Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[2.0 ABT LPG] nie odpala na PBna LPG-ok

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
scrol11400
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[2.0 ABT LPG] nie odpala na PBna LPG-ok

Post autor: scrol11400 » 05 lip 2012, 13:46

od kilku miesięcy nie chodzi mi na benzynie. Nie przeszkadzałoby mi to ale dojeżdżam do pracy 140km dziennie.

Koledzy objaw jaki najpierw się wyłonił to było brak możliwości odpalania na PB. Odpalałem na LPG przełączyłem na PB i jechał. Jakiś czas temu w ogóle przestał jeździć na PB.
Pompka pracuje i podaje paliwo do wtrysku. - po zdjęciu obudowy wlaniu dawki rozruchowej PB odpala , wypala co dostał czyli ok.3s i gaśnie.
Wtrysk już wymieniałem i nic nie dało.

Paliwo jest w zbiorniku jeszcze zimowe około 40 litrów -cała pompka jest zanurzona. Nie jeździł nigdy na Ruskim paliwie.
Sprawdzałem też inny przełącznik LPG bo miałem sprawny na 100% ze starego samochodu i nadal nic.

Jak samochód kupiłem to miał wpięty pod bezpiecznik pompy paliwa( w jego miejsce) obwód a na nim bezpiecznik oraz wyłącznik. Poprzedni właściciel jeździł wyłącznie na LPG ja to zmieniłem, dlatego miał zalane dużo PB i zamontowałem normalny bezpiecznik 15A.

Sprawdziłem kąt zapłonu 7.9 stopnia, wymieniona kopułka oraz palec-rozdzielacz.
Nie mam siły już na to nie wiem co robić. Pomocy proszę.
Ostatnio zmieniony 07 lip 2012, 18:55 przez scrol11400, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Kokolino
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Radomir
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABK
Kontakt:

Post autor: Kokolino » 06 lip 2012, 10:28

scrol11400, na początek _uwaga

Silnik ABT to nie jest jakaś skomplikowana konstrukcja.
Skoro wtrysk wymieniony to może sprawdź w instalacji gazowej jak jest odcinane paliwo. Często przy źle zabezpieczonym połączeniu przewodów dochodzi do uszkodzenia ciągłości okablowania. I nawet jak przełączysz na benzynę to wtrysk nie będzie podawał paliwa. Więc najpierw bym to sprawdził. Bo to że paliwo dochodzi do wtryskiwacza i posiada odpowiednie ciśnienie to sądzę że sprawdziłeś już dokładnie jak nie to trzeba to bezwzględnie zrobić. Może się bowiem okazać że mimo iż pompka pracuje paliwo może nie dochodzić do wtrysku i auto nie zapali.

scrol11400
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: scrol11400 » 06 lip 2012, 13:00

Gazownicy zamontowali zaraz za blokiem silnika przekaźnik paliwa, sprawdzę przewody czy nie są przełamane gdzieś przypadkiem. Co do paliwa dochodzącego do wtrysku wydaje mi się , że jest ok. Zdemontowałem cały wtrysk i odkręciłem węże paliwowe, wsadziłem wężyk zasilania do butelki przekręciłem 2 razy stacyjkę do pozycji wł. zapłonu i w butelce znalazło się ok 50ml paliwa. Za każdym razem podawało tyle samo paliwa.
dziękuje kokolino za podpowiedz

btn
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: btn » 25 wrz 2012, 20:50

scrol11400 kolego i co opanowałes sytuacje swojego audi? mam podobny problem. Wtryski wymieniałem komputer też czujniki i wiele godzin główkowania. Możliwe ze to cos z alarmem lub wpływ immobiliseru?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl