Silnik to 1z - nie wiem czy to ma znaczenie. Auto ma klimę manualną, która jak twierdzi właściciel, bardzo słabo chłodzi, mimo, że wszystko jest w porządku :mrgreen: Dokładnie to mówił, że po kupnie, 3 lata temu, pojechali nabić klimę, ale był jakiś "ubytek"/problem ze szczelnością i w serwisie stwierdzili że się nie opłaca nabijać... :?: Więc nie nabili i tak chłodziła coraz gorzej aż po roku prawie wcale i tak jest do teraz.
I teraz moje pytanie: Jak sprawdzić co dokładnie może być przyczyną takiego stanu?
Jak sprawdzić czy sprężarka się załącza? Rozumiem, że obroty lekko spadną no i będzie słychać po silniku, czy to wystarczy do pewności, że sprężarka jest ok ?
Ludzi piszą żeby sprawdzić czy działają wentylatory, rozumiem że wystarczy, że będzie je słychać jak dmuchają i będzie ok? Jakaś różnica tu jest między wentylatorami nadmuchu a AC? Nie miałem do czynienia z klimą w tym aucie... jak będę miał nadmuch np na 3 bieg i włączę AC to będzie jakaś różnica?
Jakieś diodki lub kontrolki powinny się zapalać po włączeniu klimy?
Co jeszcze mogę sprawdzić, żeby mieć jak najwięcej pewności, że się w bagno nie wpakuję?