[B4 2.0 ABT] Nie odpala na benzynie
-
- Forum Audi 80
[B4 2.0 ABT] Nie odpala na benzynie
Witam, mam problem z odpaleniem auta na benzynie. auto jest wyposażone w instalację LPG i na gazie odpala bez problemu, natomiast na benzynie nie chce.[/b]
Ostatnio zmieniony 18 maja 2012, 01:22 przez piotrkoszter, łącznie zmieniany 1 raz.
A paliwo dochodzi do wtrysku? Słychać pompę paliwa po przekręceniu kluczyka? Możliwe że zepsuła się pompa co przy utrzymywaniu niskiego poziomu paliwa jest bardzo prawdopodobne - chyba że pilnujesz stanu.
Na początek sprawdziłbym to, jeśli paliwo dochodzi to trzeba szukać dalej.
Jeśli odpala na gazie to coś jest z zasilaniem paliwa, wtryskiem lub sterownikiem silnika.
Na początek sprawdziłbym to, jeśli paliwo dochodzi to trzeba szukać dalej.
Jeśli odpala na gazie to coś jest z zasilaniem paliwa, wtryskiem lub sterownikiem silnika.
-
- Forum Audi 80
A reset sterownika robiłeś? To jedyne co mi przychodzi do głowy. Najlepiej zostawić odłączoną klemę na noc bo 30 minut nawet 1h to za mało. Przynajmniej ja tak musiałem robić.
Być może komp gazowy coś miesza, jeśli gaz 2 generacji.
Sprawdziłbym jeszcze wtyczkę od wtrysku czy dobrze łączy. Kiedyś też miałem taką sytuację że nie odpalał na PB ale odpaliłem na gazie i przełączyłem na benzynę to silnik pracował. Wcześniej odłączałem wtyczkę i widocznie źle podpiąłem, i na dodatek dostało się tam trochę oleju i nie było dobrego styku. Po wyczyszczeniu i podpięciu kostki jak należy wszystko wróciło do normy.
Być może komp gazowy coś miesza, jeśli gaz 2 generacji.
Sprawdziłbym jeszcze wtyczkę od wtrysku czy dobrze łączy. Kiedyś też miałem taką sytuację że nie odpalał na PB ale odpaliłem na gazie i przełączyłem na benzynę to silnik pracował. Wcześniej odłączałem wtyczkę i widocznie źle podpiąłem, i na dodatek dostało się tam trochę oleju i nie było dobrego styku. Po wyczyszczeniu i podpięciu kostki jak należy wszystko wróciło do normy.
Miałem takie same objawy . Niiebieski czujnik temperatury był głównym winowajcą ,do tego filtr powietrza .Dokreciłem przewód podciśnieniowy z serwa do kolektora .Chodzi jak zegarek ....A też było tak ,że coraz gorzej było zapalać na benzynie .....Jak masz jakieś pytania to chetnie wyjaśnię szczegóły.
podepne się pod temat. Auto pracowało na BP... nie było paliwa za wiele. Po chwili zgasło. I nie odpaliło już więcej. Oczywiście dotankowałem auto itd ale bez odzewu. Pompa milczy. Paliwa w gaźniku brak.... Czy to ewidentnie pompa? może jakieś inne pomysły i jak sprawdzić czy ona działa bez jej demontażu ze zbiornika?
-
- Forum Audi 80