[B4 2.0 ABK] Jakie tarcze hamulcowe kupić?
ja dodam coś od siebie ponieważ przerobiłem już 4 komplety w audi 80, i mam dziwne wrażenie że obecnie nie ma różnic pomiedzy markowymi a mniej znanymi, oczwiscie nie mowie o no-name co nawet kartonu wyprodukować nie potrafi. znam się troche na metodach obrabiania metali oraz hartowaniu.Orginały przejechały w moim audi 109 tyś :shock: Ostatnio kupiłem ate (efekt 700km w górach) chamując biegami i się zwichrowały chyba od wiatru halnego.Następnie tarcze z harta zrobiłem 22tyś i na prawej pojawił się lekki falding,który na tokarce zebrałem i jeżdże dalej do dziś 31tyś.Wszytsko zależy od firmy a także od człowieka co był na zmianie,bo nawet super twardy materiał można spieprzyć nieodpowiednią obrubką bądż czasem/temperaturą hartowania. Aha i odradzam robienia pary na myjkach ciśnieniowych polewając tarcze odrazu wodą. Btw kiedyś czytałem artykuł w mlodym techniku bodajże 85rocznik i było tam napisane że tarcze hamulcowe zapewniają ekspoatacje do konca żywota auta i ich wymiana nie jest przewidziana a materiał jest tak twardy że w polsce nie dysponujemy nożami do obróbki tego materiału.,ahhhhhh te fantazje tamtych lat.
-
- Forum Audi 80
- kroliqster
- Forum Audi 80
- Kontakt:
najprawdopodobniej to jest data produkcji, watpie zeby miala jakie kolwiek znaczenie tarcze wykonena ze ze stopow stali i zeliwa wiec czas na nie dziala ewentualnie korozja ale tarcze fabrycznie masz przed tym zabezpieczone sa czyms posmarowaneantares2000 pisze:kroliqster dzieki... ale jeszcze jedno przykulo moja uwagę, data 01/2006 Czy to jest data produkcji tych tarcz? A jeśli tak to czy bez zadnych obaw mogę ponad sześcioletnie tarcze montować i jeździć na nich spokojnie?
- karolas123
- Forum Audi 80
- karolas123
- Forum Audi 80
Ja aktualnie jezdze na gładkim textarze i takich samych klockach, i musze powiedziec ze zestaw naprawde daje rade. A tak jak kolega pisze była z jednej strony grubsza.
Jednak w ramach urozmaicenia to sasiadowi ostatnio do b4 montowałem maxis tarcze (zdaje sie ze tylko z autolandu) + klocki febi i naprawde wizualnie wyglada to ok miło ze 100zł za tarcze. Widać ze jest wysoko nawęglana. Zobaczymy jak długo na tym pojezdzi.
Jednak w ramach urozmaicenia to sasiadowi ostatnio do b4 montowałem maxis tarcze (zdaje sie ze tylko z autolandu) + klocki febi i naprawde wizualnie wyglada to ok miło ze 100zł za tarcze. Widać ze jest wysoko nawęglana. Zobaczymy jak długo na tym pojezdzi.
- Rafik30023
- Forum Audi 80
- Kontakt:
A mnie ciekawi od czego zależy że jedne klocki bardziej "brudzą" przy ścieraniu, a inne mniej.
Gdy kupiłem moje audi miało założone jakieś tak dobre klocki że praktycznie w ogóle nie brudziły felg w czasie użytkowania, ale nie dało się niestety już z nich odczytać jakiej firmy one są.
Jak przyszedł czas na wymianę to kupiłem klocki marki breck, no i te brudzą felgi niemiłosiernie...
Może polecicie jakieś marki klocków które najmniej pylą.
Gdy kupiłem moje audi miało założone jakieś tak dobre klocki że praktycznie w ogóle nie brudziły felg w czasie użytkowania, ale nie dało się niestety już z nich odczytać jakiej firmy one są.
Jak przyszedł czas na wymianę to kupiłem klocki marki breck, no i te brudzą felgi niemiłosiernie...
Może polecicie jakieś marki klocków które najmniej pylą.