[B4 1.9 1Z] - Problem z temperaturą.
Koledzy ale ja się grzecznie zapytam: czego wy sobie dupę zawracacie z tą temperaturą skoro oscyluje w granicach 90? 5 stopni w tą czy w tą to niewielka różnica, zresztą przewidziana przez fabrykę - 1szy bieg wentylatorów, a mamy nawet drugi - ot ciekawostka Od ilu stopni zaczyna się pole śmierci na wskaźniku temp?
Mam też A4 B6 1.9 i tam jak złapie 90' to amen, nie ważne czy trasa czy miasto w korkach i upale, trzyma sztywno temperature. Dlatego dziwne wydaje mi się zachowanie w B4, że raz leci w lewo a raz w prawo chociaż wszystko wydaje się być sprawne. 100' na budziku chyba nie jest normalne. Co ciekawe żaden mechanik nie może tego ogarnąć :mrgreen:
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Bo to raczej kwestia stabilizatora napięcia w liczniku ,niż kwestia mechanicznaMam też A4 B6 1.9 i tam jak złapie 90' to amen, nie ważne czy trasa czy miasto w korkach i upale, trzyma sztywno temperature. Dlatego dziwne wydaje mi się zachowanie w B4, że raz leci w lewo a raz w prawo chociaż wszystko wydaje się być sprawne. 100' na budziku chyba nie jest normalne. Co ciekawe żaden mechanik nie może tego ogarnąć
Witam
Miałem podobny problem rok temu (z temperaturą).
Chłodnica była dobra (drożna). Ale zakamieniona.Po wymianie na nową wszystko
wróciło do normy.Niby proste ale trochę się nasprawdzałem :evil:
Większa bezwładność ukł. chłodzenia.
Silnik teraz jest trochę za zimny( 80 st C),ale to wina marnego termostatu.
Miałem podobny problem rok temu (z temperaturą).
Chłodnica była dobra (drożna). Ale zakamieniona.Po wymianie na nową wszystko
wróciło do normy.Niby proste ale trochę się nasprawdzałem :evil:
Większa bezwładność ukł. chłodzenia.
Silnik teraz jest trochę za zimny( 80 st C),ale to wina marnego termostatu.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mateusz
- Model: Audi A6
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik:
- Kontakt:
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Nie ma takiej opcji 8-)slawe1983 pisze:A ja w tym przypadku poleciłbym odpowietrzyć dobrze układ bo ewidentnie gdzieś jest pęcherz powietrza i termostat nie otwiera się.
[ Dodano: 2012-11-22, 22:28 ]
a ile jest przy powiedzmy 90 km/h :?:pawel32kr pisze:Mam problem z temperatura pokazuje 100c przy predkosci 140/150
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mateusz
- Model: Audi A6
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik:
- Kontakt:
MUNIOR wiem, że masz duże doświadczenie, często czytam tematy w których się wypowiadasz, ale skoro nie ma opcji że układ się zapowietrzył więc co? Skoro pawel32kr pisze, że temperatura wzrasta do 100' i góra chłodnicy jest gorąca, a dół zimny, czyli termostat się nie otwiera, a po włączeniu ogrzewania temperatura spada i chłodnica cała robi się gorąca. Sam jestem ciekaw co jest przyczyną. U mnie w SB było bardzo podobnie trzymał równo 102' na blacie i myślałem, że wysypał się czujnik lub regulator napięcia. A okazało się że w chłodnicy był pęcherz powietrza i za żadne skarby sam nie chciał się odpowietrzyć.
Witam. Pompe wody wymieniłem jakieś dwa miesiące temu razem z rozrządem. Po włączeniu ogrzewania natychmiast leci ciepłe powietrze. Myślicie ze to termostat??? Dolny i górny waż jest gorący ale dolny ma mniejszą temperaturę...
[ Dodano: 2012-11-23, 16:21 ]
[ Dodano: 2012-11-23, 16:21 ]
przy 90 km pokazuje nie całe 90c gdy auto gdy chodzi na wolnych obrotach i włączne jest ogrzewanie na 4 biegu nie pokzuje nawet 70cMUNIOR pisze:Nie ma takiej opcji 8-)slawe1983 pisze:A ja w tym przypadku poleciłbym odpowietrzyć dobrze układ bo ewidentnie gdzieś jest pęcherz powietrza i termostat nie otwiera się.
[ Dodano: 2012-11-22, 22:28 ]a ile jest przy powiedzmy 90 km/h :?:pawel32kr pisze:Mam problem z temperatura pokazuje 100c przy predkosci 140/150