[B3 1,6 TD SB] huczenie dochodzące z przodu auta pomocy !!!
[B3 1,6 TD SB] huczenie dochodzące z przodu auta pomocy !!!
Witam wszystkich zainteresowanych forowiczów. Mam problem jak w temacie. Mianowicie jadąc na wprost (wcześniej dopiero od prędkości 80 km/h teraz już słyszę to od 60) słychać jest ewidentne huczenie dochodzące z przodu auta. Nie wiem jak można zaintonować dźwięk pisząc ale jest to coś w stylu łuuuuuuuuuuuuu . Dźwięk ten wzmacnia się gdy jadę łukiem w lewą stronę, czy też zmieniam pas z prawego na lewy wyraźnie się zmniejsza można by rzec, że prawie ustaje gdy jadę ostrzejszym łukiem w prawą stronę, bądź zmieniam pas z lewego na prawy. Gdy w momencie wykonywania wyżej wymienionych manewrów wcisnę sprzęgło i jadę na odłączonym silniku efekt jest identyczny. Nasilający się odgłos przy manewrach w lewą stronę uświadczył mnie w przekonaniu, że jest to wina prawego łożyska przedniego koła. Wymieniłem je na nowe marki Ruville (w środku spakowane było łożysko produkcji Fag bardzo mnie to ucieszyło szczególnie że wyrwałem je okazyjnie na allegro od człowieka sprzątającego garaż piastę zaniosłem do pobliskiego zakładu mechanicznego gdzie stare łożysko zostało wyciągnięte a nowe wprasowane na prasie czyli na pewno nie uszkodzone). Niestety huczenie nie ustało. Teraz skłaniam się do wymiany lewego łożyska. Ale czy to na pewno jest jego wina? Objawy są trochę nietypowe jak na lewą stronę. Może ktoś miał podobny problemik. Chciałbym mieć pewność przed następną inwestycja.
Marcin_89
przecież piasta to kawał metalu z otworami na p
przykręcenie koła i centralnym na wielowpust do przegubu tu się nie ma co mielić obraca się w łożysku gdyby miała w nim luz to nie musiał bym używać prasy żeby ją wcisnąć
[ Dodano: 2012-05-28, 00:11 ]
Moim zdaniem ewidentnie łożysko koła siedzi.
i ją tak myślę ale czy to mogą być objawy lewego łożyska ?
przecież piasta to kawał metalu z otworami na p
przykręcenie koła i centralnym na wielowpust do przegubu tu się nie ma co mielić obraca się w łożysku gdyby miała w nim luz to nie musiał bym używać prasy żeby ją wcisnąć
[ Dodano: 2012-05-28, 00:11 ]
Moim zdaniem ewidentnie łożysko koła siedzi.
i ją tak myślę ale czy to mogą być objawy lewego łożyska ?