[AAH] Złe wskazanie obrotomierza
[AAH] Złe wskazanie obrotomierza
Witam panowie mam problem mój obrotomierz źle wskazuje obroty o mniej wiecej 900, na wolnych wskazówka prawie opada do zera , a gdy dodaje obroty to idzie dobrze. Jaka cześć jest odpowiedzialana za obroty w tym silniku?? dodam że ostatnio miałem kilka strzałow w kolektora POMOCY
Ostatnio zmieniony 09 sie 2012, 12:57 przez marecki25, łącznie zmieniany 1 raz.
- Lukaszbroz
- Forum Audi 80
- Lukaszbroz
- Forum Audi 80
Skoro cewka jest ok to zostaje układ sterujący praca wskaźnika. (zamiana impulsów na wychylenie wskazówki). Jak masz możliwość to podepnij vag-a i sprawdź jakie obroty widzi komputer. Może być tak, że sterownik "widzi" dobre obroty a wskazówka przekłamuje co świadczyłoby o uszkodzonej elektronice zegarów.
Witam,
Dzisiaj przy rutynowej kontroli auta VAGiem wyszlo ze obroty na obrotomierzu i te widziane przez VAGa rozmijaja sie i to sporo.
Obrotomierz 750rpm - VAG 988rpm (zdjecie)
Obrotomierz 2000rpm - VAG 2400rpm
Co moze byc nie tak. Auto jezdzi tak jak zawsze, zadnych problemow ale wydaje mi sie ze ostatnio wiecej pali ale nie wiem czy to wina niskich temperatur i jeszcze 'letniego' gazu LPG na stacjach czy to moze wina tych podwyzszonych obrotow.
W bledach mialem 00518 - 'Blad polozenia czujnika przepustnicy G69' ale po wykasowaniu bledow VAGiem nie pojawil sie ponownie.
Dzisiaj przy rutynowej kontroli auta VAGiem wyszlo ze obroty na obrotomierzu i te widziane przez VAGa rozmijaja sie i to sporo.
Obrotomierz 750rpm - VAG 988rpm (zdjecie)
Obrotomierz 2000rpm - VAG 2400rpm
Co moze byc nie tak. Auto jezdzi tak jak zawsze, zadnych problemow ale wydaje mi sie ze ostatnio wiecej pali ale nie wiem czy to wina niskich temperatur i jeszcze 'letniego' gazu LPG na stacjach czy to moze wina tych podwyzszonych obrotow.
W bledach mialem 00518 - 'Blad polozenia czujnika przepustnicy G69' ale po wykasowaniu bledow VAGiem nie pojawil sie ponownie.