Witam bardzo serdecznie
Jakiś czas temu wymieniłem wiatrak chłodnicy na nowy, tamten zaczął okropnie stukać przy włączaniu. przy próbie obrotu ręką stawiał duży opór a przy dłuższej jeździe silnik się grzał
przy dodaniu gazu migała kontrolka temperatury (dosłownie kilka mignięć i gasła) a wskazówka temperatury oleju wychylała się ok 3mm za pierwszą kreskę
po wymianie wiatraka kontrolka już nie miga, ale za to przy dłuższej jeździe lub gwałtowniejszym "przygazowaniu" wskazówka temperatury oleju dalej wędruje ok 1-2mm nad pierwszą kreskę, z tym że przy uspokojeniu jazdy nieznacznie się obniża (żadne kontrolki nie pokazują żadnych alarmów)
celowo piszę temperatura oleju bo temperatury silnika mi nie pokazuje wskazówka leży i ani drgnie
czy takie wskazania temperatury oleju są normalne? i czy można z tym jeździć do póki nie znajdę czujnika temperatury
czujnik temperatury ma dziwną budowę z króćca wody wychodzi jeden cztero pinowy (którego nie mogę znaleźć w żadnym wypadku) a zaraz nad nim jest podpięta dwu pinowa kostka
postaram się dodać zdjęcia gdyby to miało pomóc
gorąco proszę o pomoc bo nie chcę zniszczyć wiekowego już silnika a audi ma dla mnie ogromne znaczenie
szukałem na forum podobnych problemów jednak nie znalazłem nic co mogłoby mi pomóc
[2.3 NG] wysoka temperatura + czujnik
witam po raz kolejny.
kupiłem czujnik trzy pinowy zamontowałem, i okazuje się że pokazuje mi temperaturę 110C przy temperaturze oleju około 90C
dziwne jest że jak miałem popsuty wiatrak od chłodnicy to zdarzyło się że zamigała kontrolka od temp wody, teraz już nie miga(po wymianie wentylatora) , wentylator pracuje prawidłowo,
na wskaźniku temperature 110C mam oznaczoną dwoma kropkami (mimo wszystko wydaje mi się że prawidłowa temp to 90) nie pokazał mi jeszcze temperatury wyższej niż 110
nie mam pojęcia co się dzieje
kupiłem czujnik trzy pinowy zamontowałem, i okazuje się że pokazuje mi temperaturę 110C przy temperaturze oleju około 90C
dziwne jest że jak miałem popsuty wiatrak od chłodnicy to zdarzyło się że zamigała kontrolka od temp wody, teraz już nie miga(po wymianie wentylatora) , wentylator pracuje prawidłowo,
na wskaźniku temperature 110C mam oznaczoną dwoma kropkami (mimo wszystko wydaje mi się że prawidłowa temp to 90) nie pokazał mi jeszcze temperatury wyższej niż 110
nie mam pojęcia co się dzieje