CB Radio - zakłocenia
-
- Forum Audi 80
CB Radio - zakłocenia
Witam,
Mam małe pytanko, ostatnio moje cb coś zaczęło trzeszczeć. Zauważyłem że te zakłócenia mogą pochodzić od dmuchawy bo jak przełaczam predkość to są większe. Czyli trzeba wyjmowac dmuchawe, a może coś innego można zrobić.
Pozdrawiam
Mam małe pytanko, ostatnio moje cb coś zaczęło trzeszczeć. Zauważyłem że te zakłócenia mogą pochodzić od dmuchawy bo jak przełaczam predkość to są większe. Czyli trzeba wyjmowac dmuchawe, a może coś innego można zrobić.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 26 paź 2012, 11:31 przez SZKODNIK82, łącznie zmieniany 2 razy.
- KAROLEK22XX
- Forum Audi 80
- Imię: Karol
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
-
- Forum Audi 80
- KAROLEK22XX
- Forum Audi 80
- Imię: Karol
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
-
- Forum Audi 80
Filtr musi być dobrany pod konkretne urządzenie, bo chodzi o częstotliwość sygnału zakłócającego. Uniwersalne niestety nie zawsze się sprawdzają. W silnikach benzynowych dodatkowo zakłócać CB może sama praca silnika. Zwłaszcza w starych konstrukcjach.
Ja też mam zakłócenia jak włączę wycieraczki, przy dmuchawie na niższych biegach nie mam a na wyższych nie używam dmuchawy Trzeba zajrzeć do skarbnicy wiedzy na takie tematy czyli elektrody. Tam widziałem jakieś opisy jak skonstruować własny filtr. Gdzieś natomiast czytałem, że filtr powinno się zainstalować między urządzeniem zakłócającym - wtedy jest efekt, bo zakłócenia nie są wpuszczanie do instalacji.
Ja też mam zakłócenia jak włączę wycieraczki, przy dmuchawie na niższych biegach nie mam a na wyższych nie używam dmuchawy Trzeba zajrzeć do skarbnicy wiedzy na takie tematy czyli elektrody. Tam widziałem jakieś opisy jak skonstruować własny filtr. Gdzieś natomiast czytałem, że filtr powinno się zainstalować między urządzeniem zakłócającym - wtedy jest efekt, bo zakłócenia nie są wpuszczanie do instalacji.
-
- Forum Audi 80
U mnie zakłócenia są od wycieraczek i wzmacniacza ze skrzynią basową. Montowałem uniwersalny filtr przeciwzakłóceniowy ale to nic nie pomogło. Już prędzej na Elektrodzie znajdziesz instrukcję jak wykonać działający filtr.
Miałem też taki przypadek, że w Lagunie pompa paliwa zakłócała i wpięcie jednego kondensatora częściowo pomogło.
Może też spróbuj pobawić się z kondensatorem przy twojej dmuchawie.
Miałem też taki przypadek, że w Lagunie pompa paliwa zakłócała i wpięcie jednego kondensatora częściowo pomogło.
Może też spróbuj pobawić się z kondensatorem przy twojej dmuchawie.
- karolas123
- Forum Audi 80
Wyjmij cb radio z auta i podłącz pod jakiś zewnętrzny aku a w aucie włącz dmuchawe i sprawdz czy sieje do cb radia jeśli sieje to nic nie pomoże Ci zaden filtr, jeśli nie sieje to wystarczy podciagnać zasilanie radia bezpośrednio pod aku i jakiś zwykły filtr. Polecam tez zwykły krążek ferrytowy i owinąć wokół niego ze 2 zwoje kabla od cb niby nic a efekty nie jednego zdziwiły.
To zależy jakie silne są zakłócenia. Ja mam Alana 121 z antenką sirio 100 na magnesie i nie zwróciłem nawet na te zakłócenia uwagi. Czasem - gdy sqelch jest nisko nastawiony to zapiszczą przewody WN to prawda. Oczywiście pomijam linie energetyczne i stare kompy lub ich skupiska. W moim regionie wkurzają za to rosjanie. Oni u siebie lecą na dopałkach [stacjonarki] i przy dobrej propagacji słychać ich jakby byli z 500 metrów obok...
[ Dodano: 2012-05-31, 19:21 ]
andi77,
spróbuj poczyścić styki - może to ich wina
[ Dodano: 2012-05-31, 19:21 ]
andi77,
spróbuj poczyścić styki - może to ich wina