Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Audio w b4 avant

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radiootwarzacze, nawigacje GPS, radia CB.
tarantura13
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Audio w b4 avant

Post autor: tarantura13 » 17 paź 2007, 19:32

witam wszystkich....

chcialbym poznac wasza opinie na temat glosnikow a AUDI B4 Avant

chciałbym wymienic tylne glosniki w moim audi, jak narazie nie wiem co tam z tylu siedzi ;-p ale jak wlaczam swoje radyjko to przy wiekszych basach troszke trzeszcza ;-p

najlepszym rozwiazaniem byly by dla mnie jakieg glsoniczki MAGNATA (np. http://allegro.pl/item254751730_magnat_ ... oclaw.html

bo wczesniej mialem w swoim autku tej samej firmy tylko ze 6x9 montowane w tylnej polce... jakosc byla super :-D i to na samym radyjku bez wzmacniasz :-D

ale:
- nie wiem czy takie glosniczki sprawdza sie w AUDI Avant (chodzi o te zwykle nie 6x9)
- nie bardzo wiem tez czy wystarczy je tylko przykrecic i juz czy trzeba sie bawic w wytlumianie drzwi, jesli tak to ile to mniej wiecej kosztuje (dodam ze nie zalezy mi na jakies super jakosc dzwieku, chce tylko zeby nie trzeszczalo przy basie, i zeby sopranik byl tez ladny)
- nie wiem tez jakie MAX duze glosniki wejda w tylne drzwi

acha.... z przodu tez wymienie glosniczki i tez na MAGANATy (pozostalosc) dlatego wolabym zeby te z tylu tez byly tej firmy

radyjko mam 4x45W JVC, nie chce tub ani wzmacniaczy w bagazniku

pozdrawiam i dziekuje za pomoc :-)
Ostatnio zmieniony 17 gru 2011, 19:06 przez tarantura13, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Krycha
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Krystian
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.6 ABC
Kontakt:

Post autor: Krycha » 17 paź 2007, 20:01

tarantura13 pisze:najlepszym rozwiazaniem byly by dla mnie jakieg glsoniczki MAGNATA
uwierz nie najlepszym ;-)
tarantura13 pisze:- nie wiem czy takie glosniczki sprawdza sie w AUDI Avant (chodzi o te zwykle nie 6x9)
dadzą radę spokojnie 6x9 sa do dupy ze względu na kształt
tarantura13 pisze:nie bardzo wiem tez czy wystarczy je tylko przykrecic i juz czy trzeba sie bawic w wytlumianie drzwi, jesli tak to ile to mniej wiecej kosztuje (dodam ze nie zalezy mi na jakies super jakosc dzwieku, chce tylko zeby nie trzeszczalo przy basie, i zeby sopranik byl tez ladny)
warto się bawić i to zdecydowanie w dobre zainstalowanie głośnika ale pod warunkiem że masz na to kasę.
tarantura13 pisze:- nie wiem tez jakie MAX duze glosniki wejda w tylne drzwi
13cm wchodzą seryjnie, mozna powiększyć na 16cm
tarantura13 pisze:z przodu tez wymienie glosniczki i tez na MAGANATy (pozostalosc) dlatego wolabym zeby te z tylu tez byly tej firmy
Nie wiem czemu tym się sugerujesz żeby z tyłu też były Magnaty...

Było o tym na forum, przejrzyj sobie dokładnie tematy o głośnikach bo dużo tego było. Wogole nie napisałeś jaki masz budżet na głośniki.

tarantura13
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: tarantura13 » 17 paź 2007, 20:07

a czy nie lepiej miec wszystkie glosniki jednej firmy???????

do wydania..... tak z 250zl (na glosniki do tylu)

Awatar użytkownika
Krycha
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Krycha » 17 paź 2007, 20:11

a czy nie lepiej miec wszystkie glosniki jednej firmy???????
Nie ma to najmniejszego znaczenia.

http://www.essa.com.pl/oferta/index.php ... 9&pid=1093
To taki odemnie zestawik odseparowany. Tweeter dasz w ori miejsce po starym a woofer na dół bez przerabiania. Głośniki mają 50W RMS więc na upartego będą grały ładnie pod samym radiem.

Jeśli masz tyle kasy na głośniki to od Magnatów i innych trzymaj się z daleka. Powerbass, Hertz i Helix tylko takich głośników szukaj bo w tej kategorii cenowej są najlepsze.

tarantura13
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: tarantura13 » 17 paź 2007, 20:22

"Tweeter dasz w ori miejsce po starym a woofer na dół bez przerabiania."

tzn. woofery w to miejsce ktore juz mam w drzwiach
a tweetery........gdzie?????????? to jest takie miejsce w tylnych drzwiach????

no a do przody bede mogl wrzucic te moje "nieszczesne" Magnaty ;-p

Awatar użytkownika
Krycha
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Krycha » 17 paź 2007, 20:26

oo tak jak tu http://www.profet.pl/panele/80/pokaz.jpg . W okolicach klamki oryginalnie były tweetery zamontowane. Możliwe że tylko w nie których wersjach.

tarantura13
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: tarantura13 » 17 paź 2007, 20:29

no mam tam takie miejsce :-)

no a jeszcze jedno... bo ten zestawik ktory mi poleciles bede musial przez zwrotnice polaczyc.

i pytanko- gdzie polaczyc i zainstalowac te zwrotnice??????

no i co z tym przodem ;-p

Awatar użytkownika
Krycha
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Krycha » 17 paź 2007, 20:31

http://essa.com.pl/gfx/static/files/Pow ... en_S_L.pdf to Ci pomoże. Przykręcasz je do tapicerki od wewnątrz lub do blachy na wkręty lub na zipy.
Przód narazie zostaw i dobieraj kaski a się pomyśli bo bez odpowiedniego funduszu przodu nie opłaca się ruszać.

Na dobrą sprawę zaczynamy trochę od złej strony bo robisz dobry tył a słaby przód powinno być zupełnie odwrotnie. Ale pytanie było jakie głośniki na przód... Gdybyś chciał to jest opcja żeby zajął sie dobrym przodem i byłbyś z pewnością zadowolony.

Awatar użytkownika
Krycha
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Krycha » 17 paź 2007, 20:52

Na pewno od Magantów są lepsze ale od PB raczej nie... Powerbasy mają lepsze tweetery i to zdecydowanie.. Tylko zwróć uwagę że Oofol podał 16stki a nie 13stki.

Awatar użytkownika
koko666
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: koko666 » 17 paź 2007, 23:32

przerabialem temat na swoim audi, z ta roznica ze mi nie graly tylne glosniki. tez chcialem wymieniac ale finalnie naprawilem je i jest ok.
kilka spraw:
1. Tam jest fabrycznie 13 cm. maskownice ktore widzisz na drzwiach sa czescia integralna glosnika, wiec jesli wymienisz to i maskownice beda inne i oszpecisz troszke autko. ja wolalem zeby ladnie wygladalo wiec naprawilem swoje. Powiekszanie dziury i mocowanie 16cm oszpeci jeszcze bardziej.
2. z glosnika 13 cm nie bedzie fajerwerkow, szczegolnie ze bedzie dokrecony do tapicerki a nie do drzwi (kolejny powod dla ktorego naprawilem swoje). proste przyklady: glosnik trzymany w rece nie gra wcale, dopiero jak go dobrze osadzisz zaczyna grac, dwa- porownaj jakos grania np kolumn domowych zabudowanych w drzewie i w plastiku.
3. wytlumianie - nie wiem czy ma sens, przeciez glosnik i tak krecisz do tapicerki, wiec jesli wytlumisz drzwi to nie bedzie mial komory rezonansowej. no i bedzie problem bo bedziesz musial uformowac w macie bitumicznej komore na glosnik ( w tym miejscu bedzie pekac mata, bo bedzie wisiec w powietrzu). wytlumienie ma sens gdy do blachy krecisz pierscien z mdf, do niego glosnik, wszystko inne oklejasz matami (mamy wtedy szczelna komore rezonansowa), i dopiero na to kladziesz tapicerke. no i koszty wysokie tej watpliwej operacji.
4. odradzam montowanie innych tweeterow niz te co sa (jesli oczywiscie sa sprawne). tweetery sa najczesciej montowane z przodu (pomijam instalacje fabryczne z cichymi tweeterami) razem z glosnikiem srednio-niskotonowym w zestawie odseparowanym, i graja dosc glosno. bedzie cie denerwowalo "piszczenie za uszami", bedzie efekt siedzenia "za scena" i poczujesz sie jakbys jezdzil z "jamnikiem" na tylnej kanapie.

Teraz sposob na wyjscie z opresji:
1. Wzmacniacz + subwoofer do bagaznika
2. Opcjonalnie wymiana glosnikow z przodu na wersje wspolosiowa (z wbudowanym tweeterkiem) lub dolozenie tweetera.
3. Sprawdzenie stanu tylnich glosnikow i ich ewentualna naprawa (nie wydaje mi sie zeby jakas krzywda im sie stala, bo jest tam czysto i sucho, jak wyjalem swoje to byly jak nowki, tyle ze nie laczyly na konektorkach)
4. radio najlepiej z regulacja suba, zebys mogl w miare potrzeby wyciszyc tylne glosniki nie uciszajac tym samym suba.

Awatar użytkownika
Krycha
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Krycha » 18 paź 2007, 07:34

koko666 pisze:. Wzmacniacz + subwoofer do bagaznika
Kolega wyraxnie napisał ze takich rzeczy w aucie mieć nie chce.
koko666 pisze:odradzam montowanie innych tweeterow niz te co sa
oryginalne tweetery są straszne za przeproszeniem do dupy więc szkoda pakować dobry woofer do takich tweeterów.

Kolega ma 250zł tak jak napisał wyżej to za te pieniążki może zrobić tylko tył bo za dobry przód nawet nie warto się brać bo trzeba mieć conajmniej 250zł na taschki i drugie tyle na głośniki więc zrobinienie dobrego przodu odpada. Jak wiadomo głośniki z tyłu psują tylko scenę więc na dobrą sprawę można by było zostawić te oryginały co są z tyłu i zabrać się za dobry przód. W radio 70% mocy przenieść na przód a tył prawie maksymalnie z ciszyć by nie zakłócał sceny przedniej. Taka opcja też jest dobra.
koko666 pisze:Opcjonalnie wymiana glosnikow z przodu na wersje wspolosiowa (z wbudowanym tweeterkiem) lub dolozenie tweetera.
Tak jak mówiłem jak już robić to tylko dobry przód bo jesli tył będzie słaby to jeszcze przód na zwykłych 10tkach to nie wiem czy to będzie miało ręce i nogi.

Awatar użytkownika
koko666
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: koko666 » 18 paź 2007, 09:54

oryginalne tweetery sa do dupy, ale wlasnie takie maja byc, inaczej bedziesz mial scene z tylu, a jak sam mowisz, to nie jest dobrze...
wiem ze kolega ma 250 zl, wiec dlatego nie pisalem o przodzie, bo kasy za malo (na same taschki nie wystarczy). wymiana przedniej 10-tki moze cos pomoc, bo jest ona tragiczna, i dlatego to zaproponowalem. no i bedzie kosztowac okolo 130zl...robienie czegos z tylem nie ma sensu, i wiem to i ja i ty, sam zreszta o tym pisales...nie wiem tez czy dobrze cie zrozumialem, bo raz piszesz ze mozna zrobic dobry tyl, a za chwile ze scena sie przesunie do tylu i trzeba wyciszyc ten tyl...wiec po co go robic? dla czystej satysfakcji?
wychodzi na to ze albo nie robic nic i dozbierac wiecej pieniedzy, albo zrobic tak jak mowilem. ja zmienilem u siebie 10 na podszybiu i jest o niebo lepiej, a tyl sobie tam brzeczy dla pasazerow, ale nie denerwuje mnie przynajmniej. mam wzmacniacz i subwoofer, ale narazie lezy w domu bo potrzeba nie jest az tak silna zeby pol dnia poswiecic na montaz. w tym autku jest tak cicho ze mi narazie wystarcza :)

Awatar użytkownika
Krycha
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Krycha » 18 paź 2007, 15:40

W tym problem że szkoda wydawać 250zł na przód który i tak nie będzie dobry. Lepiej do zbierać i dobrze to zrobić. Ale kolega wyraźnie się pytał co na tył więc odpowiedź padła ;-)

Awatar użytkownika
koko666
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: koko666 » 18 paź 2007, 16:55

no fakt, taki zestaw jak pokazales albo cos z Hertza bedzie fajny na tyl. tyle ze wtedy z przodu bedzie lipa no i oszpeci drzwi. ale jakby sie troszke pomeczyc to jest szansa zostania przy fabrycznych maskownicach, troszke zabawy z nozykiem do tapet i sporo inwencji tworczej i cierpliwosci i moze sie uda zalozyc 13cm od srodka.
co do zwrotnicy to radzilbym przymocowac ja do tapicerki a nie blachy drzwi, wtedy calu komplet bedzie do jednej czesci przykrecony, zrobic kostke z kablami no i montaz (i ewentualny demontaz) duzo latwiejszy, no i unikniemy plataniny kabli w drzwiach, ktore moga dodatkowo wibrowac.
do pelni szczescia mozna jeszcze zmienic przod, dolozyc ta 100-wke, bo te fabryczne to tragedia, a po zalozeniu czegos lepszego na tyl roznica bedzie bardziej zauwazalna.

tarantura13
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: tarantura13 » 18 paź 2007, 19:17

a jak wygladaja orginalne glosniki z przodu w AUDI????

bo cos mi sie wydaje ze ja mam chyba wymienione na inne. moze macie jakies foto albo jakies dane....

Zablokowany

Wróć do „Car Audio, GPS, CB.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl