[B4 1Z Avant] Brak światla stop
- karol_17
- Audi 80 Klub
- Kontakt:
[B4 1Z Avant] Brak światla stop
Witam .
Ostatnio zniklo mi swatro stop, sprawdziłem bezpiecznik jest ok, zarówki zostaly 2 razy sprawdzane w innym aucie i też jest ok . Więc mówię czujnik , pod półka znalazłem 2 szt przy pedale hamulca , gdy je zewre powinno świeciec , niestety nic . hmmm ?? Pomocy .
Prad nie dochodzi do wtyczni w czujnik , bezpiecznik numer 3 jest ok . Tylko pytanie czy pomiedzy bezpiecznikiem a czujnikiem jest jakis przekaznik albo cos ?
Ostatnio zniklo mi swatro stop, sprawdziłem bezpiecznik jest ok, zarówki zostaly 2 razy sprawdzane w innym aucie i też jest ok . Więc mówię czujnik , pod półka znalazłem 2 szt przy pedale hamulca , gdy je zewre powinno świeciec , niestety nic . hmmm ?? Pomocy .
Prad nie dochodzi do wtyczni w czujnik , bezpiecznik numer 3 jest ok . Tylko pytanie czy pomiedzy bezpiecznikiem a czujnikiem jest jakis przekaznik albo cos ?
Kontrolka ABS może zapalać się z wielu powodów:siwy1273 pisze:Witam mam problem zaoaliła mi sie kontrolka ABS i mruga kontrolka od siec żarowych i slnik zle pracuje prosze o pomoc
*uszkodzenie sterownika abs,
*uszkodzenie czujników abs lub przewodów łączących czujniki ze sterownikiem,
*uszkodzenie koronki na piaście,
*uszkodzenie mocowania czujnika, nieprawidłowa odległość od koronki,
Kiedy mruga ta kontrolka od świec żarowych, ciągle, tylko na zapłonie, opisz to dokładniej.
Silnik źle pracuje, napisz co się dzieje, brakuje mu mocy, wydaje dziwne odgłosy. Wtedy będzie można coś więcej powiedzieć.
[ Dodano: 2013-02-01, 00:55 ]
Bezpiecznik odpowiedzialny za światła hamowania to numer 3 (25A). Jeśli bezpiecznik jest sprawny to należy sprawdzić, czy przy naciśnięciu pedału hamulca pojawia się napięcie na przewodzie od świateł hamowania. Jeśli napięcia nie ma, to podejrzewam przerwany obwód lub uszkodzony czujnik podający informację prądową w momencie naciśnięcia pedału hamulca.
Ogólnie co do niesprawnych świateł stop polecam sprawdzić jeszcze bezpieczniki, które zaznaczyłem na zdjęciu poniżej. Nie wiem, który dokładnie to był ale bodajże 1/2/3 od prawej strony. U mnie przy wymianie bezpiecznika nr 4 od radia sprytny ojciec kolegi przełożył jeden bezpiecznik z tych dolnych do gniazda numer 4, bo myślał że te na dole są zapasowe i od tego momentu mi nie działały STOP'y. Włożyłem bezpiecznik wszystko było jak powinno. Bynajmniej tak było u mnie w ABK. Powodzenia.
Edit: Oczywiście bezpieczniki, a nie przekaźniki :shock: Nie wiem co ja z tymi przekaźnikami mam
Edit: Oczywiście bezpieczniki, a nie przekaźniki :shock: Nie wiem co ja z tymi przekaźnikami mam
Witam. Panowie to moj pierwszy post na tej stronie i proszę o wyrozumiałość.
Posiadam Audi 80 B4 2.0 i mam z nia ostatnio maly problem a mianowicie przestaly mi swiecic swiatla stopu. wczesiej bylo tak ze jak na wyłączonym silniku wciskalem pedal hamulca to włączały mi sie postojowki teraz natomiast jak wciskam pedal hamulca to zapala mi sie lewy migacz i to nie ma znaczenia czy samochod chodzi czy nie(ciezko sie z tym jezdzi) a troche wczesniej bylo tak ze migacz lewy swiecil mi sie caly czas i jak wciskalem pedal hamulca to wtedy sie wylaczal:// prosze o pomoc
Posiadam Audi 80 B4 2.0 i mam z nia ostatnio maly problem a mianowicie przestaly mi swiecic swiatla stopu. wczesiej bylo tak ze jak na wyłączonym silniku wciskalem pedal hamulca to włączały mi sie postojowki teraz natomiast jak wciskam pedal hamulca to zapala mi sie lewy migacz i to nie ma znaczenia czy samochod chodzi czy nie(ciezko sie z tym jezdzi) a troche wczesniej bylo tak ze migacz lewy swiecil mi sie caly czas i jak wciskalem pedal hamulca to wtedy sie wylaczal:// prosze o pomoc
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80
- Imię: Przemek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
jesteś pewny że tam jest? bo w postach nie znalazłem, a w ściągniętych schematach również nie znalazłem
edit:
dobra, ta podstawka do zarówek jest prosta jak konstrukcja cepa :mrgreen:
ale mam inne pytanie: jak jest ciągnięta wiązka do tylnych świateł? idzie po lewej stronie, trafia do lampy i od niej do prawej lampy?
bo za cholerę nie wiem co jest u mnie grane, prawa strona tylnych pozycyjnych nie świeci (czyli te w stopie) stop również (choć raz zaświrował i się świecił mimo że pozycyjne nie)
a lewa pozycyjne święcą w porządku
edit 2:
po dzisiejszej diagnostyce jestem załamany <osohozi>
skąd dostaje prąd biały czujnik pod pedałem hamulca? zmostkowałem go i nic, w vagu nic, miernik też nic nie pokazuje. bezpieczniki są ok
edit:
dobra, ta podstawka do zarówek jest prosta jak konstrukcja cepa :mrgreen:
ale mam inne pytanie: jak jest ciągnięta wiązka do tylnych świateł? idzie po lewej stronie, trafia do lampy i od niej do prawej lampy?
bo za cholerę nie wiem co jest u mnie grane, prawa strona tylnych pozycyjnych nie świeci (czyli te w stopie) stop również (choć raz zaświrował i się świecił mimo że pozycyjne nie)
a lewa pozycyjne święcą w porządku
edit 2:
po dzisiejszej diagnostyce jestem załamany <osohozi>
skąd dostaje prąd biały czujnik pod pedałem hamulca? zmostkowałem go i nic, w vagu nic, miernik też nic nie pokazuje. bezpieczniki są ok