Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3 1.8 PM] Nie działa tylne światło przeciwmgielne

ODPOWIEDZ
ArtisWLN
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B3 1.8 PM] Nie działa tylne światło przeciwmgielne

Post autor: ArtisWLN » 08 cze 2012, 12:33

Witam! Otóż problem jest następujący: tylne światło przeciwmgielne nie działa a dioda sygnalizująca jego włączenie (ta na przełączniku na konsoli centralnej) świeci się przez cały czas, bez różnicy czy przełącznik jest włączony czy wyłączony. Gaśnie dopiero w momencie wyjęcia żarówki. Zmieniłem tą białą obudowę w lampie i nic, żarówka też jest ok. Czy to będzie kwestia przełącznika czy raczej wiązki?

Awatar użytkownika
d8vit
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: d8vit » 08 cze 2012, 13:14

Znany problem. Wiązka na łączeniu klapa-karoseria. Masz zwarcie i dlatego świeci kontrolka przeciwmgielnych. Sprawdzaj szczególnie w miejscu zgięcia zawiasu klapy, choć ja polecam zmiane przewodów całej wiązki i raczej nie z innego B3 w podobnym wieku. Puszczasz nowe przewody i masz spokój:)

ArtisWLN
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: ArtisWLN » 08 cze 2012, 13:51

Dzięki kolego, jutro się za to wezme i dam znać co do efektów.

[ Dodano: 2012-06-10, 15:17 ]
d8vit pisze:Znany problem. Wiązka na łączeniu klapa-karoseria. Masz zwarcie i dlatego świeci kontrolka przeciwmgielnych. Sprawdzaj szczególnie w miejscu zgięcia zawiasu klapy, choć ja polecam zmiane przewodów całej wiązki i raczej nie z innego B3 w podobnym wieku. Puszczasz nowe przewody i masz spokój:)
Oczywiście kolega trafił bez pudła, wiązka wymieniona <piwo>

Awatar użytkownika
jmuhha
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: jmuhha » 17 sie 2012, 14:47

i dało jakieś efekty, bo mam ten sam problem :-/

ArtisWLN
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: ArtisWLN » 19 sie 2012, 19:58

Jak wyżej ;) Czyli pomogło :)

Awatar użytkownika
pawelrybak15
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: pawelrybak15 » 20 sie 2012, 00:24

jmuhha, jeśli masz lutownicę, termokurczki, taśmę izolacyjną, oraz trochę przewodów (oczywiście miedziana linka) oraz potrafisz się posługiwać tym sprzętem to bez problemu sobie naprawisz usterkę :-)
Proponuje najszybszy sposób naprawy czyli usuwamy wierzchnią izolację z wiązki w miejscu gdzie sie ona zgina z zapasem w obie strony na jakieś 2-3cm w każdą, przecinamy przewody w miejscu gdzie są złamane, a potem ucinamy odpowiednio po obu stronach wlutowujemy wstawkę z nałożonymi termokurczami, przesuwamy je na miejsce lutowań i zgrzewamy. Postępujemy tak z każdą żyłą pilnując aby połączyć właściwe żyły i czegoś nie pomylić, gdy już mamy wszystko gotowe to zawijamy to miejsce w którym usunęliśmy zewnętrzną izolację w porządną taśmę izolacyjną i tak sflekowaną wiązkę układamy na miejscu <ok>
Oczywiście przecinamy tylko te przewody które są złamane, sprawnych jeśli wyglądają OK nie ruszamy, jak się ledwo trzymają to też od razu naprawiamy.
W zeszłym roku tak flekowałem swoją wiązkę i działa do dziś <ok>

Awatar użytkownika
wilin
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: wilin » 07 lis 2012, 13:08

Ja miałem to samo , ktoś wcześniej niezdarnie próbował to naprawić ale poskręcał tylko byle jak i kiepsko zaizolował więc wszystkie kable się utleniły , musiałem 15 cm kabli wymienić , oczywiście lutowałem i koszulkę termo założyłem następnie izolacja wodoszczelna , sprawdzam nie ma przeciwmgielnych , najpierw do bezpieczników - sprawne . następnie rozpiąłem kostkę tej wiązki i sprawdziłem miernikiem - nie ma zasilania awaryjnych , zostaje chyba włącznik po wciśnięciu nie zapala się żarówka kontrolki a jest sprawna .
:evil:

Awatar użytkownika
pawelrybak15
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: pawelrybak15 » 07 lis 2012, 13:44

Musisz prześledzić cały obwód tych świateł, wtedy na pewno znajdziesz usterkę.
Może kostka od przycisku jest słabo wduszona ?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Oświetlenie wewnętrzne i zewnętrzne”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl