Witam, mam pytanie nurtuje mnie jedna rzecz, a mianowicie w komorze silnika na ścianie grodziowej praktycznie na środku widnieje takie "ustrojstwo",
przypuszczam, iż ma to związek z układem doładowania ale w czym rzecz, po poruszeniu tego całego elementu który wchodzi w ścianę słychać posykiwanie powietrza. Jak puszcze ustaje, a jak np. złapię i ruszę delikatnie w prawo to zaczyna upuszczać powietrze. Nie dobierałem się do tego jeszcze, wpierw chcę uzyskać jakieś info. Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam
[B5 AHU]Za co odpowiada ten element w grodzi?
to jest zaworek zwrotny który jest na wężu od vacum pompy i leci do serwa a to odejście z cienkim wężykiem gumowym jest do sterowania n18 zaworkiem egr, ten zaworek ze zdjęcia ma pracować tylko w jedna stronę i ten zaworek wchodzi w gumowy element łączeniowy w ścianie grodziowej łączacy wężyk vacum od strona silnika i z drugiej wężykiem do serwa strona podszybia i jak tym zaworkiem poruszysz w tej gumie ma prawo syczeć bo rozszczelniasz układ chyba ze słychać syczenie cały czas lub zaworek masz uszkodzony ?.