witam, mam audi 80 B3 1.8S z 1991r.
Dwa miesiące temu miałem problem ze stacyjką (kluczyk kreci sie w stacyjce nie można odplić auta). Zapaliłem brykę na "popych" odstawiłem do mechanika. Stwierdził uszkodzenie stacyjki(regeneracja) zapłaciłem 170zł, działało przez 2 tygodnie.
Próba odpalenia (ostatnia faza gdzie ma być opór i kręcenie rozrusznikiem było tylko cyk i nic więcej),
wróciłem do mechanika stwierdził, że stacyjka jest dobrze zregenerowana i to wina rozrusznika.
Pojechałem do elektryka, wyprowadził mi przewód od rozrusznika pod akumulator - gdy dotknę klemy i kluczyk jest w pozycji zalaczonej auto odpala (czyli rozrusznik jest ok).
Ponowna reklamacja - mechanik stwierdził, że tym razem winna jest kostka stacyjki. Wysłał mnie do sklepu po kostkę - kupiłem dokładnie do mojego modelu, co się okazało, że kostka nie pasuje (minimalnie różni się metalowy element, który wchodzi w plastik kostki - podpiłował to na szlifierce i niby pasowało) zmontował wszystko autko chodziło jak nowe do teraz (minął miesiąc)
Już mi ręce opadają. 170zł regeneracja + 35zł kostka + 100zł dodatkowa robocizna.
Co mi polecacie czy nie lepiej kupić kompletną stacyjkę z kostką i wymienić całość, bo ta regeneracja na nic się nie zdała.
Teraz każde odpalenie auta to macha do góry, kabelek do +, ale ile tak można. Myślałem żeby zrobić odpalanie na guzik ale za to elektryk chce 100zł a nie wiem jak z tym będzie na przeglądzie.
Co proponujecie ? może coś używanego z allegro ? tylko jakie dokładnie kupić części żeby to do mojej bryki pasowało.
czy z B4 będzie pasowć stacyjka z kostką pełno tego na allegro do mojego modelu ? czy z audi 90 będzie pasować ?
jak w opisie jest że pasuje do B3,B4 czy jest to uniwarsalne ?
POMOCY !!!
[B3 80] Uszkodzona stacyjka POMOCY
Witam,
kolego nie rozumiem Twojej zawiłej drogi do wymiany stacyjki, której zamiennik kosztuje 20 zł. Sam miałem podobną sytuację, wymieniłem stacyjkę na taką LINK Dodatkowo dostajesz 2 kluczyki w zestawie. Przekładasz stacyjki i zapominasz o problemie
kolego nie rozumiem Twojej zawiłej drogi do wymiany stacyjki, której zamiennik kosztuje 20 zł. Sam miałem podobną sytuację, wymieniłem stacyjkę na taką LINK Dodatkowo dostajesz 2 kluczyki w zestawie. Przekładasz stacyjki i zapominasz o problemie