[1.8 PM LPG] Ścięty gwint korpusu czujnika ciśnienia oleju
[1.8 PM LPG] Ścięty gwint korpusu czujnika ciśnienia oleju
Witam mam taki problem wymieniałem czujnik ciśnienia oleju , a właściwie obydwa te które są wkręcone w korpus filtra oleju i taki pech się stał że przy wkręcaniu białego gwint się przekręcił i czujnik wkręcił się do końca ale na końcu się po prostu kręci. Jak wykręciłem go to okazało się ze gwint korpusu częściowo wyszedł z czujnikiem wiec podejrzewam ze uległ ścięciu. I teraz jak czujnik jest wkręcony to przy dodaniu obrotów leci spod niego olej. Wkręciłem go doraźnie na taśmę teflonową ale czy takie rozwiązanie może być?? Proszę o odpowiedź oraz praktyczne rady co z tym faktem zrobić.??
- Francis1982
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Co do taśmy teflonowej to mam złe doświadczenia. Puści. Lepiej użyć konopi jak już. Ale to rzeźba i lepiej wymienić ten element. Tylko, że problem stanowi dość dobry gwint. Kiedyś były dostępne takie cienkie miedziane blaszki (stosowane w maluchach do wkręcania szpilek cylindrów jak gwint był już słaby). Trzeba dociąć i jest to rozwiązanie takie sobie.
Może kiedyś puścić ci na trasie i nim zaczną grać hydropopychacze w głowicy silnik może być już zimny. Wszelkie rzeźby są na chwilę. A jak zmęczysz silnik niedoborem oleju to możesz wpakować się w niezłe koszta. Lepiej wymienić element. A drogi nie jest.
Może kiedyś puścić ci na trasie i nim zaczną grać hydropopychacze w głowicy silnik może być już zimny. Wszelkie rzeźby są na chwilę. A jak zmęczysz silnik niedoborem oleju to możesz wpakować się w niezłe koszta. Lepiej wymienić element. A drogi nie jest.
- Francis1982
- Forum Audi 80
- Kontakt:
- Francis1982
- Forum Audi 80
- Kontakt:
zrobiłem na pakuły i pastę uszczelniającą i na razie wszystko jest ok. Taśma teflonowa to kiepski pomysł był , jak kolega sugerował. Pakuły na razie załatwiły sprawę. A co do rysunku z etki to ciężko poznać czy o to chodzi bo nie widzę czy tam są dwa czujniki czy jeden. U mnie są dwa biały i brązowy . Nic pozostaje tylko kontrola czy nic się nie dzieje i oby tak było. Dzięki za szybką reakcję
[ Dodano: 2012-05-28, 12:27 ]
Koledzy mam pytanie bo znalazłem na allegro taki element jak potrzebuję a raczej wg numerów to zbliżony bo u mnie jest:
053 115 417 A
a na aukcji
http://allegro.pl/show_item.php?item=23 ... d00be2ff62
koleś sprzedaje numer
053 116 417 A
I teraz proszę o radę czy te elementy będą pasowały czy będzie jakaś różnica?? Oraz może to dziwne ale na tych z allegro nie ma tego gwintu co nakręca się na niego filtr wiec moje pytanie czy i jak przekręcić gwint z starego do nowego nie niszcząc go
Przepraszam kolegę który sprawdzał mi w etce co to za część ponieważ w numerze podałem jedną cyfrę za dużo a mianowicie 3 . Numer powyżej jest prawidłowy. Proszę o info czy element z allegro będzie grał.
[ Dodano: 2012-05-28, 12:27 ]
Koledzy mam pytanie bo znalazłem na allegro taki element jak potrzebuję a raczej wg numerów to zbliżony bo u mnie jest:
053 115 417 A
a na aukcji
http://allegro.pl/show_item.php?item=23 ... d00be2ff62
koleś sprzedaje numer
053 116 417 A
I teraz proszę o radę czy te elementy będą pasowały czy będzie jakaś różnica?? Oraz może to dziwne ale na tych z allegro nie ma tego gwintu co nakręca się na niego filtr wiec moje pytanie czy i jak przekręcić gwint z starego do nowego nie niszcząc go
Przepraszam kolegę który sprawdzał mi w etce co to za część ponieważ w numerze podałem jedną cyfrę za dużo a mianowicie 3 . Numer powyżej jest prawidłowy. Proszę o info czy element z allegro będzie grał.