Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3 90] Pytanie o kostki i przeznaczenie pod nogami kierowcy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
zgredek27
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B3 90] Pytanie o kostki i przeznaczenie pod nogami kierowcy

Post autor: zgredek27 » 30 cze 2012, 15:53

Witajcie, wczoraj spotkała mnie nie miła sytuacja, dymek z deski rozdzielczej:

stopiona izolacja i kostka, kabli idących w deskę (mowa o tej brązowej spiętej kostce):

Obrazek

Obrazek

Możecie mi powiedzieć za co odpowiedzialna jest ta kostka? Domyślam się że napięcie na światła, pająk (włącznik świateł też słabo chodzi). Jak odpiąc reszte wiązki idącej w desce od środka-do której kable z tej kostki wchodzą.

ew. bardzo proszę o linki jeśli ktoś temat przerabiał.

Druga sprawa, jak rozebrać pająka- stary typ, rocznik 88, awaryjki przy kierownicy.

Awatar użytkownika
Audi Sport
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Audi Sport » 02 lip 2012, 22:49

Ta to połączenie "wtyczkowe" łączy się z wiązką lamp tylnych, podgrzewanie szyby, lampka bagażnika, wskaźnik poziomu paliwa, zasilanie pompy paliwa, układ samokontroli świateł od Auto Checka.

Pająka idzie rozebrać trzeba po prostu rozwiercić nity. Przy rozbieraniu radzę uważać i ostrożnie rozpoławiać pająka ;-) Polecam także zrobienie świateł na przekaźnikach, odciąży to w dużym stopniu pająka :-P

PS. Jak co to mam taką wtyczkę z kawałkiem wiązki jakiej chcesz długości ;-) Swoją drogą masz niezły wypas; klima, ABS, tempomat, elektryka <ok>

Awatar użytkownika
zgredek27
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: zgredek27 » 03 lip 2012, 08:32

Bo to ameryka Panie, tam nie potrafili bez tego życ nawet w 88 roku ;)
https://audi80.pl/b3-90-q-us-czyli-z ... t59901.htm

A wracając do tematu, chętnie przygarnę taką wtyczkę z wiązką (z tego co dojrzałem, dalej idzie w deske i łączy się z wiązką położoną poziomo zaraz pod kierownicą). Jeśli mógłbyś uciąć dość daleko to byłbym wdzięczny (nie wiem czy dalej niz mi się nie przyjarało)-odezwe się na PW. Możliwe aby to przez pająka i wysoką temp na zewnatrz tak się przytopiło? Zniknęlo też podświetlenie deski-ale to już pewnie bezpiecznik zadziałał. Bo zrobić wiązke to jedno, a znaleźć przyczyne to drugie. Przekaźniki już zakupione, będzie na przekaźnikach dla świetego spokoju i poprawy widoczności.

Awatar użytkownika
Audi Sport
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Audi Sport » 03 lip 2012, 14:01

Spoko utnę dość daleko tą wtyczkę :) Wiązka raczej nie powinna zjarać się od takich temperatur. Bardziej obstawiał bym na pająka ale lepiej sprawdzić czy coś w instalacji nie zrobiło zwary np. lampka schowka.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przełączniki zespolone, zegary, stacyjka.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl