Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[b4 abt] gumki na zaworach

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
Awatar użytkownika
vabru
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[b4 abt] gumki na zaworach

Post autor: vabru » 20 cze 2012, 16:48

Doczytałem się tutaj na forum, że można wymienić te gumki nie zdejmując głowicy. Zatem ustawiam tłok w GMP i rozbieram zawór nad tym tłokiem. Było pisane, że trzeba doprowadzić ciśnienie przez otwór świecy lub przytrzymywać czymś zawory mechanicznie przez otwór od świecy.
Czy jak nie zrobię ani jednego ani drugiego to zawór wpadnie do cylindra całkowicie czy opuści się tylko trochę i nie będę miał jak założyć z powrotem sprężyny bez jego podtrzymywania do góry?

Awatar użytkownika
PI7er
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: PI7er » 20 cze 2012, 19:12

Cofnij tlok pare cm przed gmp, wloz do cylindra sznurek przez otwor od swiecy, przekrec walem aby tlok poszedl maksymalnie w kierunbku GMP i sznurek wlozony do komory zostal docisniety przez tlok do zaworu co go zablokuje przed wypadnieciem.

paskud
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: paskud » 20 cze 2012, 20:32

Ja do docisku wkładałem gumowy wężyk od paliwa. Po zdjęciu sprężyny i tak musisz opuścić zawór by zdjąć uszczelniacz. Największą trudnością jest zdjęcie starego uszczelniacza tak, by nie porysować gładzi na prowadnicach regulatorów. Warto dorobić sobie do tego odpowiednie narzędzie, np. z dopasowanej rurki z zagiętym na końcu kołnierzem. Zresztą do zdejmowania sprężyn też zrobiłem sobie dźwigienkę przykręcaną do śrub mocujących wałek rozrządu. Do zdejmowania zabezpieczeń osadziłem mały neodymek w uchwycie. Pracy przy narzędziach na dwie godziny ale wg. mnie opłacało się.

Awatar użytkownika
vabru
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: vabru » 20 cze 2012, 22:58

Dźwigienkę do ściskania sprężyn już widziałem, ale dzięki za info z tą rurką do wyjęcia starych gumek, pokombinuje coś :-D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl