[80 b4] Zamiana zegarka na obrotomierz w B4 TDI
-
- Forum Audi 80
ok zrobie zdjecia i wkleje, moze cos ustalimy, ale wydaje mi sie ze jesli bylyby do TDI to by dzialaly na plycie 4 pinowej tej samej gdzie dziala z powodzeniem obr z benzyny. (4 piny)
a skoro nie dzialaja to co? i to obydwa ... czyli byc moze są to do TD.
a jakie sa charakterystyczne roznice pomiedzy td a tdi ? (w obrotomierzach) bo ani jeden nie dziala na mojej plycie, obydwa uwalone? niemozliwe, zegarki sprawne.
a skoro nie dzialaja to co? i to obydwa ... czyli byc moze są to do TD.
a jakie sa charakterystyczne roznice pomiedzy td a tdi ? (w obrotomierzach) bo ani jeden nie dziala na mojej plycie, obydwa uwalone? niemozliwe, zegarki sprawne.
Koledzy,chce zrobic pewien myk.
Mam na oku ladnego adusia z 94r,z abs-em i airbagami ale.....z BIG BENEM.
Chce zrobic podmianke calego auta(w moim za duzo sie posypalo,nie oplaca sie juz robic)
Ale do zeczy.W moim z 93r mam , obrotek ale nie ma abs-u ani airbaga.
Silniki te same(ABT 2.0 90 KM)
Chciałbym zamienic miejscami cale zegary ale mam kilka watpliwosci:
1.Czy po tej przekladce obrotek "ruszy"bez zadnego problemu?
2.Czy kontrolki abs-u i airbagow beda działac (oczywiscie po uzupelnieniu zarowek i ewentualnej podmiance tabliczki z "ikonkami")
3.Czy moze jednak bede zmuszony do jakiegos rezania ktorejs z 3 wtyczek z zegarow?
Bede bardzo zobowiazany za podpowiedzi.
Mam na oku ladnego adusia z 94r,z abs-em i airbagami ale.....z BIG BENEM.
Chce zrobic podmianke calego auta(w moim za duzo sie posypalo,nie oplaca sie juz robic)
Ale do zeczy.W moim z 93r mam , obrotek ale nie ma abs-u ani airbaga.
Silniki te same(ABT 2.0 90 KM)
Chciałbym zamienic miejscami cale zegary ale mam kilka watpliwosci:
1.Czy po tej przekladce obrotek "ruszy"bez zadnego problemu?
2.Czy kontrolki abs-u i airbagow beda działac (oczywiscie po uzupelnieniu zarowek i ewentualnej podmiance tabliczki z "ikonkami")
3.Czy moze jednak bede zmuszony do jakiegos rezania ktorejs z 3 wtyczek z zegarow?
Bede bardzo zobowiazany za podpowiedzi.
Sterownik Obrotomierza jest zawsze ten sam w 4cyl.
Masz dopero problem, kiedy chcesz przełożyć do 5-6 cyl.
ABS AIRBAG kontrolki w zegarach, były w większości nawet najsłabszych wersjach więc sądzę, żebyś miał co do tego problem. Ja w swoim miałem big bena, włożyłem z AC/BC z obrotkiem pod same wtyczki i samo chodziło dosłownie po przełączeniu. Komputer sam wszystko obliczał jak seria. Nie ma problemu. <ok>
Masz dopero problem, kiedy chcesz przełożyć do 5-6 cyl.
ABS AIRBAG kontrolki w zegarach, były w większości nawet najsłabszych wersjach więc sądzę, żebyś miał co do tego problem. Ja w swoim miałem big bena, włożyłem z AC/BC z obrotkiem pod same wtyczki i samo chodziło dosłownie po przełączeniu. Komputer sam wszystko obliczał jak seria. Nie ma problemu. <ok>
D i TD bierze impuls z alternatora w przeciwieństwie do TDI oraz benzyny.grU pisze:Sterownik Obrotomierza jest zawsze ten sam w 4cyl.
Obrotek z 5 zyl. jest identyczny jak 4 zyl. Po prostu rzędówka.grU pisze:Masz dopero problem, kiedy chcesz przełożyć do 5-6 cyl.
V6 to inna sprawa.
[ Dodano: 2012-08-11, 06:42 ]
adrian16, Będzie hulać.
Dzieki koledzy.
Wiec zrobie jak planowalem,najwyzej przeloze tylko same liczniki km zeby przebieg sie zgadzal,ewentualnie jeszcze MC bo w moim cos brzeczek od swiatel cos szwankuje.
Rozebralem MC na czesci pierwsze, poczyscilem styki i bez zmian(zima i jesienia nie dziala,latem i wiosna dziala)
Chyba ze macie jeszcze jakies pomysly jak to naprawic
Dzieki
Wiec zrobie jak planowalem,najwyzej przeloze tylko same liczniki km zeby przebieg sie zgadzal,ewentualnie jeszcze MC bo w moim cos brzeczek od swiatel cos szwankuje.
Rozebralem MC na czesci pierwsze, poczyscilem styki i bez zmian(zima i jesienia nie dziala,latem i wiosna dziala)
Chyba ze macie jeszcze jakies pomysly jak to naprawic
Dzieki
obrotomierz audi 80
Witam mam problem zakuupilem obrotomierz do mojego autka 1,9td przy zakupie gosciu zapewniial ze to od dizelka ale po dotarciu paczki niestety benzyniak 7tys obrotow. Zamontowalem wszystko git ale na wolnych obrotach pokazuje 6tys obrotow a przy przegazowaniu co najciekawsze odchyla sie w lewa strone masakra <buu> . Wiem ze trzeba rezystorek zamontowac czy to zalatwi sprawe? tylko nie wiem gdzie? i mostek do podswietlenia zegara.
- andrzejsz23
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
- Kontakt:
Re: obrotomierz audi 80
Sorki, nie zauważyłem, że tam brakuje "i". Faktycznie, tutaj tylko potencjometr. Z tego co pamiętam, był w Centrum Audi 80 link w dziale download odnośnie montażu obrotomierza. Poszukaj, powinny być nawet zdjęcia co i jak.pavka638 pisze:mojego autka 1,9td
pavka638, Tu masz opis rezania do współpracy z TD <ok>
http://www.audiklub.org/forum/viewtopic ... 60&start=0
http://www.audiklub.org/forum/viewtopic ... 60&start=0
- andrzejsz23
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
- Kontakt:
-
- Forum Audi 80