Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80-B4-94-NG] Problem z automatem 4-biegowym | Jaki olej?

Wszystkie sprawy związane z przekładniami, dyframi i skrzyniami biegów.
ODPOWIEDZ
Czepus
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[80-B4-94-NG] Problem z automatem 4-biegowym | Jaki olej?

Post autor: Czepus » 28 maja 2012, 20:04

Witam,
Co jakiś czas zdarza się że trzeci bieg wchodzi tak jak by ze zbyt długo przetrzymanym sprzęgłem....

Wygląda to tak że jadę sobie spokojnie i nagle obroty rosną jak na luzie a po chwili wskakuje z trzaskiem trójka. Co może być przyczyną takiego zachowania?????????

Problem następny to strzelił mi wąż idący do chłodnicy, wyrzuciło mi olej.
O ile z przewodem już sobie poradziłem, to nie wiem jaki dokładnie zalać olej....

Na forum znajduje misz-masz i nie wiem kto ma racje, chciał bym zrobić rozeznanie ile będzie kosztować oryginał a ile zamienniki. No i ile tego oleju kupic????

Z tego co wiem z wymianą oleju i filtra nie powinno być problemu na tyle oleju w głowie mam.

Audi 80 B4 AVANT silnik NG 1994r.

aaa bym zapomniał coś mi się obiło o dyferencjale, warto do niego teraz zaglądnąć????

Dzięki
Czepek

Awatar użytkownika
mechatomek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: mechatomek » 29 maja 2012, 08:14

u mojej matki w golfie 2 też był problem ze zmianą biegów jak u ciebie z tym że każdy bieg wchodził z takim mocnym szarpnięciem, zamówiłem filterek i wymieniłem razem z olejem, olej to mobil aft 320 o ile dobrze pamiętam, w niektórych sklepach powinni ci powiedzieć ile tego oleju wchodzi do skrzyni.

piotrpiter

Post autor: piotrpiter » 29 maja 2012, 19:39

od 3 tygodni tez bawie sie automatem .u mnie wywalioło oringi przy chłodnicy oleju .jak tak pozniej badałem i odkrecuiłem korek w dyferenciale okazało sie ze olju tam było jakies 2 centy ponizej otworu .wiec mało.
co do oleju niewiem auto zostawiłem na warsztacie , z tego co juz wiem najtansze czesci sa poprostu w serwisie audi autoryzowanym .jedynie oleje maja drogie

Czepus
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Czepus » 29 maja 2012, 20:41

dzięki za podpowiedzi.

sesja tuż-tuż,
jak na razie b4 musi poczekać, pod koniec tygodnia będę dzwonić po hurtowniach.

wszystko będę robić sam, podzielę się jak przebiegła robota i jakie efekty

pozdr.

kamilg.86.86
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kamilg.86.86 » 29 maja 2012, 21:03

ja do swojej b4 zalewam olej atf dexron 2 fusch (może być mobil ATF 220) wymień oliwe z filtrem i nową uszczelką misy skrzyni i powinna być poprawa w działaniu, u mnie jak było mało oliwy to troszkę szarpała

Czepus
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Czepus » 10 cze 2012, 00:24

przewody wymienione na nowe.
zastosowałem klasyczne wysoko ciśnieniowe przewody hydrauliczne.

Uszczelka miski (5 srub wg. zdjecia) - 01N 321 370
Filtr febi - 095 325 429D

Misa w środku powiedział bym że bardzo czysta.
Dość duży nalot opiłków na magnesie, filtr z nabitą datą 1992 więc prawdopodobnie od nowości miska nie była ściągana.

fotki:
https://picasaweb.google.com/czepek/Aud ... directlink

Dziś wszystko złożyłem do kupy.

Zalałem olejem: RAVENOL ATF Fluid 5/4 HP - spełnia normę VW/Audi G 052162

Jak na razie więcej nic nie mogę powiedzieć bo zalałem tylko 3 litry oleju wg. specyfikacji oraz zrobiłem krótką jazdę próbną. Jutro po dłuższej trasie i rozgrzaniu sprawdzę poziom, ew. ubytki i uzupełnię braki.

Pozdr.

piotrpiter

Post autor: piotrpiter » 16 sie 2012, 15:47

tydzień temu wymieniłem poraz drugi cghłodnice wodno-olejową w moim automaciku .W maju padła oryginalna chłodnica wiec zakupiłem po kosztach na allegro nową za 320 zet ......tydzień temu kupiłem w focie za 650 nissens do tego oringi w salonie audi .teraz przynajmniej nesska ma wagę chlodnicy a nie chinskiego wynalazku .wszystko mocne solidne tak sie wydaje i jest faktura

stara rozszczelniła sie w 3 miejscach

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przekładnie i skrzynie biegów”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl