Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 ABT] ac/bc , termometr - kilka wątpliwości

ODPOWIEDZ
TadekB4
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4 ABT] ac/bc , termometr - kilka wątpliwości

Post autor: TadekB4 » 06 sie 2011, 15:27

Cześć! Posiadam Audi 80 B4 ABT. Jakiś czas temu w liczniku udało mi się zamontować obrotomierz. Teraz przymierzam się do założenia modułu AC/BC, ale póki co największym problemem może być znalezienie takiej części. Chciałem więc wyjaśnić parę wątpliwości żeby być dobrze przygotowanym do zakupienia tego modułu. Jeśli jakieś informacje, które podam będą błędne - poprawcie mnie. Oprócz tego mam kilka pytań.

Auto check (ac) różni się tym od mini checka (mc), że podaje więcej informacji, które są wyświetlana w innej formie, oraz tym, że z tyłu w przypadku modułu ac jest wtyczka 26 pin, a w przypadku mc wtyczka 14 pin. Poza tym są drobne różnice w wyglądzie wyświetlacza. Board computer (bc) może występować w konfiguracji z ac lub mc, ale to nie ma wpływu na jego funkcje, tzn bc zawsze jest taki sam niezależnie czy występuję w konfiguracji z ac czy mc. Mfa to inne określenie na bc.

Mój licznik jest typu VDO i z tego co pamiętam jak szukałem obrotomierza to też musiał być z licznika typu VDO oraz pochodzić z wersji R4 lub R5 ( benzyna lub diesel). Wersje tpyu UN4 i z silników V6 nie pasowały - ewentualnie były potrzebne pewne przeróbki.

Chciałbym się upewnić jak jest w przypadku modułu AC/BC - też musi być z wersji VDO + silnik R4 lub R5 ( benzyna lub diesel) ?

Muszę kupić moduł ac/bc z manetką , bo chyba potem ciężko samą manetkę dokupić ?

Na samym dole licznika jest też miejsce na termometr, trudno będzie dostać taki oryginalny moduł luzem i chyba jednym wyjściem jest przełożenie z licznika, która jest w to wyposażony? W takim wypadku domyślam się, że czujnika temperatura też nie będzie w moim ABT? Termometr był montowany niezależnie od ac/bc i nie ma z nimi nic wspólnego?

Znalazłem aukcję, na której jest bc tyle, że nie jestem w stanie poznać po zdjęciu z przodu czy to jest ac/bc czy mc/bc ? Czy znajduje się tam wszystko co trzeba, żeby to wpiąć do mojego licznika ?

Awatar użytkownika
Kunik
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Kunik » 06 sie 2011, 16:39

Wg mnie na zdjęciu w aukcji jest sam moduł bc taki jak szły do b3 nie ma ani mc ani ac.
ac/bc i termometr to 2 niezależne części mogła być konfiguracja z termometrem bądź a ac bc ale również full serwis.
Uważaj przy zakupie termometra żebyś nie kupił wyświetlacza automatu są dość podobne.

Awatar użytkownika
Szara80tkaTdi
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Przemek
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: Szara80tkaTdi » 09 sie 2011, 19:00

TadekB4, w tej aukcji jest BC razem z MC, te modele co szly z AC mialy mniejsze okienko i ekranik byl pod katem co na tej aukcji nie widac

wszystkie AC czy BC byly tylko VDO lub HELLA i pasuja do licznikow VDO i UN4, oczywsicie AC firmy HELLA nieda sie polaczyc z modulem BC, jedynie na przekladki AC firmy VDO, i niema dla benzyniakow znaczenia czy BC jest z b3 czy b4 dopiero przy dieslach ma to znaczenia no i wiadomo ze dla v6 byly inne AC i inne dla reszty

TadekB4
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: TadekB4 » 13 sie 2011, 13:07

Na allegro pojawiła się aukcja, na której jest termometr do B4.
Klik
Z tego co widać jest to chyba komplet wraz z czujnikiem temperatury? Ciężko coś takiego znaleźć luzem więc chyba dobra okazja ? Pytanie czy jest to oryginalny termometr z B4 czy z jakiegoś innego modelu Audi, który pasuje do B4? Co o tym sądzicie ?

Awatar użytkownika
Szara80tkaTdi
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Przemek
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: Szara80tkaTdi » 13 sie 2011, 15:01

pasuje ale z cena to on wyskoczyl, normalnie powinno to kosztowac 140zl max

TadekB4
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: TadekB4 » 09 lip 2012, 10:53

Udało mi się kupić licznik z modułem ac/bc, jednak bez manetki, która obsługuje bc. Moja B4 jest z 91 roku i mam kierownicę, która z wyglądu jest taka jak te z B3. Czy w związku z tym, muszę też mieć inny rodzaj manetki ? Kupując manetkę muszę znaleźć cały "pająk" czy mogę podpiąć tylko samą manetkę z obsługą bc ?

Awatar użytkownika
jugo007
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: jugo007 » 09 lip 2012, 13:40

wystarczy ci sama manetka z tego co wiem to samą manetkę da się przełożyć z innego modelu sam zakładałem chyba z C4

TadekB4
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: TadekB4 » 10 lip 2012, 10:48

Czyli taka będzie ok ? link

Awatar użytkownika
Audi Sport
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Audi Sport » 10 lip 2012, 10:58

TadekB4 pisze:Czyli taka będzie ok ? link

Tak ;-)

TadekB4
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: TadekB4 » 30 lip 2012, 13:06

Gniazdo do którego się wkłada żółtą wtyczkę wyświetlacza powinno już u mnie być, a to co widać na zdjęciu to wtyczka połączona z gniazdkiem z uciętymi kablami z samochodu z którego to wyjęto? Co jeszcze będę potrzebował aby to wszystko podpiąć ? Zdjęcia: wyświetlacz , czujnik temperatury

Awatar użytkownika
eSPe
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Sławek
Silnik: 2.6 ABC
Kontakt:

Post autor: eSPe » 07 sie 2012, 22:29

TadekB4 pisze:Co jeszcze będę potrzebował aby to wszystko podpiąć ? Zdjęcia: wyświetlacz , czujnik temperatury
https://audi80.pl/allhow-to-make-wys ... t29348.htm
Tam powinieneś mieć wszytko opisane.

TadekB4
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: TadekB4 » 28 sie 2012, 12:36

Nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie. Sprawdzałem u siebie w samochodzie i nie mam żadnego gniazdka, do którego mógłbym podłączyć wyświetlacz temperatury po wyciągnięciu wtyczki z tego zółtego gniazdka z uciętymi kablami, które widać na zdjęciu. To samo z drugiej strony, po wypięciu czujnika z tego gniazdka z fragmentem uciętych kabli nie mam gdzie tego wpiąć. Jak to wszystko połączyć ?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przełączniki zespolone, zegary, stacyjka.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl