ja załatwiłem to tak:
jako że u mnie wszystko na podłodze pływało, podniosłem wykładzinę , wyciągnąłem przegniłą matę wytłumiającą [w międzyczasie znalazłem przegnite pięć fenigów z 91'], nawierciłem podłogę [żeby się woda wylała - za parę dni, jak już podłoga będzie idealnie sucha, dorobię takie gumowe korki na to, żeby się nie nalewało przy głębszych kałużach] i skręciłem wszystko z powrotem.
U mnie była uszczelka jakby wciągnięta do środka tego kanaliku - sprawdziłem, jest cała - wyciągnąłem ją ze środka za pomocą takich cienkich szczypiec, założyłem ją jak trzeba, żeby nawet szpareczki nie było, i zaklajstrowałem wszystko silikonem, żeby nie ciekło dalej.
I audiczka sucha
[B3 1.8 lpg]zalane wnetrze
koledzy czy u was także ta gumka ma mniejszą o 7mm średnice względem tego otworu ? pytam się ponieważ umnie ta gumka wpada dosłownie do środka tzn. nie wchodzi na wcisk.
[ Dodano: 2012-06-05, 00:37 ]
juz wiem występowały dwa rodzaje tych gumek o nr . 893 823 591a oraz 357 823 591. a ja zmieniając linke przed paroma laty nie zwróciłem na to uwagi.
[ Dodano: 2012-06-05, 00:37 ]
juz wiem występowały dwa rodzaje tych gumek o nr . 893 823 591a oraz 357 823 591. a ja zmieniając linke przed paroma laty nie zwróciłem na to uwagi.
Swoją drogą niezła lipa z tą tulejką od linki do maski, mogli się Niemcy bardziej wysilić. Te odprowadzenie wody jest fatalne i do tego w takim miejscu dali skrzynke z bezpiecznikami, a poniżej reszta przekaźników itd. Przy większej ulewie w tym odpływie robi się jezioro na którego dnie jest właśnie ta tulejka-uszczelka. Mała nieszczelność i może być ładnie. Uszczelniłem dobrze silikonem tą tulejkę, już się tu nie leje (przeprowadzałem dzisiaj próby z wiadrem ) ale leje się jeszcze gdzieś zza skrzynki bezpieczników podejrzewam, woda wycieka za pedałem hamulca, ale na szczęście w małych ilościach :roll:
ta gumka od maski ma jeszce to do siebie ze nie koniecznie musi przeciekac tylko na spodzie, ale także na górze tam gdzie wchodzi linka. A dzieje się to tak że woda która spływa po aucie trafia na szybe a z szyby na podszybie a z podszybia wprost na linke a z linki wprost do środka i uwierzcie Mi że ta szczelina około 1mm jest w stanie przepuścić w trakcie 8h opadów około 200ml wody. Jak ja się tego naszukałem. Dodatkowo podpowiem że są różne średnice (spodu) tych gumek od linek, więc gdy wymieniacie linke upewnijcie się że macie odpowiednią. I tak na pocieszenie napisze że umnie w ASO ta gumka 59zł <osohozi> . Oczywiście rozwiązałem to w inny sposób , nie stosując ani grama silikonu który lubi odchodzić bo wkońcu pancerz wykonuje niewielki ruch podczas otwierania maski. Mam nadzieje że wkońcu komuś pomogłem