Siemka, audi nie chce współpracować, a właściwie to mam problem z licznikiem.
Obecnie obrotomierz zaniża o jakieś 500 obr/ min czyli przy 100km/h mam na obrotomierzu ok 1900obr/min, ale w trakcie jazdy i nie zależnie od temperatury wskazówka obrotomierza potrafi sobie podskakiwać to raz o 200 obr/min w górę a raz to o 500 obr/min i pokazuje prawidłowo. Obrotomierz mi nie faluje. Czasem jest tak, że od razu po odpaleniu obrotomierz dobrze pokazuje cały czas, czasem jest, że po odpaleniu jest ok, ale zaraz idzie o 500obr/min w dół, czasem jest tak, że od startu do końca pokazuje źle, czasem jest tak, że odpalę, auto chwilę pochodzi i wskazówka pokazuje prawidłowe obroty. Żeby było śmiesznie czy obrotomierz zaniża czy nie na jałowym pokazuje 1100obr/min na zimnym, a gdy się nagrzeje to pokazuje 950-1000obr/min - czyli prawidłowo. 4000obr/min rzadko kiedy przekraczam, więc nie wiem czy odcięcie też dobrze pokazuje. Ale na bank od 1000obr/min do 4000obr/min przekłamuje.
Poszukiwałem zimnych lutów, ale wszystkie wydają się być jak nowe.
Co do częstotliwości skakania wskazówki to raz wskazówka pulsuje z częstością raz na 5-10 sek, a czasem jest to raz na kilka godzin.
Co z tym zrobić? Jeśli to jednak zimne luty to w którym miejscu to poprawić?
Jeszcze jest jedna kwestia dot. wskaźnika temp. Oszukiwać oszukuje, ale raz pokazuje 95-97st. i przy 97st. C. włącza się wentyl, a raz pokazuje 91-93 i przy 93st. C włącza się wentyl, czasem pokazuje ok 100st. C i powyżej 100st. C włącza się dopiero wenty.
[b4 2.0 ABT] podskakujący/pulsująco obrotomierz UN4
- karolas123
- Forum Audi 80
- ignac112
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Właśnie patrzyłem zimne luty "okiem uzbrojonym :lol: " i nic nie zobaczyłem. Co do stabilizatora napięcia, to mam wrażenie, że on ledwo trzyma się na tych nóżkach, jakby miał się zaraz ułamać
[ Dodano: 2012-08-19, 22:12 ]
Poratujcie Pany... Chociaż naprowadźcie które luty poprawić, bo jakie bym nie sprawdzał (nawet pod mikroskopem) są ładne piękne eleganckie.
A może to nie wina licznika (wtyczki też wykluczam, bo wszystko inne chodzi elegancko) tylko czegoś co liczy obroty (halla?).
Tu macie zdjęcia jak u mnie luty wyglądają:
[ Dodano: 2012-08-19, 22:12 ]
Poratujcie Pany... Chociaż naprowadźcie które luty poprawić, bo jakie bym nie sprawdzał (nawet pod mikroskopem) są ładne piękne eleganckie.
A może to nie wina licznika (wtyczki też wykluczam, bo wszystko inne chodzi elegancko) tylko czegoś co liczy obroty (halla?).
Tu macie zdjęcia jak u mnie luty wyglądają: