[b4 93r.abk+ gaz] potencjometr przepustnicy
[b4 93r.abk+ gaz] potencjometr przepustnicy
witam. od dluzszego czasu walcze z potencjometrem przepustnicy. Wymienilem juz 3 razy potencjometr i po wymianie przez 2 tygodnie zawsze bylo dobrze a po tym okresie na nowo szwankowal tzn. sam dodawal gazu. potencjometr zawsze oddawalem na gwarancje do sklepu i dostawalem nowy. chcialem sie dowiedziec czy to moze byc wina przepustnicy ze te potencjometry wytrzymuja ok 2 tygodni czy to raczej fabryczna wada czujnika ze tak padaja? czy moze po zamontowaniui nowego potencjometru przepustnicy nalezy podlaczyc pod komputer ii cos skalibrowac? pomozcie bo nie mam pojecia.pozdr
- Francis1982
- Forum Audi 80
- Kontakt:
- Francis1982
- Forum Audi 80
- Kontakt:
No to może trzeba się wiązką zainteresować. To niemożliwe aby tak się działo z winy samego nowego TPS-a.
Może dostaje jakiś lewy prąd, kabelek jest przetarty. Z tym, że szukanie może okazać się dość kłopotliwe. Jest jeszcze opcja kupić na szrocie kawałek wiązki z TPS-a do ECU (ale to chyba bardziej samemu trzeba wyrzeźbić).
Póki co odepnij wtyczkę i zmierz miernikiem na włączonym zapłonie napięcia względem pinów. Może coś się urodzi.
Wydaje mi się, że może być gdzieś jakieś napięcie. TPS to zwykły potencjometr o mocy rzędu kilkudziesięciu-kilkuset miliwatów. 1W to chyba max.
Generalnie obstawiam wiązkę.
Może dostaje jakiś lewy prąd, kabelek jest przetarty. Z tym, że szukanie może okazać się dość kłopotliwe. Jest jeszcze opcja kupić na szrocie kawałek wiązki z TPS-a do ECU (ale to chyba bardziej samemu trzeba wyrzeźbić).
Póki co odepnij wtyczkę i zmierz miernikiem na włączonym zapłonie napięcia względem pinów. Może coś się urodzi.
Wydaje mi się, że może być gdzieś jakieś napięcie. TPS to zwykły potencjometr o mocy rzędu kilkudziesięciu-kilkuset miliwatów. 1W to chyba max.
Generalnie obstawiam wiązkę.