Witam Panowie. Mam mały problem o którym bardzo nie wiele info znalazłem ogólnie. Mianowicie po zrobieniu swapa ABK z całą skrzynią automatem do 90tki, wszystko chodziło dobrze do czasu kiedy to ostatnio podczas jazdy nagle włączył mi się tryb serwisowy... najpierw podłączyłem się skasowałem błędy, żeby zobaczyć które wrócą i znów po kilku metrach stojąc na światłach nagle tryb serwisowy... Powtarzają mi się dwa błędy
00258 Przełącznik Cewki 1 – otwarty obwód lub skrót do uziemienia lub B+ (N88)
oraz 65535 - czyli brak masy albo zasilania sterownika, bądź błąd pamięci sterownika.
Przejrzałem ponownie wszystkie podłączenia ze schematem, przedzwoniłem sobie wszystkie kable ze sterownika. Zrobiłem w razie czego dodatkową masę i nic...
PS zrobiłem zasilanie niezależne do sterownika, skasowałem błędy i znów po ok 1km drogi wskoczył tryb serwisowy:/
Może być, że sterownik padł kompletnie?
Pozdrawiam!
[90 abk automat] błąd sterownika 65535
-
- Audi 80 Klub
- Kontakt:
-
- Audi 80 Klub
- Kontakt:
-
- Audi 80 Klub
- Kontakt:
Ale nie spotkałem się, żeby sterownik od skrzyni biegów miał powiązanie z cewką? tak myślałem czy w tym przypadku akurat nie chodzi o elektromagnes w wiązce skrzyni przy lewarku... ale jakoś po weekendzie ostro się biorę za tą skrzynię:)
[ Dodano: 2012-07-05, 18:09 ]
Sprawa u mnie z błędem 65535 się wyjaśniła. Auto śmiga już normalnie. Mianowicie położyłem się pod autko, wyczyściłem wtyczkę odpowiedzialną za podłączenie do zaworów w skrzynie (okrągła wchodząca od tyłu skrzyni pod osłonką). I tu mój mały błąd bo cały czas używałem VAG-COM i tym programem nie mogłem skasować błędów bo cały czas był jakiś błąd. Użyłem tym razem VWTOOL i tu miłe zaskoczenie, błędy się skasowały, mało tego tu o wiele prościej na żywo było można śledzić jak skrzynia przełącza biegi, wskazanie prędkości i odczyt stopnia wciśnięcia pedału gazu:) także audina już jeździ:) Dzięki za wszystkie rady:) Pozdrawiam!
[ Dodano: 2012-07-05, 18:09 ]
Sprawa u mnie z błędem 65535 się wyjaśniła. Auto śmiga już normalnie. Mianowicie położyłem się pod autko, wyczyściłem wtyczkę odpowiedzialną za podłączenie do zaworów w skrzynie (okrągła wchodząca od tyłu skrzyni pod osłonką). I tu mój mały błąd bo cały czas używałem VAG-COM i tym programem nie mogłem skasować błędów bo cały czas był jakiś błąd. Użyłem tym razem VWTOOL i tu miłe zaskoczenie, błędy się skasowały, mało tego tu o wiele prościej na żywo było można śledzić jak skrzynia przełącza biegi, wskazanie prędkości i odczyt stopnia wciśnięcia pedału gazu:) także audina już jeździ:) Dzięki za wszystkie rady:) Pozdrawiam!