Witam,
panowie i panie piszę ponieważ dwa miesiące temu pod moją opiekę wpadła audiczka 80-tka B4 ABT z 93r.
Autko kocham i opiekuję się jak tylko mogę najlepiej jednak wiadomo, że swoje lata ma i niestety powoli część rzeczy zaczyna się sypać. Oczywiście w domu usłyszałem tylko, żebym jeździł puki się nie rozpadnie i, że z 20 letniego auta nowego nie zrobię, jednak jak na ten moment stan blachy, silnika, wnętrza uważam za bardzo dobry i myślę, że trochę pracy i pieniędzy i dam radę zrobić jeszcze z tego autka cudeńko i tu właśnie potrzebuję Waszej pomocy.
Dołączam dwie fotki i piszę dalej:P
1. Powinienem wymienić/pomalować tylny błotnik oraz klapę ponieważ niestety w kuper wjechał mi jakiś chłopak skuterem i porysował - zna ktoś może miejsce gdzie mogę kupić te części tanio i morze w takim kolorze jak autka na zdjęciu(szroty itp.)
2. Pragnę wstawić obrotomierz i tu pytanie czy da się po prostu wyjąć zegary z innej audiczki i wrzucić do mojej, żeby nic nie lutować itp.? (gdzie mogę coś takiego nabyć tanio?)
3. Jakie mogę wstawić amortyzatory najlepiej olejowe(słyszałem, że bardziej miękkie) ponieważ moje mają 19 lat i nie jest to komfort jazdy jakiego oczekuję.
4. Czy mogę np. czarnym sprejem pociągnąć przedni zderzak(tylko w miejscu gdzie są te dwa odpryski, które widać na zdjęciu+ lusterka, żeby odświeżyć? Robił ktoś taki manewr? Jak to wygląda?
5. Czy, żeby odświeżyć lakier to musiał bym posiadać jakąś szlifierkę i nią polerować samochód czy są może specyfiki, które dają podobny efekt i da się z nich skorzystać bez narzędzi?
6. I tu najważniejsze, jak potrzebuję jakiś drobnostek to wie ktoś może gdzie w Lublinie albo blisko Lublina jest jakiś dobrze wyposażony w miarę tani szrot? (chciałem też zamontować el. szyby i chcę tanio kupić części)
7. Może ktoś jest z Lublina i zna się na 80-tkach oraz miał by chwile czasu żeby się spotkać i zobaczyć co można było by poprawić
Pisałem szybko ale nie musi to być napisane dobrze stylistycznie, chodzi bardziej o przekazanie treść
Jeśli będzie trzeba mogę jutro dorobić więcej zdjęć i powysyłać
[B4 2.0 ABT] Kilka spraw ogólnych ?!
[B4 2.0 ABT] Kilka spraw ogólnych ?!
Ostatnio zmieniony 03 sie 2012, 12:45 przez schack, łącznie zmieniany 1 raz.
Tak, ale caly licznik to wydatek około 150-200zł. Lepiej kup sobie:2. Pragnę wstawić obrotomierz i tu pytanie czy da się po prostu wyjąć zegary z innej audiczki i wrzucić do mojej, żeby nic nie lutować itp.? (gdzie mogę coś takiego nabyć tanio?)
http://allegro.pl/obrotomierz-audi-80-b ... 92155.html
I przylutuj 4 punkty na obecnej płytce. Powinno śmigać, jest temat o takim rezanku - poszukaj.
Jak nie stuka - jest OK. 80 mają bardzo sztywne zawieszenie, amortyzatory wiele nie zmienią, może odrobinę poprawią komfort.3. Jakie mogę wstawić amortyzatory najlepiej olejowe(słyszałem, że bardziej miękkie) ponieważ moje mają 19 lat i nie jest to komfort jazdy jakiego oczekuję.
Czarny spray może nie jest najlepszym pomysłem, jak już to czarny lakier. A najlepiej strukturą.4. Czy mogę np. czarnym sprejem pociągnąć przedni zderzak(tylko w miejscu gdzie są te dwa odpryski, które widać na zdjęciu+ lusterka, żeby odświeżyć? Robił ktoś taki manewr? Jak to wygląda?
Najlepiej szlifierką polerka. Nie ma cudownych specyfików, są do polerowania - ale i tak trzeba polerować chociażby szmatą.5. Czy, żeby odświeżyć lakier to musiał bym posiadać jakąś szlifierkę i nią polerować samochód czy są może specyfiki, które dają podobny efekt i da się z nich skorzystać bez narzędzi?
właśnie po ostatnim wyjeździe nad jeziorko tył zaczął mi niestety stukać a jak wysiądę i zacznę nim bujać w dół to tak dziwnie skrzeczy(inaczej tego nie potrafię nazwać)
[ Dodano: 2012-07-11, 23:34 ]
+ zauważyłem w trasie, że jak jadę i puszczam gaz to coś zaczyna piszczeć (słyszę tylko przy otwartym oknie) i nie wiem czy to klocek hamulcowy (nie wciskam hamulca) czy to coś w silniku bo ciężko usłyszeć + jak dodam gazu i przyśpieszę to znika. Zależy mi na tym, żeby na prawdę doprowadzić to auto do fajnego stanu ale ciężko będzie bo nie znam się jakoś bardzo na tym.
[ Dodano: 2012-07-11, 23:34 ]
+ zauważyłem w trasie, że jak jadę i puszczam gaz to coś zaczyna piszczeć (słyszę tylko przy otwartym oknie) i nie wiem czy to klocek hamulcowy (nie wciskam hamulca) czy to coś w silniku bo ciężko usłyszeć + jak dodam gazu i przyśpieszę to znika. Zależy mi na tym, żeby na prawdę doprowadzić to auto do fajnego stanu ale ciężko będzie bo nie znam się jakoś bardzo na tym.
- Kokolino
- Forum Audi 80
- Imię: Radomir
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK
- Kontakt:
Błotnik jak się da naprawić to go napraw i polakieruj. Wymieniająć tylny błotnik musisz ciąć spawać a każdy spaw to potencjalne ognisko korozji.1. Powinienem wymienić/pomalować tylny błotnik oraz klapę ponieważ niestety w kuper wjechał mi jakiś chłopak skuterem i porysował - zna ktoś może miejsce gdzie mogę kupić te części tanio i morze w takim kolorze jak autka na zdjęciu(szroty itp.)
Kupujesz zegary od benzynki z obrotkiem zakładasz i już wszystko działa. Może się zdarzyć że będą inne folie z kontrolkami i kontrolki ale to pikuś. Pamiętaj że liczniki od benzyny R4, R5 od V-ki będzie obrotek przekłamywał.schack pisze:2. Pragnę wstawić obrotomierz i tu pytanie czy da się po prostu wyjąć zegary z innej audiczki i wrzucić do mojej, żeby nic nie lutować itp.? (gdzie mogę coś takiego nabyć tanio?)
W amorkach takich jak w Twojej Audi mogą być sprawne, niemniej jednak po tak długim okresie eksploatacji olej w nich mógł się już zrobić gęsty i nie będą już pracować tak jak powinny. Polecam Sachs.3. Jakie mogę wstawić amortyzatory najlepiej olejowe(słyszałem, że bardziej miękkie) ponieważ moje mają 19 lat i nie jest to komfort jazdy jakiego oczekuję.
"szprej" jest nie trwały. Nie polecam tej metody naprawczej.schack pisze:4. Czy mogę np. czarnym sprejem pociągnąć przedni zderzak(tylko w miejscu gdzie są te dwa odpryski, które widać na zdjęciu+ lusterka, żeby odświeżyć? Robił ktoś taki manewr? Jak to wygląda?
Możesz to zrobić ręcznie ale to wymaga dość sporo wkładu pracy. Jak kolega napisał nie cudownych środków i porządny efekt to tylko profesjonalne polerowanie lakieru.schack pisze:5. Czy, żeby odświeżyć lakier to musiał bym posiadać jakąś szlifierkę i nią polerować samochód czy są może specyfiki, które dają podobny efekt i da się z nich skorzystać bez narzędzi?
Tak na szybko to kolega Duo jest z Lublina i handluje częściami i z całą pewnością zna sporo ludzi.schack pisze:6. I tu najważniejsze, jak potrzebuję jakiś drobnostek to wie ktoś może gdzie w Lublinie albo blisko Lublina jest jakiś dobrze wyposażony w miarę tani szrot? (chciałem też zamontować el. szyby i chcę tanio kupić części)
7. Może ktoś jest z Lublina i zna się na 80-tkach oraz miał by chwile czasu żeby się spotkać i zobaczyć co można było by poprawić
Dzięki za pomoc panowie, zaraz jadę do warsztatu zobaczyć co się rozsypało z tyłu w zawieszeniu i wymienić osłonę rozrządu bo się połamała i boję się, że mi wpadnie w pasek i silnik będzie do wymiany. Liczę też, że niedługo w Lublinie będzie jakiś zlot, najlepszy motyw, żeby podjechać i czegoś o 80-tkach się dowiedzieć