[B4 AAZ] Nagle przestał zapalać
[B4 AAZ] Nagle przestał zapalać
witam , proszę o pomoc
problem jest taki , jest lato ciepło i silnik nagle przestał zapalać.
przekręcam zapłon świece się zapalają , rozrusznik kręci ale bez żadnego skutku .
Co to moze być ? tak jakby paliwa nie dostawał.
może jakis przekażnik od świec ,nie wiem sam ?
dodam tylko, że ostatni raz jak odpalałem cos tak stuknęło jakby strzeliłow kabinie lub z komory silnika nie wiem moze cos sie przepaliło;) i chyba coś zaśmierdzialo. Nie wiem wtedy to zignorowałem. A dzis przychodże nie odpala
Prosze o pomoc , może ktos miał podobne objawy. zaznaczam ,że jezdze non stop bezproblemowo. zima nie zima
problem jest taki , jest lato ciepło i silnik nagle przestał zapalać.
przekręcam zapłon świece się zapalają , rozrusznik kręci ale bez żadnego skutku .
Co to moze być ? tak jakby paliwa nie dostawał.
może jakis przekażnik od świec ,nie wiem sam ?
dodam tylko, że ostatni raz jak odpalałem cos tak stuknęło jakby strzeliłow kabinie lub z komory silnika nie wiem moze cos sie przepaliło;) i chyba coś zaśmierdzialo. Nie wiem wtedy to zignorowałem. A dzis przychodże nie odpala
Prosze o pomoc , może ktos miał podobne objawy. zaznaczam ,że jezdze non stop bezproblemowo. zima nie zima
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Stukneło ci w komorze silnika i co :?: silnik zgasł ,czy chodził dalej :?: bo jak zgasł to raczej nie powinieneś tego zignorować AAZ ty mają często problem z klinem na wale ,na którym osadzone jest dolne koło rozrządu ...klin puszcza ,i mamy bliskie spotkanie tłoków z zaworami Także jak ci coś trachło i zgasł ,to obawiam się że już nie odpaliszKyjo#81 pisze:ostatni raz jak odpalałem cos tak stuknęło jakby strzeliłow kabinie lub z komory silnika nie wiem moze cos sie przepaliło;) i chyba coś zaśmierdzialo. Nie wiem wtedy to zignorowałem.
nie nie MUNIOR tak Hardcorowo nie było . zle to ujałem jezdziłem dalej
juz dzis chyba znalazłem przyczyne. Mam w skrzynce bezpieczników przepalona blaszkę. pod nr 22 to tak strzeliło. odpowiada ona za swiece zarowe. przerabiał to juz ktos ....
podejrzewam ze robi sie zwarcie przy zalaczaniu swiec zarowych i one nie dzialaja i nie odpala. Prosze o pomoc, miał ktos tak ?
juz dzis chyba znalazłem przyczyne. Mam w skrzynce bezpieczników przepalona blaszkę. pod nr 22 to tak strzeliło. odpowiada ona za swiece zarowe. przerabiał to juz ktos ....
podejrzewam ze robi sie zwarcie przy zalaczaniu swiec zarowych i one nie dzialaja i nie odpala. Prosze o pomoc, miał ktos tak ?
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mateusz
- Model: Audi A6
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik:
- Kontakt:
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mateusz
- Model: Audi A6
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik:
- Kontakt:
- pawelrybak15
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Jak Ci się spalił bezpiecznik od świec (ta blaszka), to nie ignoruj sprawy i sprawdź przewody zasilające obwód świec już za tym bezpiecznikiem. Masz gdzieś uszkodzenie izolacji, dlatego spaliło Ci bezpiecznik. Zaśmierdziało bo od metalicznego zwarcia przypiekła się izolacja przewodu który się zwarł do masy i stąd ten stuk (zwarcie o dość sporym prądzie) i spalony bezpiecznik.
Ogarnij to bo może się skończyć pożarem.
Pozdrawiam
Ogarnij to bo może się skończyć pożarem.
Pozdrawiam
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
Takie rzeczy to w tdi Pośredni wtrysk to zaraza która grzeje świece zima lato ...nie grzeje dopiero jak silnik osiągnie 70 stopni Miałem ten wynalazek to wiem , na szczęscie szybko się go pozbyłem jak poznałem jego "zalety "matek10912 pisze:Przy tej temp. powietrza na dworze swiece sa zbedne. Powinien zapalic bez grzania
auto odebrałem od ELEKTRYKA , JEST POBADANE ,POMIERZONE. wszystkie swiece sa OK, jedynie było brak zasilania poprzez wypalony bezpiecznik. Wpiął w obwód bezpiecznik i jest OK, nie było zadnej dodatkowej przyczyny. Poprostu bezpiecznik strzelił ... ze starosci pewnie to zwykła taka blaszka;))
takze dalej AUDI bedzie chulało
[ Dodano: 2012-07-16, 23:25 ]
MUNIOR a co to za problem w AAZ - ecie że grzeja się świece NON stop dla mnie to zaden problem.
Podoba mi sie taki zwykły tardycyjny dieslok bez zadnej elektroniki.
gdzie , nie zajadę kazdy zawsze chce taki mieć PROSTY , NIESKOMPLIKOWANY
koledzy majasharany nie paski i tylko kwicza na koszty dwumasy itd... pompowtryski... cuda iwanki
[ Dodano: 2012-07-16, 23:25 ]
MUNIOR a co to za problem w AAZ - ecie że grzeja się świece NON stop dla mnie to zaden problem.
Podoba mi sie taki zwykły tardycyjny dieslok bez zadnej elektroniki.
koledzy majasharany nie paski i tylko kwicza na koszty dwumasy itd... pompowtryski... cuda iwanki
- andrzejsz23
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej
- Kontakt:
Z tym się zgodzę bo sam się spotkałem z kilkoma osobami co chciało kupić ode mnie Audi bo ma tradycyjny silnik diesla bez elektroniki.Kyjo#81 pisze: Podoba mi sie taki zwykły tardycyjny dieslok bez zadnej elektroniki.
o jakim bezpieczniku piszesz? którym?Kyjo#81 pisze:auto odebrałem od ELEKTRYKA , JEST POBADANE ,POMIERZONE. wszystkie swiece sa OK, jedynie było brak zasilania poprzez wypalony bezpiecznik. Wpiął w obwód bezpiecznik i jest OK, nie było zadnej dodatkowej przyczyny. Poprostu bezpiecznik strzelił ... ze starosci pewnie to zwykła taka blaszka;))
też mam podobny problem z dnia na dzień nie mogę auta odpalić - też mam zwykłego dieselka, ale u mnie problem jest dokładnie tego typu że - jak przekręce kluczycz to kontrolki słabo świecą (akumulator jest OK) i brzęczy ciagle przekaźnik numer 211 po przekręceniu kluczyka dalej kontrolki gasną i nawet nie keci silnikiem.
Powiedzcie mi co to może byc, gdzie szukać przyczyny. Przekaźnik 211 rozbierałem jest czyściutki żadnych przepaleń. Rozgrzebałem wczoraj instalacje sprawdzałem przewody i nie znalazlem nic powiedzcie mi gdzie szukać, które bezpieczniki są od rozruchu? może tam gdzieś jest zwarcie
Aha i jeszcze jedno odłączałem zasilanie świec - bez zmian też wszystko gaśnie i nie kręci wogóle
Nie sugerujcie sie ze mam w opisie ABK bo mam dwie audiczki a problem dotyczy AAZta