Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[b3 1.9d] co zrobic ze skrzynia biegów ?

Wszystkie sprawy związane z przekładniami, dyframi i skrzyniami biegów.
ODPOWIEDZ
godzio
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[b3 1.9d] co zrobic ze skrzynia biegów ?

Post autor: godzio » 01 lut 2009, 15:28

Witam

Jestem szczęśliwym posiadaczem audi 80 z silnikiem 1,9d nie jest moze to demon predkosci ale nie zamula i to jest najwazniejsze... Autko jest w rodzinie od ponad 10 lat dlatego nieopłaca mi sie go sprzedawac... tym bardziej ze super się jeździ...

Mam następujące pytanie: Jakies 3 lata temu zepsuła sie skrzynia biegów, nie wchodził 5 bieg, akurat nie bylo mnie wtedy w kraju i siostra ktora jezdzila wtedy audikiem wymienila skrzynia u mechanika... za 500zł... jezdzi do dzis wiec sie oplacalo... Tylko że na starej skrzyni autko wyciagalo licznikowe 200km/h teraz ok 165km/h.... przyspieszenie faktycznie jest lepsze ok 12 sec do 100km/h, ale chciałbym miec tak jak kiedys w miare cicho przy 120-130 km/h. JAkiej skrzyni szukac? od jakiego silnika ?

Prosze nie pisac głupich opinii ze 1.9d napewno tyle nie lecialo itp. bo nie na tym mi zalezy

Audik jest moim 2 autkiem, lecz to wlasnie nim latam ok 50 tys km rocznie... bo 2 autko sluzy raczej do zabawy niz do jazdy...

pozdrawiam Rafał <piwo> <piwo>

Awatar użytkownika
widmo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: widmo » 01 lut 2009, 23:37

godzio pisze:siostra ktora jezdzila wtedy audikiem wymienila skrzynia u mechanika... za 500zł... jezdzi do dzis wiec sie oplacalo... Tylko że na starej skrzyni autko wyciagalo licznikowe 200km/h teraz ok 165km/h.... przyspieszenie faktycznie jest lepsze ok 12 sec do 100km/h, ale chciałbym miec tak jak kiedys w miare cicho przy 120-130 km/h. JAkiej skrzyni szukac? od jakiego silnika ?
na 100% mechanik założył inna skrzynie

Seryjnie miałeś skrzynie długą -> długie przełożenia stąd mogłeś jechać 200kmh
obecnie masz skrzynie krótką -> krótkie przełożenia stąd lepsze przyśpieszenie ale Vmax tylko 165kmh

jeśli chcesz mieć poprzednią skrzynię biegów musisz zastosować taką samą jaką miałeś przed wymianą. Musisz kierować się kodem skrzyni biegów.

W bagażniku we wnęce koła zapasowego powinna być biała naklejka z różnymi symbolami:

np Motor: AAZ (bo masz 19td)
Lack Number: np L90E
Getraibe: i tutaj będziesz miał 3 literowy kod skrzyni biegów który był montowany seryjnie prze fabrykę
I jeśli chcesz wymienic skrzynie to właśnie takiej będziesz musiał szukać.

Dla porównania odczytaj kod z obecnej skrzyni biegów. 3 literowy kod wybity na korpusie skrzyni biegów masz zaznaczone na zdjęciu poniżej

Obrazek

darekesp
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: darekesp » 21 cze 2012, 09:52

Mam ten sam problem teraz mam AKM i nie mam tego buta a licznik na starej skrzyni był zamknięty :)

gosia_20
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: gosia_20 » 15 lip 2012, 18:36

witam... nie wiem gdzie zamiescic watek z moim problemem wiec pisze tutaj:P nie ogarniam tego forum:D
Posiadam Audi 80 1,9 TDI b4...
wczoraj podczas parkowania (pojezdzania do miejsca na parkingu) nie moglam wrzucic jedynki... cos jakby blokowalo sie.. bieg nie chce wejsc na swoje miejsce... reszta biegów chodzi ok... tylko cos z ta jedynka nie tak :/ prosze o porady bo dlugo na ruszaniu z dwojki nie pociagne:D

Awatar użytkownika
Rychu82
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Rychu82 » 15 lip 2012, 20:12

gosia_20,

jak miałem tak z trójką to było to do wymiany:
http://allegro.pl/wybierak-skrzyni-bieg ... 41322.html

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przekładnie i skrzynie biegów”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl