[audi abk +gaz] - zaplon 6 stopni
[audi abk +gaz] - zaplon 6 stopni
witam bylem na vagu i mam pytanie odnosnie zaplonu. w programie pokazuje srednio 6stopni na wolnych obrotach jednak jak dodaje gazu to przy 3tys obrotow pokazuje 34 stopnie. prawidlowo jest ustawiony? A czas wtrysku 2 .
- Pieterb
- Forum Audi 80
- Imię: Piotr
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
u mnie waha się od 1 do 9 na wolnych i 34 osiąga już przy 2000 i dalej już stoila222 pisze:w programie pokazuje srednio 6stopni na wolnych obrotach jednak jak dodaje gazu to przy 3tys obrotow pokazuje 34 stopnie.
aby sprawdzić czy prawidłowo jest ustawiony zapłon trzeba zablokować kompa i lampą sprawdzić i ma być 6 stopni. Jest specjalny temat na forum gidzie koledzy bardziej obeznani już dawno to opisali.la222 pisze:prawidlowo jest ustawiony?
https://audi80.pl/abk-b-4-ustawienie-zaplonu-vt7816.htm
a czas mam 1,50 ms oczywiście na wolnych obr.la222 pisze:A czas wtrysku 2 .
- karolas123
- Forum Audi 80
34 stopnie to wyprzedzenie dynamiczne, i nie bedzie w kadykm silniku takie samo, zalezy od wielu czynników i nie ma sie na niego wpływu. Ty masz ustawić wyprzedzenie statyczne na zablokowanym sterowniku na 6 stopni. Nawet jak go ustawisz na 20 stopni to po przygazowaniu bedzie 34 czy tam ile sobie sterownik ustawi, nie jest to zadnym wyznacznikiem poprawnie ustawionego zapłonu.