazu, i po 2 sec a czasem odrazu, odczucie jak by zrobił żabkę, a nawet dwie potrafi. Potem znow dodajesz gazu, a samochód zachowuje sie, jak by skakał do przodu, takie pchanie gwałtowne. Wymieniłem 2 tylne poduszki skrzyni, lecz nic to nie dało. Nie ma żadnych stuków metalicznych.
Jakie przyczyny, moge być? Potencjometr? Cos z pedałem gazu nie tak, złe reaguje?
Przednie poduszki skrzyni moze jeszcze wymienić? Sanek?
Miał ktoś kiedyś taki przypadek? Żaden mechanik w lublinie nie wie co to może być...jeździłem az do 4, i kazdy sie przejechał i ze skrzynia pada, jeden ze poduszki, trzeci ze kurde choinkę zapachowa trzeba wymienić :evil: (hehe)
Co do skrzyni pracuje idealnie, biegi zmienia płynnie.
mam pewien problem i borykam sie z nim od miesiąca, mam skrzynie automatyczna i nie wiem czy to ona jest winna czy cos innego.
A zatem tak, szarpania, po odjęciu lub dodaniu gazu, obojętnie na którym biegu, lecz przy wyższych prędkościach, większe szarpniecie.
Wytłumaczę, dosłownie jak najlepiej to sie odczuwa, jedziesz sobie 80km/h i odejmujesz gas, puszczasz pedał gazu, i po 2 sec a czasem odrazu, odczucie jak by zrobił żabkę, a nawet dwie potrafi. Potem znow dodajesz gazu, a samochód zachowuje sie, jak by skakał do przodu, takie pchanie gwałtowne. Wymieniłem 2 tylne poduszki skrzyni, lecz nic to nie dało. Nie ma żadnych stuków metalicznych.
Jakie przyczyny, moge być? Potencjometr? Cos z pedałem gazu nie tak, złe reaguje?
Przednie poduszki skrzyni moze jeszcze wymienić? Sanek?
Miał ktoś kiedyś taki przypadek? Żaden mechanik w lublinie nie wie co to może być...jeździłem az do 4, i kazdy sie przejechał i ze skrzynia pada, jeden ze poduszki, trzeci ze kurde choinkę zapachowa trzeba wymienić :evil: (hehe)
Co do skrzyni pracuje idealnie, biegi zmienia płynnie.
Ostatnio zmieniony 13 lis 2012, 12:46 przez PiotrLublin, łącznie zmieniany 1 raz.
Miałem kiedys podobny przypadek. Ktoś kolesiowi powiedział ze ma rozwaloną skrzynie, więc pojechał do warsztatu i dał ją do roboty. Wydał około 5-6 tysiecy za dem-mont i naprawe. Po załozeniu okazało sie iż samochód dalej zachowywał sie jak przed naprawą. Gdy przyjechał do serwisu (miał dosyć niepotrzebnych wydatków ) ASO stwierdzono niedomagania układu zapłonowego. W jego przypadku po wymianie świec zapłonowych silnik zaczął normalnie pracować. Podłacz u kogoś mądrego kompa i zobacz co sie dzieje.
- PiotrLublin
- Forum Audi 80
Dzieki chłopaki, właśnie,
bobsley6 Moj ojciec twierdzy ze to świece zapłonowe tak robią.
Co do Vag-a to podłączam sie i żadnych błędów, choć ostatnio nie chce mi sie połączyć.
[ Dodano: 2012-05-07, 17:56 ]
Ile w ASO kosztuje sprawdzenie pod kompem?
bobsley6 Moj ojciec twierdzy ze to świece zapłonowe tak robią.
Co do Vag-a to podłączam sie i żadnych błędów, choć ostatnio nie chce mi sie połączyć.
[ Dodano: 2012-05-07, 17:56 ]
Tak, ale przez własny kabel, ostatnio coś mi nie łączy ale bledów nie było, choć juz sam nie jestem pewien w 100%.Jarewa pisze:Masz problem z silnikiem. Błędy czytałeś?
Ile w ASO kosztuje sprawdzenie pod kompem?
- PiotrLublin
- Forum Audi 80
- Mabrothrax
- Forum Audi 80
- Kontakt:
- PiotrLublin
- Forum Audi 80
- Mabrothrax
- Forum Audi 80
- Kontakt: