Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[b4] brak podswietlenia licznika, nawiewó , popielniczki itd

ODPOWIEDZ
Black86
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Black86 » 07 cze 2012, 09:34

wielkie dzieki. podepne sama plytke pod kostki na wolnym czasie i bede sprawdzal.

Awatar użytkownika
Niki20
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Dominik
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.8 AAH
Kontakt:

Post autor: Niki20 » 25 cze 2012, 13:43

Ja też mam taki problem, że mi prawa strona licznika nie świeci tj. prędkościomierz i wskaźnik poziomu paliwa... Żarówki dobre. Zimne luty na płytce będą tego przyczyną?

arowp

Post autor: arowp » 25 cze 2012, 15:09

tak czasem pająk ale to rzadkość .b3i b4 miały problem z zegarami jesli chodzi o druk na płytce, ścieżki się wypalały a jeżeli zegary były rozbierane nie fachowo i składane druk potrafił pękać (bardzo delikatny) wiem to z doświadczenia poniewaz miałem b4 z tym problemem ,jedne zegary które już miałem w aucie był druk polutowany na kabelki a w drugich zegarach które kupiłem druk był niemal że niewidocznie popękany i miałem taki sam przypadek że brak podświetlenia ,jak docisłem zegar to dopiero działał obrotek

Awatar użytkownika
teeree
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[b4] brak podswietlenia licznika nawiewu , popielniczki itd

Post autor: teeree » 03 wrz 2012, 18:51

Witam,
w wczorajszą niedziele wyciagnelem licznik, poniewaz byla spalona jedna zaroweczka, , niestety nie udalo mi się w niedziele kupic zarowek wiec skrecilem, i okazalo sie ze juz nie swieca 4 zarowki, wiec dzis do motoryzacyjnego, kupilem nowki, znowu wyciagnelem licznik i po zamontowaniu zarowek,
zniklo calkowicie podswietlenie licznika, nawiewu, popielczniki ,zapalniczki,

(podswietlaja sie tylko kontrolki, zegarek cyfrowy dziala, lampka w podsufitce tez)

myslalem ze to bezpiecznik,
wiec przegladnelem wszystkie bezpieczniki i okazalo sie ze nr14 bezpiecznik'5' , jest spalony wymienilem i dalej nic,

i prawdopodobnie nie dziala podswietlenie tablicy,

rece mi juz opadaja,
gdzie szukac przyczyny?

czyzby to wiazka w klapie, to nieszczesne zgiecie powodowalo te wszystkie problemy?

Awatar użytkownika
andi77
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: andi77 » 03 wrz 2012, 19:02

teeree, Spalona lub przerwana ścieżka w płycie licznika, lub uszkodzony potencjometr.

Awatar użytkownika
teeree
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: teeree » 03 wrz 2012, 19:39

spalona/przerwana sciezka w liczniku,
hmm, a to jest powiazane z tym ze nie podswietla nawiewow, popielniczki,zapalniczki?

Awatar użytkownika
schack
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: schack » 03 wrz 2012, 19:55

Masz spaloną którąś wiązkę za licznikami, miałem to samo jakiś miesiąc temu. W warsztacie skasowali mnie na 150 zł za naprawę tego.

Awatar użytkownika
andi77
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: andi77 » 03 wrz 2012, 20:15

teeree, Podświetlenie pokręteł nawiewu jest podpięte pod licznik.

Awatar użytkownika
teeree
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: teeree » 03 wrz 2012, 22:45

do andi77,
mmh no ok, czyli problemu szukac w liczniku?
dac go do elektryka?
czy samemu uda sie to naprawic?

czy moze faktycznie spalona wiazka za licznikiem, jak wspomnial schack?
jak znalezc przyczyne?

a nie moze to byc na przyklad uszkodzony/zlamany kabel w klapie ten co idzie do podswietlania tablicy rejestracyjnej?
bo gdzies tak wyczytalem ze to jest polaczone,

tatarasz
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: tatarasz » 03 wrz 2012, 23:04

Panowie mialem ten sam problem. licznik i czesc srodkowego panela mi nie swiecily od pewnego czasu. Auto mam od pol roku. uzywane sporadycznie bo to kabrio. Az trudno mi samemu uwierzyc ze rozwiazanie bylo tak proste. Poprostu jest sciemniacz licznika pod zegarkiem taki jak do ustawiania godziny czy zerowania licznika. Tak sciemnia ze prawie sie wogole licznik nie swieci a rzazy z ledwością i wszyscy mysla ze nie swieci. usmialem sie jak to zobac <piwo> zylem. pozdrawiam. <ok> <piwo>

masked25
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: masked25 » 03 wrz 2012, 23:40

teeree pisze:do andi77,

czy samemu uda sie to naprawic?
jasne że się da tylko musisz miec troche cierpliwości i sprawdzac po kolei :lol:

[ Dodano: 2012-09-03, 23:43 ]
teeree pisze:do andi77,

a nie moze to byc na przyklad uszkodzony/zlamany kabel w klapie ten co idzie do podswietlania tablicy rejestracyjnej?
bo gdzies tak wyczytalem ze to jest polaczone,
sprawdz czy masz swiatla wsteczne. Jak chcesz byc pewien czy to to poprostu rozbierz ten kabel w klapie na wysokosci zawiasu i sprawdzaj po kolei kabelki, prędzej czy pózniej chyba kazdy ma przerwane w tym miejscu.

Ja miałem chyba cos we wtyczce bo nie dawał mi prądu badz sciezke uwaloną to pociągnąłem kabelek z innego prądu i jest wszystko ok a jezdze już tak z rok 8-)

Awatar użytkownika
Ganimadeus
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Ganimadeus » 03 wrz 2012, 23:52

Jak masz dodatkowo centralny to możesz ruszać wiązką w klapie i powinien się załączać i rozłączać centraly. Dodatkowo zapłon-wsteczny i również ruszanie wiązką na wysokości siłownika. Oczywiście sprawdź sobie też żaróweczki ze wstecznego jak i podświetlenia tablicy.

U mnie było ostatnio również to co u ciebie padło oświetlenie licznika, nawiewów, wstecznego i tablicy - bezpiecznik nr.14 tak jak mówisz (tak mi się przynajmniej zdaje, że to 14) + ta złamana wiązka i wszystko wróciło do normy. A jeśli to będzie na bank sprawdzone to może być i ścieżka w liczniku... najlepiej podpiąć sobie jakiś inny licznik bez sprawdzania ścieżek w starym - dla samego tylko sprawdzenia.

Awatar użytkownika
teeree
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: teeree » 12 wrz 2012, 15:14

na dzien dzisiejszy sprawa ma sie tak,

odlaczylem wiazke tylniej klapy,, czyli odpada zagiety kabel w klapie,

i w momencie jak rusze manetka od swiatel,wlacze podswietlenie deski, to pali bezpiecznik nr14, o mocy 5, juz 4 bezpieczniki spalilem przez te testy,

zapala sie na ulamek sekundy zarowka od nawiewu i
bezpiecznik spalony,

domniemam ze gdzies jest zwarcie?
jak i gdzie go szukac?

dodam ze kabel(wiazka) od podwietlenia popielniczki, zapalniczki
i gniazdo zapalniczki bylo zwiniete, czyli nie bylo podlaczone do zapalniczki i nie bylo wlozonych zarowek,
mozliwe ze wczesniejszy uzytkownik mial juz z tym problem,

mmh

Poradzcie cos, bo na bezpieczniki nie wyrobie :)

[ Dodano: 2012-09-12, 16:44 ]
przed chwila jeszcze sprawdzilem, ze jak licznik jest odpiety to bezpiecznika nie pali, ale i tez nic nie podswietla,

ale jka podepne licznik to odrazu pali bezpiecznik, czyli moze to byc zwarcie w liczniku? chociaz moze nie koniecznie? bo reszte podwietlenia przechodzi przez licznik, hmm, juz sam niewiem,

Dregan
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Tomasz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 JS
Kontakt:

Post autor: Dregan » 12 wrz 2012, 17:40

jak bez licznika spoko to szukaj zwary tam posprawdzaj kostki te co się wpina w licznik jak nic nie znajdziesz może jakaś żarówka je robi

Awatar użytkownika
Audi Sport
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Audi Sport » 12 wrz 2012, 19:32

Dregan pisze:jak bez licznika spoko to szukaj zwary tam posprawdzaj kostki te co się wpina w licznik jak nic nie znajdziesz może jakaś żarówka je robi
Równie dobrze może to być lampka schowka bądź w komorze. Zresztą bez licznika nie będzie spoko, bo przez niego przechodzi napięcie na podświetlanie ;-) Więc to niczego nie rozwiązuje. Na początek pomiń pająka podając napięcie w pin zasilający podświetlanie ;-) Jeśli to nei pomorze to jeśli masz lampkę w komorze to sprawdź czy tam gdzie zgina się wiązka nie ma załamanych przewodów, lampka schowka, licznik, podśwetlanie panela popielniczki, wiązka w komorze do świateł postojowych itd. czyli to co pisze na kapie skrzynki bezpieczników :->

Powodzenia ;-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przełączniki zespolone, zegary, stacyjka.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl