[B3 JV] - stuki w kole po wymianie przegubu
[B3 JV] - stuki w kole po wymianie przegubu
Witam. Ostatnio wymieniałem przegub zewnętrzny w mojej B3 i po wymianie strasznie coś stuka, w tym samym kole, w którym wymieniałem przegub. Dodam, że już wcześniej trochę stukało, a przegub przed wymianą był stanie tragicznym(bardzo strzelał). Nasilenie zmienia się trochę wraz ze skrętem kół(odczuwalne przy dużej prędkości) - czasem jest większe, a czasem w ogóle ustaje. Na luzie też stuka. Może ktoś podsunąć mi jakiś pomysł, co to może być?
Ostatnio zmieniony 15 sie 2012, 21:32 przez Omfa, łącznie zmieniany 1 raz.
Zdjąłem koło, ale wszystko jest ok, sworzeń na swoim miejscu. Jedyne, co mi przychodzi do głowy, to łożysko, ale jak to sprawdzić?
A kolumna jest razem ze zwrotnicą - przynajmniej na to wygląda.
PS. Już chyba doszedłem co to jest. Poruszałem trochę kołem, jak był podniesiony i zauważyłem luz kiedy szarpię kołem. Mi się wydaje, że to łożysko, bo gdy ruszam, to wraz z kołem rusza się cała półoś - nie wiem, czy tak powinno być...
A kolumna jest razem ze zwrotnicą - przynajmniej na to wygląda.
PS. Już chyba doszedłem co to jest. Poruszałem trochę kołem, jak był podniesiony i zauważyłem luz kiedy szarpię kołem. Mi się wydaje, że to łożysko, bo gdy ruszam, to wraz z kołem rusza się cała półoś - nie wiem, czy tak powinno być...
tam zbytnio nie powinno się nic ruszać,a sprawdzałeś czy nie ma nigdzie luzu-sworzeń,tuleje,śruby dokręcone?Omfa pisze: PS. Już chyba doszedłem co to jest. Poruszałem trochę kołem, jak był podniesiony i zauważyłem luz kiedy szarpię kołem. Mi się wydaje, że to łożysko, bo gdy ruszam, to wraz z kołem rusza się cała półoś - nie wiem, czy tak powinno być...
odgrzewamOmfa pisze:Wszystko jest dobrze skręcone ale luz dalej jest, na pewno nie jest to luz na amorku, tylko raczej w piaście. Przegub wew. jest dobry, sprawdzałem. Proszę Was, nie pytajcie się jeszcze raz czy wszystko dobrze dokręciłem...patrzyłem już kilka razy - zanim zacząłem temat.
Kolego, uporałeś się z problemem ??
Ja też się z chęcią dołączę Ja miałem stuki w lewym kole, dałem samochód do mechanika. Wymienił amorki, łożyska amorków i drążek kierowniczy z końcówką i było dobrze przez tydzień :evil:
Założyłem już nawet temat https://audi80.pl/80-b3-18s-jn-trzes ... t74176.htm
Jest to możliwe, żeby to było łożysko w kole?
Założyłem już nawet temat https://audi80.pl/80-b3-18s-jn-trzes ... t74176.htm
Jest to możliwe, żeby to było łożysko w kole?