[90 B3 2.3 NG] pedał hamulca powoli opada
[90 B3 2.3 NG] pedał hamulca powoli opada
Podczas postoju na światłach stwierdziłem, że po mocniejszym naciśnięciu na pedał hamulca zaczyna powoli opadać do podłogi. Hamulce hamują ale nieraz muszę nacisnąć dwa razy. Wymieniłem cały płyn hamulcowy i odpowietrzyłem tak jak książka pisze i dalej jest to samo. Czy powinienem też odpowietrzyć pompę hamulcową - są tam dwa odpowietrzniki takie jak przy zaciskach ale są zabezpieczone zieloną farbą - chyba aby ich nie ruszać. Czy to padła pompa? (w aucie jest ABS i działa). Proszę o pomoc bo trochę strach tak jeździć.
Hamulce odpowietrzyłem dokładnie - przelałem po pół litra płynu przez każdy zacisk i nie było żadnych pęcherzyków powietrza. Poza tym pedał opadał już przed wymianą płynu hamulcowego. Dodam, że nie ma wycieków płynu a wszystkie przewody hamulcowe są suche. Auto stoi w garażu i na podłodze też nie widać żadnych śladów.
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
Pedał zaczął sam wpadać w podłogę bez grzebania w hamulcach. Pomyślałem, że jest stary płyn więc go wymieniłem i odpowietrzyłem a robię to nie pierwszy raz (oczywiście ja odpowietrzam a ktoś inny depta w pedał). Prawy tył, lewy tył, prawy przedni i na końcu lewy. Nic to nie dało. Nie ruszałem tych odpowietrzników bo są zabezpieczone fabrycznie zieloną farbą czyli chyba po to aby ich nie ruszać.
- karolas123
- Forum Audi 80
karolas123 - auto kupiłem 6 lat temu w niemczech więc wątpię aby ktoś wymieniał pompę. ABS działa i działał zawsze a hamulce hamują tylko pedał opada do podłogi. Na zdjęciu pokazałem ABS. Może układ z ABS inaczej się odpowietrza. Wyczytałem gdzieś na forum, że silnik musi być odpalony przy odpowietrzaniu?karolas123 pisze:Ta pompa to nie jest nawet od układu z ABS, ktoś ja zamienił, od zwykłego audi bez abs, a te wyjscia co sa w nie wkrecone odpowietrzniki to były wyjscia na 2 koła
- karolas123
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80