[80 2.3] benzyna+lpg problem z pracą na benzynie.
[80 2.3] benzyna+lpg problem z pracą na benzynie.
Witam! W sobotę nabyłem okazyjnie Audi 80 B4 2.3 litra wraz z gazem. Mam następujący problem- Na gazie pali ciężko, lecz jakoś pracuje. Na benzynie natomiast odpala bardzo rzadko i nie trzyma wolnych obrotów, wygląda jak by chodził na 4 tylko cylindrach. Powyżej 2000 rpm wszystko jest w porządku. Dodam, że wskaźnik temperatury nie wskazuje. Od sprawdzenia czego powinienem zacząć (nigdy nie miałem do czynienia z tego typu wtryskiem)? Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
Ostatnio zmieniony 01 paź 2012, 08:32 przez Mieczko$, łącznie zmieniany 1 raz.
z tym odpalaniem to przedewszystkim sprawdzic musisz 2 czujniki temperatury ktore znajduja sie z przodu silnika po prawej stronie, dolny przedewszystkim jest np od pokazywania tewmp na desce, od gornego zalerzy odpalanie. najlepiej i najprosciej pierw odczytac kody blyskowe. przedewszystkim 2.3 musi miec szczelny dolot najmniejsze pekniecie, lewe powietrze i auto juz nie bedzie dobrze pracowac. fakt gaz ten silnik nie lubi ale jest wszystko do ogarniecia.
takze pierw kody blyskowe
takze pierw kody blyskowe
Bez przesady.Mieczko$, Wtrysk mechaniczny + LPG = problemy
Sprawdż czujnik temperatury-znajduje sie on przy obudowie termostatu.On odpowiada za wskazania na desce.I od razu mówie nie kupuj nowego-wyjmij przeczyść,sprawdź wiązkę,wtyki.Jeśli nadal nie pomoże to wtedy kup ale jakis bdb zamiennik.Nie kupuj taniej kupy bo będzie Ci zawyżał wskazania na desce.Co do pracy na wysokich obrotach.Podejrzewam że gdzieś masz nieszczelność w układzie i stąd brak pracy na wolnych obrotach.Byc może w aucie wystąpił strzał gazu i rozerwało Ci jakiś gumowy przewód.Zerknij na przewody pod kolektorem(ten od krokowca).Generalnie musisz posprawdzac wszystkie przewody podciśnienia-wyjąć,wymyć,sprawdzić czy nie mają uszkodzeń.Czeka Cie tez sprawdzenia gumy na przepływce i klapy przepływomierza czy nie jest pokrzywiona.O kodach błyskowych było na forum-poszukajlub ściągnij Sobie ksiązke o naprawie Audi 80.Jest tam wszystko napisane co i jak.